Böcker för tonårskillar

För ett tag sedan bad jag om tips på böcker för tonårskillar. Tack alla snälla som lämnat tips på böcker! Det blev en gedigen lista, som säkert skulle kunna byggas på ännu mer.

För mitt eget minnes skull, och så klart även för andra intresserade, har jag här sammanställt de böcker/författare som kom in via era kommentarer. Jag har också länkat till böckerna på AdLibris och Bokus. I vissa fall finns det flera bra böcker av en författare och då har jag ibland valt en bok eller helt enkelt låtit flera stå med. För att jag ska kunna länka gäller det ju att boken fortfarande finns i tryck, men böckerna finns ju också att låna på biblioteken. Kommer ni på fler tips är det varmt välkommet! Jag uppdaterar listan om det dyker upp fler bra tips.

 1. Wilhelm Agrell – Desertwalker, Dödsbudet
 2. Isaac Asimov – Jag, Robot: novellsamling, Stiftelsen
 3. Arthur C. Clarke – 2001: A Space Odyssey (hittar inga på svenska?)
 4. Clive Cussler – Isberget
 5. Bernt Danielsson – Booze (finns inte längre att köpa)
 6. Joseph Delaney – Väktarens lärling
 7. Douglas Foley – Shoo bre
 8. Jan Guillou – Ondskan
 9. Lian Hearn – Över näktergalens golv
 10. Christina Herrström – Tusen gånger starkare
 11. Charlie Higson – Silverfena, Blodsfeber
 12. Annika Holm – Pistolen
 13. Nick Hornby – High Fidelity, Fever Pitch
 14. Anthony Horowitz – Stormvarning
 15. Anders Jacobsson & Sören Olsson – Zeina & Nalle
 16. Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
 17. Katarina Kieri – Dansar Elias? Nej!
 18. Lena Lilleste – Inbrott i skolan, Kidnappare på nätet
 19. Max Lundgren – Åshöjdens BK
 20. Alistair MacLean – Station Zebra (hittar inga på svenska?)
 21. Per Nilsson – Svenne, en (o)möjlig berättelse
 22. Magnus Nordin – Prinsessan och mördaren, Förföljaren
 23. Terry Pratchet – Svartkonster
 24. Bali Rai – (O)planerat bröllop, Rani & Sukh
 25. Philip Reeve – De vandrande städerna
 26. J.K. Rowling – Harry Potter
 27. Andreas Soneryd – En skejtares frestelser
 28. J.R.R. Tolkien – Bilbo
 29. Johan Unenge – Vi som ser på
 30. Christina Wahldén – Ingen behöver veta
 31. Monika Zak – Alex dogboy, Tredje kärleken

Uppdatering: Efter tips har jag lagt till Pistolen av Annika Holm. Som många av er sagt finns ju böckerna på bibliotek/antikvariat. En del av böckerna verkar inte längre finnas att köpa. Fortsätt gärna kommentera – de flesta böcker har jag inte själv läst men planerar att plöja framöver.

10 tankar på “Böcker för tonårskillar

 1. Tjo! Du måste bara ha med Annika Holms Pistolen på den där listan, den är bara kring 100 sidor och skitspännande, tyckte jag när jag läste den, till och med Marina och Hampus har kommit igenom den.

  varm kram
  A

 2. Det var en rätt blandad samling. Jag tror att Stiftelsen kan vara rätt trög för den som inte läst en del science fiction tidigare. Själv vågar jag inte läsa om den, för jag misstänker att den inte heller åldrats med grace.

  Ondskan är lysande.

  Jag vet inte om jag tror att High Fidelity passar för tonåringar, men den är bra.

  Ice Station Zebra vill jag minnas heter Polarstation Zebra svarar inte på svenska, men det är ju fullt möjligt att den inte finns i tryck längre. Den lär om inte annat finnas på bibliotek och antikvariat.

  De av Pratchetts discworldböcker som handlar om Rincewind är dem som jag är minst förtjust i nu, men när jag började läsa serien gillade jag dem, så den här boken är nog helt rätt.

  De vandrande städerna var en mycket trevlig överraskning när jag läste den nyligen. Jag ser fram emot andra delen som snart kommer ut på svenska.

  Att Harry Potter passar ungefär vem som helst är ju inget nytt, så varför inte tonårskillar?

  Bilbo kommer i nyöversättning till hösten, då med titeln Hobbitten.

 3. Arthur C. Clarke finns översatt till svenska. Jag har ”2010, andra rymdodyssén” liggande här hemma. Boken är dock gammal och inte ens min, så jag vet inte hur enkel den är att få tag på längre. (Jag lyckas inte heller hitta något när jag söker på nätet, men jag hittar den i bibliotekskatalogen i Eskilstuna i alla fall.)

 4. Javisst ja – Pistolen hade jag glömt – tack! Den har ju en massa av mina elever läst. Tack Alex!

  Hans – oj, du har bra koll! 🙂 Du har helt rätt ang HiFi, men å andra sidan är det svårt att göra en lista som passar för _alla_ tonårskillar – det är ju ett rätt vitt spann. Jag har själv inte läst en bråkdel av böckerna, men det var böcker som andra rekommenderade o som jag tänkt kolla upp. Toppen att ni tycker till åt mig!

  Johanna- jag kan bara tacka mina snälla bloggläsare för det är ju egentligen de som kommit med de flesta tipsen. Kram själv!

  Linnea – ja, jag sökte på alla författare i vår kommun o där finns de ju, men inte att köpa. Jag tycker alltid det är så himla tråkigt när bra böcker tar _slut_ och inte trycks upp igen.

  Tack återigen för alla braiga tips o ett stort tack att ni vill tycka till om listan! Det lär ta tid innan jag själv plöjt igenom alla… 🙂

 5. Åh vad bra! Du har väl mailat listan till vår ”litteraturpedagog”? Eller om det nu finns ngn sådan i höst… Gör det annars!

 6. Nina – faktiskt så har vi de flesta böckerna. Det trodde jag inte, men jag sökte på biblioteket o de ska finnas hos oss. Kanske utlånade eller stulna, men ändå…

 7. Boktips: Mikael Israelsson boken Benny Psyko. Den handlar om min kamp med psykisk ohälsa som tog fart från gymnasiet. Har försökt att blanda in igenkänningshumor för att göra boken mer lättläst.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s