Ingen dans på rosor av Hannah Green

Ingen dans på rosor av Hannah Green är en självbiografisk bok som är skriven under pseudonym av Joanne Greenberg. Det handlar om en schizofren tjej i slutet av tonåren som har kämpat hela sitt liv med att vara annorlunda och utanför. Till slut bestämmer föräldrarna att lägga in henne på ett mentalsjukhus. Det är med stor tvekan och mycket skuld som de tar beslutet.

Boken skildrar Deborahs tid på sjukhuset och man får följa hennes tankar både i den riktiga världen och den egna värld hon har skapat inom sig som tom har ett eget språk. Hon får förtroende för sin läkare och långsamt och mödosamt börjar hon ta sig ur sin schizofreni för att kunna leva ett någorlunda normalt liv utanför sjukhuset.

Det är en bok om föräldrars kamp mellan förtvivlan, skuld och kärlek. Förtvivlan över att aldrig räcka till, att inte veta om det är ett riktigt beslut att lägga in henne. Skuld för att de kanske är medskyldiga till sjukdomen, för att deras andra dotter inte får den uppmärksamhet och tid hon förtjänar. Och kärlek till ett barn som är annorlunda, vilket man så länge har försökt och velat förneka. Man får följa deras tankar och känslor under tiden Deborah befinner sig på sjukhuset.

Ingen dans på rosor är oerhört bra och otroligt intressant. Man får en hemsk inblick i hur det är att leva med den här sjukdomen och hur det är för familjemedlemmarna. Det är ovanligt att få se en sådan sjukdom skildras av den drabbade själv. Ofta skildras sjukdomen sedd utifrån av någon närstående, som i tex. Inte som andra döttrar av Nancy Spungen. Det gör den här boken väldigt annorlunda än vad man är van vid. Jag kan verkligen rekommendera alla att läsa den här boken.

2 tankar på “Ingen dans på rosor av Hannah Green

  1. Jo, samma problem här. Min ”attläsalista” är så lång att jag har att göra flera år framöver. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s