Onåd av J.M. Coetzee

I målarpauserna har jag plöjt böcker så det kommer en hel del recensioner framöver.

Onåd av J.M. Coetzee hade jag hört väldigt mycket om av min kollega och var länge nyfiken och sugen på att läsa den. Och jag blev inte besviken. Det här är nog en av de absolut bästa böcker jag har läst. Jag älskar hans sätt att skildra världen och hans språk. Jag måste definitivt läsa fler böcker av honom.

Boken handlar om en universitetsprofessor i Sydafrika som inleder ett förhållande med en elev, delvis mot hennes vilja. Hon anmäler till slut honom och han blir avstängd och alla hans kollegor vänder honom ryggen. Han beger sig till sin dotter som bor på en avskild gård. Under hans vistelse blir hon brutalt våldtagen av tre män som också misshandlar och låser in honom på toaletten. Efter händelsen vill han polisanmäla och hitta de skyldiga medan dottern bara vill glömma och leva vidare. Det blir en kamp mellan hans vilja att straffa de skyldiga och viljan att hjälpa sin dotter och acceptera hennes val.

Hela boken skildrar honom och hans inre kamp av vem han är, hur han är och hur han vill vara. Det är en skildring av Sydafrikas olika folk, hur människor agerar mot varandra och vilka regler som gäller – både synliga och osynliga. Det är oerhört intressant att följa hans tankar och hans beteende. Jag blir helt fascinerad av författarens sätt att skriva och jag kan inte släppa boken ifrån mig. Det är en hemsk bok och man mår flera gånger illa av handlingen, men den är samtidigt trollbindande.

Annons

3 tankar på “Onåd av J.M. Coetzee

  1. Visst är det häftigt att man tycker så olika? MS och hans fru hade läst den o hon hade hatat den och han älskat den. Men som jag alltid brukar säga: det är tur att vi är så olika. Tänk om alla skulle läsa samma böcker o tycka samma saker om dem – så tråkigt det skulle vara.

  2. Jag gillade den också. Den var med på min bokfemma över första halvårets bästa.

    Språket är fantastiskt. Så enkelt. Helt plötsligt börjar jag undra varför andra författare krånglar till det så mycket. Det behövs uppenbarligen inte.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s