Allt för min syster av Jodi Picoult

Boken handlar om 13-åriga Anna som är en sk designerbaby. Hon föddes för att genetiskt matcha sin äldre storayster Kate, som lider av leukemi. Redan vid födseln tar de hennes navelsträng för att donera blod till Kate och under årens lopp blir det åtskilliga vändor till sjukhuset för diverse donationer till sin syster.

När Anna är 13 år uppsöker hon advokat för att få medicinsk bestämmanderätt över sin egen kropp. Hennes syster är då i stort behov av en ny njure, något som Anna förutsätts donera till henne.

Boken är uppdelad i olika kapitel där varje person i boken berättar sin historia och man får på så sätt se de olika sidorna. Anna, mamman, pappan, brodern Jesse och advokaten har alla sin del i processen. Även Julia, som utses till god man, ger sin syn på saken. Den enda som man inte får följa är faktiskt Kate, som ändå är huvudpersonen som allting snurrar runt.

Det här är en helt otroligt bra bok. Det är en av de bästa böckerna jag läst faktiskt. Det gick inte att släppa den ifrån sig. Man var tvungen att läsa och få veta hur det skulle gå. Jag trodde först att det kanske skulle bli lite sötsliskigt och gråtmilt men det lyser verkligen med sin frånvaro. Alla karaktärer får visa sin del och man inser att det inte är så svartvitt som man först tycker. Allting har flera olika sidor. Dessutom är det välskrivet och med många bra citat att plocka. Den är intressant, givande och verkligen en bok som jag kan rekommendera. Den fastnade totalt på hjärnan efteråt och skapade väldigt många tankar. Det var svårt att släppa den ur tankarna. Dessutom är det ett ämne som verkligen är aktuellt idag, vilket gör boken ännu mer intressant att läsa.

Läs, läs, läs, säger jag bara!

Annons

14 tankar på “Allt för min syster av Jodi Picoult

 1. Ja, det tycker jag. Den är rätt lättläst och även om det ibland kommer väldigt mkt medicinska termer så kan man klara sig ur det rätt lätt. Och ämnet som sådant tror jag många tonåringar skulle ta till sig.

 2. Den här boken står redan på min att-läsa-lista! Som du skriver är det ju ett aktuellt ämne, och det verkar intressant att man får se på det ur flera perspektiv.

 3. Vad bra!
  Då ska jag inleda ett samarbete med svenskläraren när det är dags att undervisa i genetik och genteknik, för de här etiska frågorna brukar jag ta upp med niorna och de är alltid mycket engagerade. De medicinska termerna får jag förklara.

 4. Gillade den här boken väldigt mkt när jag läste den.

  Efteråt har jag läst två böcker till av Jodi. En gammal – Skulden, det var en deckare i Amishmiljö, inte bra – och en ny – Försvinnanden, inte heller bra.

  Nu vet jag inte riktigt hur jag ska ställa mig till att läsa något mer av henne. Kan inte låta bli att undra om ”Allt för min syster” är det enda bra hon skrivit.

 5. Jag stod och höll i ”Försvinnanden” men det kanske var tur att jag inte köpte den då. Lite tråkigt när en författare bara lyckas en enda gång, man hoppas ju på mer än så.

 6. Den här boken låg på mitt skrivbord en morgon i våras när jag kom till jobbet, min kära kollega L-L hade läst den och tyckte den var jättebra så hon gick och köpte en pocket till mig – bara sådär! Hon är så himla go 🙂

  Har dock inte läst den än, har också trott att den skulle vara sliskig och med stor gråtvarning, men jag borde kanske ta och öppna den så jag kan säga vad jag tycker till L-L på jobbet efter min semester!? 🙂

 7. Lise – vilken härlig kollega! 🙂 Men jag tycker definitivt du ska läsa den innan semestern är över. Den är riktigt, riktigt bra och tänkvärd.

 8. Pingback: Böcker A-Ö, sjätte bokstaven « *Malin*

 9. Jag läste ”Allt for min syster” i somras och den förklarade så många frågor jag aldrig fått svar på… Språket Joi använder sig av är otroligt vackert, hennes texter är otroligt känsloladdade och den här boken visar det verkligen. Jag har själv varit sjuk, men inte i samma sjukdom utan Fanconis Anemi. Det uppstår så många tankar när man läser den att det inte går att lägga den ifrån sig. Jag älskar boken! :’) ❤
  Den får en att inse hur syskonet bearbetar sin sorg. Den är så värd att läsa! Den borde få pris för bästa bok någonsin och att den kommer på film i sommar glädjer mig! Folk bör veta vad livet innebär – på riktigt.

  Bara vad jag tycker. MvH Hanna 16 år.

 10. Hanna – tack för din kommentar! Jag visste inte ens att den skulle komma på film, men det blir ju en sjävklarhet att se den när den kommer. Tack för tipset!

 11. Jag valde att läsa den här boken i min svenska uppsats och jag tänkte bara säga att jag älskade den. Den var så mycket bättre än vad jag trodde att den skulle vara och jag blev helt paff när slutet avslöjades, blev tyst i flera minuter. Allt jag kunde tänkte på var boken!

 12. Pingback: Rädda Felix av Helena Richardsson « *Malin*

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s