Bokfemman vecka 31

Veckorna går alldeles för fort nu. Bara nästa vecka med och sen är det dags för skolan att starta igen, även om eleverna har ytterligare en veckas ledighet. Och solen lär drälla fram så det bara smäller om det när vi väl har börjat jobba. Så är det bara.

Bokfemman fortsätter i nostalgins tecken även den här veckan. Som sann smålänning måste jag ta tillfället i akt att hylla en av våra allra mest populära svenska författare som fyller 100 år i år, eller skulle ha gjort om hon levt. Ni vet förstås redan att det är Astrid Lindgren jag talar om. Hon förtjänar att få en alldeles egen Bokfemma tillägnad sig.

Veckans tema är Astrid Lindgren. Nämn dina 5 favoriter av hennes böcker.

 • Spelar min lind sjunger min näktergal. Det här är första boken jag tänker på när jag tänker på Astrid Lindgren. Jag tror att jag fick den här boken av mormor och morfar och jag minns att jag älskade den, mycket tack vare de fina illustrationerna i den. Idag minns jag inte ens vad den handlar om och tyvärr ligger den fortfarande nedpackad i någon flyttlåda. När jag sökte på nätet nu såg jag att den handlade om föräldralösa Malin och kanske var det därför jag en gång fick boken, för att vi delade namn. Inte vet jag, men i mitt hjärta finns den i alla fall.

 • Vi på Saltkråkan. Den här kommer jag så tydligt ihåg att mamma läste högt ut för min bror och mig. Och sen har man ju starka barndomsminnen till när den gick på TV. Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på? Än idag kommer man ihåg flera scener och roliga kommentarer ur den. Så bra, helt enkelt.

 • Pippi Långstrump. Vilken tjej har inte velat vara sådär stark och cool som Pippi var? Och vem har inte försökt återskapa de utåtstående flätorna med ståltråd bara för att upptäcka att det gjorde ooont att ha virad ståltråd i håret. Och när jag vid 11 års ålder fick min fina vita ponny var det ju bara prickarna som saknades för att jag skulle haft en alldeles egen Pippihäst. Pippi rules!

 • Bröderna Lejonhärta. Egentligen tyckte man att den var rätt otäck att läsa när man var liten. Det var mycket mörker och död och allvarlighet och man läste storögt om alla spännande händelser. Men bra var den, är den. Och jag önskade att jag också skulle ha en sån modig storebror som skulle rädda mig ur brinnande hus.

 • Ronja Rövardotter. Minst lika cool som Pippi. Jag ville också bo i en borg, precis som Ronja. Det verkade hur kul som helst ju. En massa roliga personer och så de fantastiska Rumpnissarna. De var mina absoluta favoriter. Voffor gör di på detta viset?

Nu är det din tur! Vilka är dina 5 favoriter av Astrid Lindgren?

22 tankar på “Bokfemman vecka 31

 1. Men allvarligt! Det är inte rättvist att bara få välja FEM! Vilken ångest jag fick nu 😀

  Måste tänka…

 2. 🙂 Då gäller det att klura riktigt noga… Själv fick jag stryka Mio min mio, men rätt ska ju vara rätt!

 3. Den här gången var det ganska lätt, så jag är klar! Det här ämnet passade mig mycket bra; Astrid Lindgren har alltid varit en av mina favoritförfattare.

 4. ”Spelar min lind sjunger min näktergal” måste vara en av de sorgligaste berättelserna i världen. Och en av de vackraste. Det här är ommöjligt än mer nostalgiskt än förra veckans tema!

 5. det här var faktiskt lättare! Jag insåg, när jag funderade, att mycket Lindgren har jag inte läst själv, utan fått läst för mig, på band eller av en vuxen.

 6. Att välja Astrid-favoriter var både lätt och svårt. Lätt för att det finns en hel del bra, och svårt för att man måste begränsa sig till fem.

 7. Nu är jag också färdig. Den här gången var det faktiskt inte så svårt. Men jag räknar kallt med att du får ihop något alldeles omöjligt till nästa vecka.

 8. Klart att Astrid förtjänar sin egen bokfemma 🙂 Kul att du hade med ”spelar min lind, sjunger min näktergal”, den är ju jättefin. Måste läsa om den nångång.

  Jag lägger in en länk till dig på min blogg förresten, hoppas det är ok!

 9. Pi – det kan du ge dig på! 🙂 Nä, vi får väl se vilket tema jag väljer. Jag brukar inte bestämma mig förrän samma dag.

  Nilla – kul att du tom hittade ngt nytt av Astrid. Hoppas du tycker om den, men man brukar ju gilla det mesta av Astrid. 🙂

  Wuxia – jadå, klart det är ok.

 10. Åh, känns som jag är den enda som inte klarar bokefmman denna gång. Har faktiskt inte alls LÄST Lindgren så mycket, mer sett alla serier och filmer när man var liten 😛 Favoriterna är isåfall Saltkråkan och Madicken 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s