Bokfemman vecka 35

Lite nyfiken är man allt på vilka ni är, ni trogna Bokfemmedeltagare. Vad gör ni mer än läser? Vad har ni mer för fritidsintressen? Eller gör ni ens något annat än läser? Många är frågorna.

Nu hoppas jag få stilla min nyfikenhet lite grand i alla fall. Den här veckan ska Bokfemman nämligen be er berätta lite om er själva, vilka ni är och vad ni gör när ni inte läser. Genom att blotta er genom böckernas värld kan vi nog få en bättre bild av vilka ni är som personer. Nu får ni chansen att avslöja era andra intressen för oss. Så jag hoppas att ni blir många deltagare den här veckan!

Veckans tema är facklitteratur. Nämn 5 böcker som säger något om dig själv, vem du är och vad du gör på fritiden mer än läser.

 • Ät, träna, prestera av Fredrik Paulún. Den här boken är skriven av min absoluta hälsoguru. Det finns ingen annan som jag litar på som Fredrik Paulún! GI är bara sann GI om det sagts av honom, ingen annan. Jag har en massa, massa böcker av honom här hemma som jag plöjt och plöjer då det behövs fräschas upp lite i minnet. Han har hjälpt mig genom de värsta ätstörningsperioderna och han har fått mig att förstå att man måste äta för att orka träna och för att orka leva. Och han har lärt mig att inte hålla på att väga mig stup i kvarten utan att istället se på resultaten. En siffra på en våg säger ingenting, särskilt inte som muskler väger mer än fett. Har ni inte läst något av den här mannen har ni missat något stort. Läs allt eller vad som helst av honom eller besök hans fantastiska hemsida – läs och lär.

 • Klaras GI – mat av Klara Desser. En av få kokböcker som verkligen erbjuder bra och enkla GI-recept. Ja, jag är träningsfreak och äter hälsosam mat så mycket det bara går, men jag älskar också att laga mat så den här boken får stå även för det intresset. Paulún har också gett ut en himlans massa bra kokböcker, men honom har jag ju redan hyllat här ovanför. Den här boken innehåller många bra recept, både lättlagade och goda. Inget krångel och så gott, så gott!

 • Förstå din häst av Henry Blake. Hästfantast utan dess like är jag, och har varit i stort sett hela livet. Ingen riktig sådan dock enligt halvblodsmänniskor eftersom jag aldrig har tävlat (har varken intresse eller nerver för det) och inte rider halvblod. Jag föredrar mindre hästar och särskilt welshar. Och för mig är det inte ridningen som är det viktigaste utan själva kontakten med hästarna. Att bara stå och gosa i flera timmar, snusa in den varma hästlukten och den mjuka pälsen är så mycket bättre än att traggla öppnor och slutor i en dammig paddock. Men även det är en ren lycka. Dressyr framför hoppning, för min del. För mig är det viktigt och otroligt intressant att lära mig varför en häst reagerar som den gör i olika situtationer. Min egen Linus är en väldigt speciell herre som jag har fått arbeta mycket med för att få trygg. Mycket lär man sig automatiskt när man hållit på med hästar i så många år, men ofta kan man lära sig enormt mycket nyttigt ur böckernas värld.

 • Feng shui för svenska hem av Agneta Nyholm Winqvist. Jag älskar att inreda och för mig är det mycket viktigare att ett hem får en att må bra än att det är sterilt vackert. Jag kan inte påstå att jag följer feng shui, men nog har jag använt en del av tankarna ibland och vissa saker tycker jag känns självklara. Inredning för mig är att må bra och att trivas. Det är otroligt viktigt för mig att ha ett riktigt hem, ett hem dit jag längtar och där jag känner ro och trygghet. Inredning handlar om hemkänsla för mig och jag skulle inte trivas att bo i ett museilikt hem. Det är fint på bild, men jag skulle helt enkelt inte trivas.

 • The Ultimate F.R.I.E.N.D.S companion av Penny Stallinger. Om ni visste vilken Vänner-fantast jag är och hur mycket jag kan citera från serien. Me love! Åh vad jag grät vid sista avsnittet. Det kändes som att skiljas från sin bästa vän. Maken och jag kan plöja avsnitt efter avsnitt och sitta och skratta högt tillsammans. För två somrar sen plöjde vi hela serien, från början till slut. Numera blir det enstaka avsnitt då och då. Det funkar alltid att dra igång ett avsnitt och få skratta av sig en stund. Det finns ingen serie som denna och jag fullkomligen älskar alla karaktärerna. Jag kan inte välja en favorit för alla har sin alldeles egna speciella charm.

Och vad har ni lärt er av mig nu då? Att jag tränar mycket, gillar att laga mat, älskar hästar, gärna inreder och skrattar till Vänner. Och vad som mer borde vara med på listan? Att jag älskar alla sorts djur (har två katter förutom hästarna), fotograferar i tid och otid och att jag inte bara ser på Vänner på tv. Jag är även en stor filmfantast och har också fler tv-serier varmt om hjärtat. Att jag läser en del också har ni nog redan förstått…

Uppdatering: Efter att ha läst 3 listor hos er inser jag att jag borde haft med en del annat om mig också. Det kommer säkert bli fler uppdateringar så småningom… 🙂 Något med resor borde ha nämnts, kanske en resebok över Australien som är det häftigaste land jag hittills sett. Och självklart borde jag ha haft med någon form av språkbok, ordbok eller liknande. Shame on me för att jag inte hade det. Ok, som sagt, fler updates lär komma…

Nu är det din tur! Vilken topp 5 av facklitteratur berättar något om vem du är som person?

48 tankar på “Bokfemman vecka 35

 1. Åh den där Friendsboken har jag också! Är det redan dags för nya bokfemma? Och jag som inte hunnit göra förra veckans än…

 2. Det var bra många veckor sen jag var med här, men nu är det dags igen! Det här var roligt, även om jag kanske inte helt följde reglerna…

 3. När jag stannade upp och tänkte till så var gick det väldigt fort att få veckans bokfemma färdig, men den spontana kommentaren var ”har jag några andra intressen?”. 🙂

 4. Sara – fast eg. är det ”fel” bok för min är i färg på omslaget. Ligger du efter med Bokfemmorna? 🙂

  Linnea – här finns eg. inga regler… Det är bara kul om ni är lite olydiga. 🙂

  Klotho – skönt att du kunde komma på andra intressen också så du inte är heeelt körd i bokträsket. 🙂

 5. Jag hade ju missat massor med bokfemmor, upptäckte jag! Så nu finns det tre bokfemmor att läsa 🙂

  De är så beroendeframkallande! 🙂

 6. Vilken rolig utmaning, men som vanligt lite klurig. Fick definitivt inte plats med allt jag ville! Nu ska det bli kul att läsa alla andras listor också.

 7. Waaah, sjukt svår Bokfemma den här veckan! Jag som bara läser skönlitteratur och föredrar fiktion framför verklighet… Måste fundera på det här ett tag.

 8. Svåraste bokfemman så här långt. Men nu är den klar 🙂 Om jag haft The Ultimate FRIENDS Companion hade den hamnat på min lista också. Håller helt med dig!! Vi håller på att se om alla säsonger (igen), är i mitten på säsong 4 just nu…

 9. Nu är jag också färdig med min lista. Jag höll mig nog inte heller helt och hållet till ursprungstanken, men för att få ihop en lista över huvud taget fick det bli så.

 10. Den här var klurig. Jag läser inte så mycket fackböcker och jag är inte helt säker på att de jag läser säger ngt om mig och vad jag gör när jag inte läser (puh vilken mening). Men en bokfemma blev det i alla fall och som vanligt var det kul att klura.

 11. Vilken rolig idé! Den här veckan var det både lätt och roligt (men det brukar alltid vara kul i.o.f.s.) att hitta sina fem exempel.
  Nu vet vi lite mer om dig också! Skoj!

 12. Jag önskar att jag hade din förstabok på min förstaplats 🙂 Vilken uppfinningsförmåga du har i bokfemmorna! Den här var en mycket rolig idé…

 13. Gud va’ svårt! Jag har ingen aning om dom böcker (eller snarare genrer) jag valt verkligen speglar mig som person … men nu finns listan i alla fall att beskåda på sajten …

 14. Min andra femma är nu skriven. Började plita sent igår kväll, men hann inte bli klar förrän nu. Den var i och för sig lika lätt som den icke-engelska femman, men det krävs lite tid för att leta länkar till gamla eller udda böcker.

  Och oh, vad jag egentligen vill svara på dina femmor varje vecka, men det hinns bara inte med.

 15. Vad kul att ni gillade det här temat! jag tänkte att det kanske skulle bli färre deltagare än vanligt. Men åh vad kul det är att läsa era listor! Det känns som om man kommit lite närmare inpå vilka ni är nu. 🙂

 16. Svårt när man som jag egentligen inte läser facklitteratur. Ett tag trodde jag inte att jag öht hade någon bok att peta in i veckans bokfemma, men sen kom jag på det! Jag läser ju visst facklitteratur! fast bara två sorter tydligen …

 17. Mycket inom Feng Shui är användbart, även om man inte anammar konceptet helt och hållet. Jag gillar boken ”rensa i röran med feng shui” (tror jag den heter..), där man kan få många bra tips på vad man kan tänka på vid stora utrensningar.

 18. Synd att jag inte hinner vara med om
  alla bokfemmorna.Jag har lite för mycket egna bloggprojekt på gång.
  Bokfemman för vecka 35 kunde jag bara
  inte låta bli att skriva om!

 19. Tack för en härlig utmaning denna veckan, med en dag till godo så är jag klar. Något underlig men ändå talande lista finns på min blogg!

 20. Hej!

  Rotade igenom böckerna i min facklitteraturhylla och hittade ganska snabbt passande böcker. Riktigt roligt ämne! Listan ligger inne i min bokgrotta! 😀

 21. Jättekul med bokfemma – har följt den några veckor men inte tyckt mig hinna med eller kunna komma med nåt. Fackböckerna väckte ändå mitt intresse och i sista momangen slänger även jag in en femma!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s