Bokfemman vecka 40

Det var på vippen att det inte blev någon Bokfemma den här veckan. Jag saknade inspiration, tyckte att jag hade för ont om tid och att det bara kändes som ett påhäng. Jag började fundera på om jag skulle ha Bokfemman varannan vecka istället. På så sätt skulle jag kunde andas ut lite och kanske återfå glädjen till att skriva den igen. Så tänkte jag göra idag och så var jag helt inställd på att göra.

Men så igår när jag läste min mail hade jag fått mail från en läsare (det låter lite konstigt att kalla er läsare, men vad ska man annars skriva?). Hon skrev en massa snälla saker och om hur mycket hon uppskattade Bokfemman och att hon tom hade börjat blogga nu också. (Jag hoppas att du inte tar illa upp för att jag nämner dig här L). Men jag blev verkligen så glad. Och helt plötsligt fick jag tillbaka all inspiration och började återfå känslan inför varför jag håller på med Bokfemman. Vad grundtanken med den är. Så istället för att minska ner på Bokfemmans varande och lägga den varannan vecka är jag nu mer taggad än någonsin och har energi och inspiration som aldrig tidigare.

Som ett tack till L och för att det var ett sånt bra ämne ska jag denna vecka ha ett av hennes teman på Bokfemman. Ett tema som jag först tänkte var jättelätt, men som vid närmare eftertanke visade sig vara svårare än jag trodde. Det är en genre som jag inte har så många böcker av hemma, men som finns i mitt minne väldigt starkt eftersom den är starkt förknippad med barndomen. Veckans tema är nämligen sagor. Och tyvärr läser jag i stort sett aldrig sagor längre, även om en del litteratur gränsar till genren.

Veckans tema för Bokfemman är sagor. Nämn dina 5 favoriter i genren.

Saga är en fantastisk berättelse, vanligen berättad för barn, som ofta handlar om magi, talande djur, förtrollade skatter och mytologiska väsen. Ofta handlar de om moral, och har en slående sensmoral. Prinsar och prinsessor är vanliga, men även fattiga bondpojkar och -flickor, som i sagan får en chans att bevisa sin duglighet för de kungliga. (Wikipedia)

 • Den fula ankungen av H.C. Andersen. Det här är på något sätt sagornas saga för mig. Så här önskade väl alla när man var liten att livet skulle bli. Om man inte var särskilt duktig i skolan eller på någon idrott eller vad man nu så hett eftertraktade, fanns ju alltid möjligheten att man skulle lyckas med det när man blev stor i alla fall. Det var hoppet. Och alla vill väl visa att man blivit något när man träffas på reunion med klassen i vuxen ålder. Den fula ankungen var inte ful, han var bara något annat. Och annorlunda är inte alltid ok att vara när man är barn. Tyvärr.

 • Askungen. Åh, det här är favoriten på julafton. Visst är det Disney’s version av den, men ändå. Många sagor är ju filmatiserade och man har nog blivit av med sin egen version eftersom man matats med filmernas bilder istället. Men Askungen är min idol. Hon klagar inte och hon gör inget väsen av sig men hon lyckas ändå. De elaka får sitt straff och den goda belönas. Det är ju precis så som det ska vara i sagans värld! Och jag kör ofta med uttrycket ”Ja, ja, vad är väl en bal på slottet?”

 • Jack och bönstjälken. Är det här en saga? För mig är det så i alla fall. För hur häftigt var det inte att man kunde klättra ända upp i himlen? Hur coolt som helst ju! Det var vi ju tvungna att testa på skolväggens rangliga murgröna. Gick väl sådär…

 • Flickan med svavelstickorna av H. C. Andersen. När jag var liten tyckte jag att det här med att det fanns barn som kanske inte hade familj och som var så fattiga att de var tvungna att jobba, det var svårt att ta in. Jag kunde riktigt känna kylan ute genom boken, så levde jag mig in i den. Så oerhört tragisk men ändå så vacker. Än idag kan jag gråta när jag läser den.
 • Snövit. Även här en klassiker. Dessa härliga roliga små dvärgarna och den vackra Snövit. Och allt runt omkring med den elaka drottningen, förgiftningen och sedan den vackre prinsen. Kan det bli mer sagolikt än så? Spegel, spegel på väggen där…

Som ni märker har jag valt väldigt klassiska och lite äldre sagor. Jag kan inte påstå att jag läst så mycket sagor de senaste åren. Kanske ni andra är duktigare på det här med moderna sagor? Jag har verkligen ingen koll alls på det. Det var lite spännande att söka på sagorna och dess ursprung eftersom jag inte riktigt visste vem som skrivit dem. En del av dem har rötter långt bak i tiden och det är lite kul att de lever kvar än idag.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av sagor?

31 tankar på “Bokfemman vecka 40

 1. Men! Jag skrev nyss att jag för en gångs skull var klar redan samma dag som du presenterat bokfemman och att jag ritar ett stort kors i taket för att uppmärksamma händelsen – och så tror jag minsann att det där bara försvann ut i yttre rymden någonstans.
  Äh.

 2. Ja ja, vad är väl en bal på slottet… Det uttrycket använder jag också ofta =). Fem sagor har jag nu (eller fyra namngivna sagor och en som jag glömt titeln på. Självutnämnda sagoexperter får gärna komma med förslag på vad den kan heta).

 3. Underbart roligt tema, men jättesvårt! Det finns så många gamla fantastiska sagor, och även nya (som jag inte är så bevandrad i).
  Min femma finns upplagd nu!

 4. Jag tror att det är viktigt att vi berättar de här gamla sagorna för våra barn. Dels är de en del av vårt kulturarv och dels tror jag att barn behöver sagor. Visserligen är berättelserna ibland ganska otäcka, och vi vill ju gärna skydda våra barn från det som är ont. Men barn behöver verktyg för att bearbeta både det onda och det goda de möter i verkligheten. I sagans värld är det onda ofta symboliserat av en jätte, ett troll eller en häxa. Och som vi alla vet vinner det goda alltid till sist, och däri ligger själva poängen! Barnet identifierar sig alltid med hjälten. De är med och utstår alla hans eller hennes prövningar och står till sist som segrare tillsammans.
  Nu ligger mina favoriter ute på min blogg!

 5. Nu för tiden läser jag sällan sagor och om jag gör det tycker jag att de är ganska tråkiga och förutsägbara. Men som barn var det just det förutsägbara jag gillade, och vetskapen att de alltid slutade lyckligt. Således är mina fem sagor minnen från min barndom.

 6. Bokfemman är ju nästan det roligaste på hela veckan!

  Mina sagor blev lite hopplock av nytt och gammalt, fast jag gillar ju sagogenren, önskar att det fanns fler sagor för vuxna även om de man läste som liten inte är att förkasta… 😉

 7. Jag hoppar nog denna och förra veckans Bokfemma. Känner att jag inte har tillräckligt med ”kött på benen” för att göra den rättvisa 😛
  Som du, Malin, vet är ju mitt minne belagt med teflon, och jag har varken gott om ungdomsböcker eller sagoböcker i min bokhylla som den ser ut nu..
  But I’ll be back! 🙂

 8. Kände mig lite boktrött denna vecka efter Bokmässan (ja, jag vet! Det låter helt vansinning!), men en sagofemma blev det.

 9. Nu är jag också klar! Alla kanske inte riktigt är sagor men det är berättelser som jag minns från när jag var barn och som jag älskade!

 10. Sent om sider kommer min femma 🙂 Jag fick tänka till lite den här gången. Som du säger, det var länge sedan man läste sagor…

 11. o sista dagen är min bokfemma klar. Ett intressant tema denna vecka. Så det fick bli en liten blandning av nytt och gammalt.

 12. Jag hoppas att det är ok om jag också ansluter mig till denna trevliga utmaning! Har tittat in hos dig med jämna mellanrum, och uppskattar verkligen din bokfemma, Malin!
  Kika gärna in i min blogg, där finns mina sagor listade.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s