Bokfemman vecka 41

Jag bytte ämne för veckans Bokfemma i allra sista stunden. Det var en helt annan vinkling inplanerad, men så helt plöstligt fick jag ett annat infall som jag kände mer för. Får se vad ni tycker om det här nu…

Vi har ju hela tiden listor med de 5 bästa böckerna av ett visst tema och det är ju spännande att läsa vilka böcker andra läser. Nackdelen, eller nackdel är det väl egentligen inte, är att man får en attläsalista som bara blir längre och längre. Jag vet inte ens hur jag någonsin ska kunna beta av hela min lista. Jag har att göra under flera år framöver.

Den här veckan tänkte jag att vi skulle koncentrera oss på böcker vi inte har läst. Och då menar jag inte att vi ska plocka fram våra attläsalistor. Jag tänkte att vi skulle precisera ämnet lite mer än så. Det finns ju alltid böcker man gått omkring och tänkt länge, länge att man borde läsa. Det behöver inte vara klassiker kanske, men böcker man ändå känner att den här boken borde jag läsa. Av någon anledning har man trots allt inte gjort det. Jag har en massa sådana böcker som jag tänkt läsa i flera år, men som jag fortfarande har olästa i hyllan här hemma eller kanske har de inte ens kommit så långt. Och jag tror inte att jag är ensam om fenomenet. Eller?

Nu när jag har läst igenom min egen lista inser jag att den till stor del består av böcker man ”borde” ha läst och som jag skäms över för att jag inte har gjort. Det kan ju starta en debatt om det finns böcker man ska ha läst eller inte. Och det temat hade vi ju redan vecka 15 .

Så veckans tema kommer alltså bli olästa böcker. Böcker som vi inte har läst men ”alltid” har velat/tänkt läsa. Och så får vi ju motivera varför vi inte har läst dem än, om man nu kan motivera det.

Temat för veckans Bokfemma är olästa böcker. Nämn 5 böcker som du velat/tänkt läsa länge och motivera varför du inte har läst dem.

 • Sagan om ringen av J.R.R Tolkien. Jag har tänkt läsa hela serien i flera år nu. Jag håller i böckerna på bokreorna, men det slutar alltid med att jag lägger tillbaka dem. Filmerna är fantastiska och jag gillar fantasy så jag förstår egentligen inte varför jag inte tar tag i det och läser böckerna. Kanske känner jag att jag verkligen vill ha tid att läsa dem på raken. Kanske har jag skrämts av alla som säger att de är så svåra att komma in i. Men jag ska, ska, ska läsa dem någon gång i framtiden…

 • Hemsöborna av August Strindberg. Vågar man erkänna att man aldrig läst Strindberg och jobbar som svensklärare? Hmmm…. Jag vet inte hur jag har lyckats undvika att läsa honom. Jag har fått för mig att han är dötrist och svår att läsa. Men nu köpte jag faktiskt boken när den kom i Expressens litteratursatsning så jag ska läsa den rätt så snart. Förresten så har jag en hel uppsättning av hans böcker här hemma som jag ärvt av mamma. Så vad väntar jag på?

 • 1984 av George Orwell. Det här är en sådan bok som jag läst massor om och varje gång tänkt att den måste jag läsa. Men så har det bara stannat vid en tanke. Men nu när vår litteraturpedagog på skolan rensade ut gamla böcker i biblioteket hamnade den i händerna på mig. Den ligger här hemma i bokhyllan och bara väntar på att bli läst. Jag ska, jag ska…

 • Utvandrarna av Wilhelm Moberg. Ja, jag vet. Jag skäms nästan för att säga att jag inte läst den. Eller nä, inte nästan, jag gör det. Jag kan inte inte ens komma på någon bra bortförklaring till varför jag inte läst den. Jag är en skam för svensklärarsläktet…

 • Räddaren i nöden av J.D Salinger. Precis som 1984 är det här en bok jag har läst massor om och velat läsa. Jag har tom köpt den, men den hamnade oläst i bokhyllan. Och här kan jag inte ens bortförklara mig eller motivera varför jag inte har läst den. Det bara är så. Men jag ska. Någon gång.

Usch, vissa böcker gjorde ont i hjärtat att erkänna att jag inte har läst… Men, men – nu kanske det sporrar mig till att verkligen ta tag i det och läsa dem!

Nu är det din tur! Vilka är dina 5 olästa böcker som du vill läsa?

45 tankar på “Bokfemman vecka 41

 1. Sagan om Ringen är inte alls svår att komma in i! Jag vet att alla säger att man måste ta sig igenom de första 50-100 sidorna innan den blir bra, men så är inte inte alls (tycker jag…) Pröva, så får du se =).

 2. Oh, det är så med vissa böcker också att har man väl missat att läsa dem så kanske det inte blir just för att det känns som om man redan borde ha gjort det.. Ska def tänkta ordentligt på den här.

 3. Intressant tema. Det här får jag fundera vidare på, har bara en bok som jag kom på direkt jag läste om temat. Sagan om Ringen har jag inte heller läst, gav upp efter de första sidorna:-)Men filmerna var något av de bästa jag sett!

 4. Mitt bidrag:
  http://www.anneskriver.se/blog/index.php/2007/10/08/bokfemman-v-41/

  Första gången jag läste Sagan om Ringen fick jag tvinga mig igenom tio sidor om dagen tills ”Strider” dök upp och det började lossna… (Jag känner också personer som efter att ha sett filmerna hoppat över sidor rätt friskt i början. Och eftersom Daniel Pennac säger att detta är en av läsarens omistliga rättigheter, så…)

  Utvandrarsviten fanns på min ”pinsamt nog har jag inte läst den” lista i åratal innan jag tog mig samman och läste den, något jag absolut inte ångrar. Gott om tid, och möjligtvis näsdukar, rekommenderas dock.

 5. Sagan om ringen är bättre som film 🙂
  Min man håller inte med, men sen är de nästan heliga för honom…

  På sätt och vis tror jag att olästa böcker blir olästa. För lockar de så skulle vi redan läst dem.
  Jag kanske blir överbevisad, några av mina kommer ju med tidningen i ett par veckor nu.
  Lotta

 6. Min femma kommer nog likna din ganska mycket den här veckan! Iaf två av böckerna än så länge. Ska klura lite till! =)

 7. Min bokfemma kommer här! En befriande lista att skriva, faktiskt. Ut i ljuset ska de, de där potentiella dåliga samvetena 😉

  Enjoy! 🙂

 8. Men, vad jobbig du var nu. 😉
  Jag har visserligen läst böckerna på din lista, men jag har massor av egna. Du kanske har läst några av dem?
  Allvarligt talat – det var faktiskt ett jättebra tema! Även om det sved att behöva erkänna.

 9. Jag har också tänkt läsa 1984 så länge och faktiskt håller jag på med den just nu! Ingen page-turner, precis men roligt att äntligen sätta tänderna i den!

 10. Intressant tema! Ska fundera lite och se om jag får ändan ur och lyckas hoppa på en bokfemma igen!

  Jag tyckte inte att Sagan om ringen var svår att komma in i, bortsett från inledningen förstås, där Tolkien lägger ut texten om vad hober är och varför de röker piptobak. Jag brukar säga åt folk att om inte introduktionen känns bra är det bara att hoppa direkt till själva boken, introduktionen kan man alltid återgå till sedan OM man blir nyfiken.

  Hemsöborna var riktigt kul läsning. iofs läste jag den som kurslitteratur, och den blev en av de få skönlitterära öarna i en kurs där loitteraturlistan mest bestod av litteraturteori. Jag var dessutom ny på det här med universitetsstudier och litteraturvetenskap, så jag tyckte att det var underbart att få sticka emellan med lite skönlitteratur.

  Räddaren i nöden har jag läst, men ÅH så tråkig den var. Jag bara väntade på att den skulle ta sig och bli så bra att man skulle förstå dess kultstatus, men det hände aldrig.

  Mobergs Utvandrarepos däremot, det älskar jag. Inte riktigt lika mycket som Lagerlöfs Jerusalem, men det är inte långt ifrån! Underbart berättande, gripande historia, levande personligheter. Man läser, gråter, gläds och förfäras. Som ett tips kan jag nämna att de numera också finns som cd-böcker, åtminstone Nybyggarna hade en fantastiskt bra uppläsare som gjorde romanen ännu bättre.

 11. Min femma är klar. Inte alls svårt den här veckan, då det finns såååå många böcker jag inte har läst, men har tänkt läsa…en annan dag.

  Kram
  /Ango

 12. Okej, nu finns min lista att beskåda. Fem litterära skamfläckar är ute för allmän beskådan. Det känns sådär…

 13. Med risk för att åka på spöstraff – Sagan om ringen är astråkig!! Jag har plåååågat mig igenom dem. Första gången kom jag till halva andra boken innan jag storknade. Andra gången kom jag igenom alla tre. Men om ni nu absolut ska läsa dem så tror jag det kan vara värt att vänta på nya översättningen, gamla översättningen känns, tja, översatt.

  Nu ska jag gå till bokhyllan och skämmas lite och hitta min bokfemma.

 14. Dom här böckerna kommer man ju nästan aldrig ihåg att man vill/ska/borde läsa. Vad jag vill säga är att det är svårt att komma på dom på kommando. Jag vill säkert läsa helt andra olästa böcker nästa vecka då jag har fått fundera ytterligare … 😉

 15. Veckans bokfemma är klar och är verkligen en blandning av dåliga samveten och helt enkelt bara olästa böcker. Några tror jag nästan jag är ensam om…!

 16. Ahh, vilket rolgit tema.. Det blir skoj att ta itu med nºr jag komemr hem fr+n semsetern…
  Utvandrarna ar forovrigt ruskigt bra, sa ta och las den, som sgat ruskigt bra. hemsoborna daremot ar ganska sa gra tycker jag..
  azoriska halsningar!

 17. Nu är min bokfemma på plats. Det var klurigt den här gången. Blev att balancera mellan böcker jag faktiskt vill läsa men inte orkat ta itu med och böcker jag känner att jag borde läsa. Och så samtidigt filtrera bort att-läsa-listan.

 18. Det här var en rolig och nyttig femma att göra. Blev så inspirerad att jag kanske gör ett nytt försök med några av böckerna.

 19. Nu är min lista klar! Krävdes lite tankeverksamhet för att välja ut fem (för där är en hel del olästa böcker i bokhyllan..)

 20. Vilken svår bokfemma det var denna vecka! Men nu så här i slutet av veckan så har jag äntligen fått ihop en… 😉

 21. Ta daa! Nu har jag skrivit min bokfemma!

  Lite kuriosa… När jag sökte på ”Malins bokfemma” på Google för jag skulle länka, frågade den lite elakt – Menade du Malins bukfetma?

  Men det menade jag verkligen inte!

 22. Sagan om ringen-trilogin fick jag kämpa mig igenom och Hemsöborna likaså. Räddaren i nöden är ok, men huvudpersonen är sååå sur hela tiden… Han bara svär över allt och alla!

 23. HejMalin, jag har några jag skulle vilja läsa någon gång, hinner inte göra någon egen lista den här veckan så jag skriver här:
  Jane Eyre, Brontë
  Ett liv om Henry Miller av Robert Ferguson
  Orden som befriar, Marie Cardinal
  Blecktrumman, Günter Grass
  Natt och dag, Virgina Woolf
  hälsningar Signe

 24. Jag har skrivit det förut, men kan inte låta bli att skriva det igen 😉 LYSSNA gärna på Utvandrarna, den var så jättesuperbra då!

 25. Jag igen 🙂 Har gjort två tidigare bokfemmor nu och klurar på denna veckas. Under tiden har jag gjort ett litet upprop om En bok för alla – haka gärna på!

  Trevlig helg! 🙂

 26. Bra tema, verkligen! Blev själv lite fundersam, VARFÖR har jag inte läst dessa böcker tidigare?? Men, min bokfemma ligger iaf upplagd nu! =)

 27. Bättre sent än aldrig som man säger :p Nu finns iaf veckans lista på min blogg, lagom till att det kommer en ny alldeles om någon dag bara 😀

 28. Har nu gjort min första bokfemma. Har sett Bokfemman på ett par bloggares sidor, men först idag är jag inne på din blogg – vilken guldgruva med boktips!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s