Marley och jag: livet och kärleken med världens värsta hund av John Grogan

En bok som handlar om en hund? Så tänker nog många lite skeptiskt när de ser den här boken. Jag tänkte istället att yes!, en bok om en hund! Jag älskar ju alla djur i alla storlekar och sorter och läser mer än gärna böcker om dem. När den här boken kom som bokpaket i en av mina bokklubbar tackade jag självklart ja. Dessutom hade jag hört talas om den och tyckte att den verkade otroligt rolig.

Och vilken bok! Det är definitivt en av de bästa böcker jag läst på länge. Jag skrattade så tårade rann och jag grät så tårarna sprutade. Det fanns verkligen allt i den här boken. Och den gick inte att släppa ifrån sig. Jag läste och läste tills boken var slut och sedan lade jag ifrån mig den med en sorg och tomhet i hjärtat. Jag ville läsa mer!

Det är en sann historia om författaren själv, John Grogan och hans fru Jenny. De är båda två journalister och är bosatta i Florida. En dag bestämmer de sig för att åka och kolla på hundvalpar av rasen labrador retriever. Och alla som någon gång har åkt för att bara titta på hundvalpar vet att det är en omöjlighet… De blev självklart med hund den dagen. Och när Marley kommer in i deras liv förändras allt. Han är som en levande tornado. Han far fram som en galning, river allt och alla i sin väg och de blir tom utsparkade från hundkursen och portade från hundstranden. Han kommer att kosta dem tusentals dollar i reparationer av huset.

Trots allt elände han ställer till med och den hopplöshet och matklöshet de ofta känner visar det sig också att han lär han dem en stor sanning om livet:

Marley lärde mig att varje dag ska levas med otyglad energi och glädje, att fånga ögonblicket och följa sitt hjärta. Han lärde mig att uppskatta de enkla sakerna – en promenad i skogen, nyfallen snö, en tupplur i en strimma vintersol. Och i takt med att han blev gammal och ledbruten lärde han mig att se optimistiskt på motgångar. Framför allt lärde han mig vänskap och osjälviskhet och, inte minst, aldrig sviktande lojalitet. (utdrag ur boken)

Förutom handlingen om själva hunden Marley och hans framfart får vi också följa familjen Grogan som nyförälskade och nygifta och deras väg in i vuxenvärlden med barn och flytt till större hus. Och Marley finns där hela tiden. Grogan har ett härligt språk och skriver med stor inlevelse och hjärta om sitt och sin familjs liv tillsammans med den här underbart tokiga hunden.

Boken har blivit omåttligt populär och låg 50 veckor på den amerikanska försäljningslistans förstaplats. Efter att han publicerat en krönika om sin hund strömmade mailen in från människor som ville dela med sig av sina egna historier om galna eller helt enkelt bara tillgivna hundar. Efter att boken kom ut har han också publicerat en förenklad version för yngre läsare samt en bildbok för ännu yngre barn. Det finns också en hel hemsida Marleyandme samt en blogg där han skriver om allt möjligt. Gå gärna in och kika! Där finns också en länk till ett utdrag av boken som man antingen kan läsa eller lyssna på.

Om man gillar boken om man inte är hundvän? Jag vet faktiskt inte. Jag hade stor behållning av igenkänningsfaktorn eftersom min familj haft en hel drös hundar genom åren. Man kanske åtminstone måste vara djurvän för att tycka att det här är rolig läsning. Om man är djurvän måste man helt enkelt läsa den här boken! Jag lovar enormt rolig läsning med många skratt och många tårar.

Annons

7 tankar på “Marley och jag: livet och kärleken med världens värsta hund av John Grogan

 1. Hej, hämtade ut ett paket på posten idag med böcker som jag inte viste att jag beställt vilket jag inte heller gjort, jag hade inte avbeställt. Jag går med och ur bokklubbar när de har fina erbjudanden, men jag hade tänkt skicka tillbaks denna bok men nu måste jag ju läsa den.
  Signe

 2. Hittade boken om Marley i London förra året. Även där var den högt upp på försäljningslistan. Jag hade inte hört talas om boken, men som hund/djurtokig så var jag ju tvungen att köpa den och jag är glad att jag hittade den.
  Håller med dig om att det är en väldigt rolig bok – även jag skrattade (och grät) mig igenom boken! Visste däremot inte att den nu kommit ut på svenska – men nu är julklappen klar för någon jag känner!

 3. Det låter som en bok för mig! Nu är Thorsten visserligen inne i en bra period och faktiskt relativt lugn (för att vara en jack russell…) men man vet ju aldrig 🙂

 4. Receptsamlaren – 🙂 läs den o skratta/gråt åt eländet.

  Signe – klart du måste läsa den!

  Gigha – kul att höra att fler gillade den. Den är verkligt så jäklans kul! 🙂

  Johanna – ja, det tror jag nog. Jag tror att det räcker med att man är djurvän så att man känner igen sig.

  Calliope – jag måste in o läsa din recension. Roligt att höra vad andra tycker/tyckt.

  Myrkott – alla hundägare kan nog känna igen sig i en del även om man har en snäll hund hemma. 🙂

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s