Bokfemman vecka 47

Nu när det är mörkt och kallt ute kommer läslusten krypande mer än vanligt, så är det i alla fall för min del. Nu har vi flytt från verkligheten i några veckor här på Bokfemman. Vi har besökt bokvärldar och vi har haft både karaktärer och författare på middagsbjudningar. Nu är det dags för en genre igen. Som vanligt kommer ni säkert kunna tolka in annat i temat och lyckas vidga begreppet, men det är ju det som är charmen.

När jag själv stod framför min bokhylla för att sätta ihop böcker till veckans lista kom jag att tänka på att detta är en genre som jag läste mycket av förr, men inte så mycket av nu längre. Kanske har man helt enkelt vissa perioder i livet då man läser en viss litteratur. Jag skulle dessutom kunna fylla min lista med en enda författare, en man som jag gärna gör reklam för och vill lyfta fram. Men det är ju inte så roligt att fylla en hel lista med ett enstaka namn när det ju finns så många fler därute som borde få vara med. Han får nöja sig med att få förstaplatsen istället. Det är ju inte fy skam det heller!

Har ni listat ut vilken genre det gäller? Thriller så klart!

Efter att ha satt ihop min egen lista började jag fundera över begreppet thriller och vad som ska kopplas till det egentligen. Det är ju ett rätt vitt begrepp. För egen del tänker jag mig att en thriller är som förklaringen från Wikipedia här nedan, med tillägget att det ska vara spännande. Det kan gränsa mot skräckgenren lite, men har kanske en något mer verklighetsbetonad story. Min favoritförfattare gränsar nog en del åt skräck eftersom det ofta är en del övernaturligt involverat. Men han får hänga på min thrillerlista ändå.

Temat för veckans Bokfemma är thriller. Nämn dina 5 favoriter ur genren.

(Thrillern påminner om en obehaglig deckare, men inte med så stor inriktning på själva morden. Snarare tvärtom – så lite av morden som möjligt visas. Thrillers är ofta tämligen realistiska, och det kan kännas som om handlingen skulle kunna hända i verkligheten. Seriemördare är ett återkommande tema i thrillers. En annan variant är spionthrillern. Den litterära thrillern har sina rötter i äventyrsromanen och skräckromantiken.) Från Wikipedia

 • Främlingar av Dean Koontz. Som sagt, jag kan fylla hela listan med bara Koontz. Och egentligen är ju Väktare favoritboken nummer 1, men den har varit med så många gånger nu i Bokfemman. Allt som Koontz skriver är thriller på högsta nivå. Det är olidligt spännande och man sitter nästan och håller andan ibland. Jag hade rådille på att läsa allt av honom förr och jag samlade på hans böcker. Många böcker fanns inte längre att köpa och jag köpte på antikvariat för att få tag på de allra äldsta böckerna. Sen vet jag inte vad som hände för helt plösligt slutade jag läsa honom helt. Jag har bara läst en enda bok av honom de senaste åren och den var precis lika bra som förväntat, men ändå läser jag inte honom längre. Jag vet inte varför. Och jag saknar honom. Koontz, jag lovar att jag ska ta ikapp allt jag missat. Ok?
 • Firman av John Grisham. Här är ytterligare en författare som jag hade dille på ett tag. Jag har plöjt hans böcker med stor spänning och utan att kunna släppa dem ifrån mig. Fortfarande är Firman min största favorit. Den är spännande och sådär så man ibland nästan måste blunda lite för att våga läsa vidare.
 • Ensam kvinna söker av John Lutz. Efter att ha läst den här vill man varken ha rumskamrater eller tvingas bo inneboende. När jag sökte studentboende i Lund råkade jag ut för en skum typ som erbjöd mig att bo i hans etta tillsammans med honom. Vi kan ju sätta upp ett skynke som du kan byta om bakom, tyckte han. Med den här boken i minnet tackade jag bestämt nej.
 • Sova hos fienden av Nancy Price. Den gick som film på TV3 för ett tag sen men jag kollade faktiskt inte på den. Jag tycker den är så hemsk. Det var många, många år sen jag läste den nu och jag var inte så gammal då så kanske påverkade det mitt omdöme något. Kanske tycker jag inte den är lika spännande och hemsk längre. Men då var den det. Usch och fy.
 • Hannibal av Thomas Harris. Ibland när man gör en filmatisering av en spännande bok blir det lätt platt fall. Filmen blir aldrig lika spännande som boken. Men i det här fallet tycker jag faktiskt att både böcker och filmer är lika spännande. Men det är nog tack vare Anthony Hopkins fantastiska skådespeleri. I alla fall, tillbaka till boken. När jag läser böcker som Hannibal måste jag ha ytterligare en bok på gång vid sidan av. Jag kan inte läsa Hannibal och sen gå och lägga mig tex. Nej, då måste jag sudda tankarna och styra in dem på trevligare och mer lättsam litteratur. Tänk att drömma om Hannibal. Usch…

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av genren thriller?

(Den här veckan får jag skippa bilder på böckerna. Mitt internet vägrar befatta sig med sådana tidskrävande saker som att överföra bilder. Jag vill ha bredband! Nu!)

15 tankar på “Bokfemman vecka 47

 1. Hej, jag gillar inte thrillers men ska återkomma, det är som du skriver svårt at dra gränsen mellan deckare och deckarthrillers. Vi hade en låntagare inne idag som blev sur för att vi inte har/hade en separat avdelning för thrillers. Så vi kommer att göra något år det.
  Signe

 2. Det här temat var lite svårt för mig, men nu har jag fått ihop fem böcker som med lite god vilja nog kan kallas thrillers…

 3. Det var inte helt lätt att hitta fem thrillers. Dels för att jag har lite svårt med att avgränsa mot närliggande genrer men också på grund av att jag glömt bort en massa titlar!

 4. Hej, din Bokfemma är en kul grej, men jag måste fråga en sak. Bjuder du in folk till Bokfemman, eller är det fritt fram för alla som vill haka på?

  PS. Ser att du länkar nu till Bokmania 🙂 Tack. Ha en bra dag.

 5. Två Cecilior i rad på Cecilias dag den 22 november. Grattis allihop med detta underbara namn!

  Nåväl, nu är min bokfemma äntligen klar efter mycket velande …

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s