Är du helt knäpp eller?

Mina elever i svenska ska läsa ut bok och recensera den här veckan. Det är andra boken som de har i uppgift ett läsa under den här terminen. Förutom de som de ”ska” läsa försöker man ju få dem att läsa annat själva hemma också. Och en del gör det med stor glädje medan andra inte har hittat glädjen i läsningen alls.

Idag stod jag och diskuterade just detta med en elev. Han var arg över att tvingas läsa så mycket och han tyckte att ingen normal människa kan väl läsa 2 hela böcker under en hel termin. Vi lärare är elaka helt enkelt. Jag drog igång ramsan som jag alltid kör för att peppa så där käckt och för att få fram lite inspiration till läsglädje. Men han tröttnade nog på mig för han frågade skeptiskt:
– Vadå, hur många böcker läser du då varje år?
– Ja du, vad skulle du gissa på?
Han synade mig uppifrån och ner och sen sa han:
– Tre kanske.
– Nää, svarade jag. Jag läser väldigt mycket så det är rätt mycket mer än så.
– 20?! frågade han nu, nästan upprörd.
– Ca 50 hittills, svarade jag.
Jag fick en road blick av honom och sen skrattade han.
– Är du knäpp eller? frågade han skrattande.

Och vad svarar man på det? Ja, antagligen. Men jag tycker inte att jag läser så mycket om jag jämför med andra. Jag vågade inte ens nämna för honom att det finns dem som läser över 100 böcker om året.

Tänk vad olika det är. En del gillar inte alls att läsa och andra kan inte sluta läsa. Och här på nätet är vi många som inte kan sluta läsa. Jag vågar inte ens fråga er hur många böcker ni läser varje år…

10 tankar på “Är du helt knäpp eller?

 1. Jag känner igen mig i det där… Det är ganska vanligt att en del av mina vänner klagar över att ”åh, vi måste läsa den här boken på 3 VECKOR!! Och det är ju typ 250 sidor!! Jag kommer aldrig att klara det”.

  Jag har läst ca 110 böcker i år, hittills. Om jag har tur så kan jag få mina vänner att läsa 3-4 böcker om året. Jag har börjat fungera som deras privata bibliotek.

 2. Ojojoj. 110 böcker! Imponerande. Jag har nog för mkt andra intressen (tex min häst som tar rätt mkt tid…) för att komma upp i den summan, men en varje vecka har jag som mål i alla fall.

 3. Jag brukar läsa mellan 60 och 80 böcker om året, men det här året har varit ett dåligt läsår. Har bara läst 43 böcker hittills.

 4. Det verkar vara en tendens idag, eller ett sammanträffande, att bokbloggare gör bokslut över böcker lästa under 2007. En är uppe i 170, en annan 140, en tredje 130. Jag fattar inte hur man hinner med så många böcker. Går det verkligen att läsa från pärm till pärm om man ska avverka så många? Påverkas inte läsupplevelsen negativt av denna massläsning? Jag läser jämt, men ligger säkert ändå en bra bit under 100-sträcket. Visst, jag läser sakta, det vet jag, men ändå. Tre böcker i veckan klarar jag aldrig, hur mycket jag än skulle vilja. Tre till fyra i månaden är nog det normala, om de inte är alltför tjocka. Och sen har jag även andra intressen som påverkar läsprestationen… Minst av allt vill jag få prestationsångest, haha.

  För övrigt känner jag igen diskussionen som Malin hade med killen. Har själv haft sådana otaliga gånger under min tid som lärare. Men nu slipper jag dem, liksom stressen vid terinsslut och det är jag ganska glad över.

 5. ah det varierar det där. Men visst är det så att för vissa är 250 sidor på flera månader ett berg som ser oöverstigligt ut, och för andra är det ingenting utan bara en ren njutning medan det varar.

  Inte är du knäpp heller. Det är väl fantastiskt att ha hittat till läslustens land?

 6. Som sagt, jag är impad över att ni hinner läsa så många böcker. Själv tycker jag att jag läser rätt snabbt, men jag skulle aldrig komma upp i 100 böcker. Isf väldigt korta sådana.

  Ivana – för min del kan jag också känna att jag måste ”vila” efter varje bok för att smälta det jag läst. Jag kan inte alltid starta med en ny bok direkt efter.
  Jobbar inte du som lärare längre förresten? Mtp att du slipper stress o boksamtal nu.

 7. Jag lämnade läraryrket efter en nästan två år lång sjukskrivning, och det börjar bli rätt länge sedan jag senast stod i ett klassrum med 25 ungdomar framför mig. Jag längtar inte tillbaka, men sorgen över att ha förlorat ett så fantastiskt yrke finns kvar. Jag undervisade i tyska och svenska, så jag förstår precis hur du har det. Nu har jag ett vanligt 8-17 jobb och livet går vidare.

 8. Haha, fick ett gott skratt det där med eleven. Jag önskar att jag själv hade bättre koll på hur många jag läser. Men en tre i veckan blir det nog i alla fall, minst? Vet inte vad jag får tiden ifrån, läser snabbt och flikar in små guldkantsstunder på de mest oanade ställen 🙂

 9. Ivana – usch då. Det lät inget vidare. Men det är ju å andra sidan bra att man går vidare då. Jag tror en del fastnar o stannar kvar fast man borde gå.

  Amoroso – Du kanske tom har med dig en bok vart du än går? 🙂 Det önskar jag ibland att jag hade, just för de där små stunderna som skapas ibland.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s