Bokfemman vecka 49

Den här veckan är lite speciell för mig. På söndag är det nämligen 7 år sen min mamma gick bort, hastigt och plötsligt. Och årsdagen av en sådan händelse kommer alltid sitta i. Naturligtvis innebär en sådan dag oerhörd sorg, men också många ljusa och roliga minnen. I år tänkte jag ta tillfället i akt att med hjälp av Bokfemman hylla och hedra min mamma.

Veckans tema kommer nämligen återigen att bara innehålla ett enda ord. Ett ord som ni själva kan tolka utifrån, så våra listor kommer nog att se rätt så olika ut kan jag tänka mig. Ordet kommer att vara mamma. Ni kan välja böcker som handlar om mammor, som era mammor tycker om eller som ni förknippar med er mamma. Kanske är ni mammor själva? Det finns en stor pott böcker att välja bland. Den här veckan ska vi hedra och hylla våra mammor!
Temat för veckans Bokfemma är ”mamma”. Välj fem böcker som du associerar med ordet.
 • Du är hos mig ändå av Suzanne Sjöqvist. Den här boken är en antologi med berättelser skrivna av barn och ungdomar som har mist en förälder. Men den handlar inte så mycket om sorg utan mer om minnen, lycka och att gå vidare. Vad man bär med sig i minnet. Oavsett hur gammal man var när man miste sin mamma (eller pappa) kan den ge tröst och perspektiv. Det finns många fina berättelser här.
 • Vi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Mamma är en av anledningarna till mitt stora läsintresse. Hon läste mycket och både min bror och jag har fått det efter henne. När vi var mindre läste hon ofta högt för oss och den som jag minns mest är just Vi på Saltkråkan. Jag vet egentligen inte varför det är just den som har fastnat i mitt minne. Men bara jag tänker på den kan jag höra hennes röst när hon härmar: Farbror Melker, varför badar du alltid med kläderna på?
 • Gudarnas dotter av Barbara Wood. Det här var den första boken jag tog ur mammas bokhylla. Då var jag redo att ta steget ut ur hästlitteraturens värld och gå vidare till mer vuxen litteratur. Och det här var den första boken jag föll för i hennes bokhylla. Mamma var sjuksköterska och kanske var det därför hon tyckte så mycket om Barbara Woods böcker eftersom de alltid handlar om starka kvinnor med stora kunskaper i medicin. Wood blev även en av mina favoritförfattare och det var helt tack vare mamma som jag hittade hennes litteratur.
 • Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg av Joyce Carol Oates. Den här boken läste jag tidigare i år och skrev en megalång recension av. Det kändes ibland som om det skulle kunnat ha varit mig den handlade om. Bakgrunden till mammas dödsfall var nämligen en bilolycka vi var med om, som gjorde henne rullstolsbunden. I den här boken är det just en bilolycka som är det centrala men mamman dör redan från början av den och sedan får man följa dotterns svårighet att ta sig tillbaka till livet utan sin mamma. Oerhört stark och mycket välskriven.
 • Inte utan min dotter av Betty Mahmoody. Den här boken och filmen läste och såg alla i min omgivning när de kom ut. Jag tror tom att det var mamma och jag som gick på bion ihop när den visades 1991. Mamma hade i alla fall boken i sin bokhylla och vi båda läste och grät. Det är nog från mamma jag har fått egenskapen att bli så oerhört lätt rörd. Den här boken får vara med för mina minnen av mamma till den, men också för att den faktiskt handlar om moderskärlek och en mammas kamp för sitt barn.

Nu är det din tur! Vilka fem böcker associerar du med ordet mamma?

Jag hoppas att ni är fler därute som vill passa på att hylla och hedra era mammor. Och som sagt, tolkningsmöjligeten är stor den här veckan.

24 tankar på “Bokfemman vecka 49

 1. Efter bloggers senaste uppdatering måste jag kommentera anonymt. Men jag är i alla fall klar med min bokfemma. Det var lite sorgligt och nostalgiskt den här veckan.
  /Pi

 2. Jag är också färdig! Det här temat tyckte jag om. (och det betyder förstås inte att jag inte tyckt om de andra teman du haft, utan att jag tyckte lite extra om det här. Jag insåg när jag skickade kommentaren att den kunde tolkas fel, så jag tog bort den och skrev det här tillägget för att förtydliga lite.)

 3. Vilket härligt tema!
  Jag gjorde lite olika tolkningar i varje bok jag valde att ha med i min femma.
  Nu är den klar, och finns i min blogg!

  Kram
  /Ango

 4. Nu är min lista klar. Kan inte säga att det blev en hyllning till min mamma, men samtliga böcker har mammor i en huvudroll.

  //Kerstin

 5. och jag som nästan hoppat av femmorna ett tag vill skicka massor av kramar till dig och säga att detta är ett jättefint tema och ett mycket fint sätt att hedra din mamma. Och alla andra mammor.
  kram till dig från mig.

 6. Det är var ett fint och roligt tema. Man kan ju associera till mamma på så många olika plan, vilket jag också gjorde i min femma.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s