Bokfemman vecka 50

Tänk att om exakt 2 veckor är det julafton! Därför är min tanke att Bokfemman kommer nästa vecka också, för att sedan göra ett uppehåll på 3-4 veckor. Det kan behövas lite vila och dessutom tror jag inte att det är så många som vill tillbringa julafton och nyårsafton med att plita ihop Bokfemman. 🙂

Eftersom vi närmar oss slutet av året börjar det bli dags att sammanfatta året som gått. Nu är det ju egentligen lite tidigt för det eftersom det är hela 3 veckor kvar av det här året och vi lär hinna läsa en hel del böcker ytterligare i år. Men för min egen del känner jag att det är ok att stämma av lite redan nu.
Bokfemmans tema för både den här och nästa vecka kommer alltså bli en topp 5 av böcker vi läst under året. Vi börjar med de sämsta och kör de bästa nästa vecka. Att tillägna en hel lista åt de sämsta böckerna är väl inte det mest inspirerande man kan ha för sig, men personligen kan jag tycka att det är intressant för egen del att analysera varför man tyckte att just de böckerna var sämst. Något som jag tycker är dåligt kan ju någon annan ha på sin bästalista. Smaken är som bekant som baken, vilket gör det här med litteratur än mer intressant.
Temat för den här veckan är att sammanfatta årets bokskörd. Nämn de 5 sämsta böckerna du har läst i år.
 • Flickan utan röst av Colleen McCullough. Usch ja, den här boken orkade jag inte ens ta mig igenom. Det hände absolut ingenting i boken och huvudpersonen bara malde på i sin dagbok och jag blev bara less på den. Jag avbröt läsandet efter ett tag eftersom jag kände att jag inte ville slösa fler stunder av mitt liv på den.
 • En god människa av Nick Hornby. Jag har gillat allt jag läst av honom tidigare, men den här boken var riktigt, riktigt dålig. Det var bara tråkigt och ytligt och gav absolut ingenting.
 • På andra sidan Venus av Elisabet Andersson. Tråkig och dåligt språk tyckte jag när jag recenserade den. Nu kommer jag knappt ens ihåg den och det kan ju inte vara något bra betyg.
 • Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson. Jag vet att en del blir förfärade av att se den här boken på min sämstalista, men tyvärr. Jag gillade den inte alls. Språkligt uppskattade jag den, men innehållet fick det att klia i kroppen på mig. Efter det har jag lovat ge Winterson en ny chans och det ska hon få, men först nästa år kan det bli tal om det.
 • Jenny S av Denise Rudberg. Seg, meningslös och fullkomligt urtråkig. Den hade ingenting som jag föll för. Nä, efter den blev det inget mer Rudberg för min del. Och det står jag fast vid fortfarande.
Lite positivt blev det ändå att sammanställa den här listan för jag insåg att jag faktiskt inte råkat ut för så mycket dålig litteratur i år. Det var nästan lite svårt att lista 5 böcker och bara någon enstaka av de 5 böckerna platsar nog in på min topp 10 av de sämsta böcker jag någonsin läst.

Nu är det din tur! Vilka är din topp 5 av sämsta böcker i år?

32 tankar på “Bokfemman vecka 50

 1. Oj, det här blir svårt. Jag försöker förtränga alla dåliga läsupplevelser och nu ”tvingar” du mig att gräva i minnet. Tänk om jag blir deprimerad av det? Nej, jag skämtar. Ska få ihop en lista, så småningom.

 2. Oj oj! Ska tänka till! Har redan en låååång lapp med gamla teman liggande här hemma som jag inte har hunnit med. Men jag får väl använda jullovet till att lista ikapp mig! =)

 3. Nina – då vet vi vad du ska göra på jullovet! 🙂 Jag ska förresten läsa Tusen strålande solar då. Och om jag får tag på Flyga drake blir det nog den också.

 4. Äntligen något lätt ;).
  Tack vare min blogg var det inte så svårt att leta upp de 5 böcker jag hade kunnat vara utan i år!
  Listan finns på i min blogg!

 5. Det här var ett intressant tema för det fick mig att fundera lite över kriterier för en dålig bok. Personligt tyckande vs någon form av objektiva kvalitetskrav.

 6. Usch vad mycket skräp jag hade läst. Jag hade hunnit förtränga en hel del, men nu kom minnet tillbaka.
  Bättre lycka nästa år.

 7. åter en rolig och tankvärd bokfemma! Jag har insett att jag utvecklats: fyra av mina fem årssämsta har ajg faktiskt inte läst ut!

 8. Intressant tema! Jag har lyckats undvika att gå på de värsta litterära minorna i år, så det blev bara tre böcker för min del.

 9. Inser vilken tur jag har haft vid bokval i år. Men lite att sura över fanns det. Winterson är med på min lista också. Och nu blir det inte fler chanser för henne.

 10. Vad roligt att det är en del helt nya som deltar den här veckan!

  Jag har inte hunnit läsa era listor än, men som sagt, till helgen ska jag krypa fram från mina rättningshögar och börjar delta i världen omkring mig igen. 🙂

  Ika – ja, du, smaken är verkligen som baken! 😀

 11. Nu är min lista klar. Hade också svårt att hitta fem dåliga böcker som jag läst i år, men nu har jag valt iaf.

  //Kerstin

  designk.blogspot.com

 12. Du verkar tycka ganska lika som jag om chicklitt. En genre jag egentligen gillar men Denise Rudberg är riktigt usel (fast jag har läst Storlek 37) och På andra sidan Venus, som jag håller på med nu, är seg.

 13. Jag har varit bortrest, så jag är lite sen med bokfemman den här veckan, men nu har jag lyckats knåpa ihop en lista:

  bokmamman.blogspot.com

 14. Jag är med på bokfemman för första gången någonsin – hoppas du fortsätter med detta även nästa år!

 15. Höstens sämsta böcker i min hylla –
  1. Unni Drougges uselt gestaltade så kallade sanningskildring, det är bara inte litteratur!

  2. Mara Lee – Ladies – jag trodde det var ett skämt, att hon ville driva med genren med sin iskalla ytliga ointressanta roman som av vissa främst manliga recensneter höjts till skyarna. Eva Beckman skrev så bra om den i DN – hon ogillade den lika mycket som jag

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s