Nya mål inför läsåret 2008

När jag gick igenom listan över vad jag har läst under 2007 insåg jag en sak. Jag har inte lyckats sprida läsningen över världen så bra. Eller vad ni säger ni om följande lista:

 • 21 USA
 • 16 Sverige
 • 15 Storbritannien
 • 2 Irland
 • 1 Colombia
 • 1 Frankrike
 • 1 Iran
 • 1 Australien
 • 1 Sydafrika

Jag inser att läsningen för 2008 måste styras upp lite bättre. När jag valde böcker förra året kollade jag i och för sig inte alls varifrån de hade sitt ursprung, men att det blev så många amerikaner på listan kom ändå som en överraskning. Jag trodde inte att det var riktigt så snedfördelat.

Nej, nu i år ska jag försöka vidga läsningen lite och hitta nya författare från länder som jag kanske inte ens läst något från förut. Har ni några tips på böcker/författare så blir jag tacksam! Jag har några här hemma som sätter Chile och Afghanistan på listan, men i övrigt ser det säkert ut likadant som för förra årets lista.

10 tankar på “Nya mål inför läsåret 2008

 1. Tja, Haruki Murakami (Japan) har ju blivit mycket ombloggad. Jag har dock inte läst nånting av honom men har Norwegian Wood på läslistan.

 2. Martina – ja, Murakami har jag också på min attläsalista, men Norwegian wood verkar inte vara helt lätt att få tag på.

 3. Några av våra nordiska grannar kanske? Erlend Loe, Jan Kjaerstad, Arto Paasilinna, Kjell Westö, Arnaldur Indridason, Peter Hoeg …

 4. För många år sedan läste jag en fantastisk bok av en författare som kommer från Turkiet (tror jag) du har säkert redan läst den, men om inte så heter den Låt titlarna brinna. Författare är Jassar Kemal.

 5. Tsitsi Dangarembgas Nervous Conditions/Rotlös (Zimbabwe) och Ben Okris Farlig kärlek (Nigeria) kan jag rekommendera! Har du läst Kärlek het som chili av Laura Esquivel? Den är också bra!

 6. Jag gjorde en liknande uppställning och den blev också rätt ojämn. Visserligen hade jag läst flest böcker från Sverige, men annars dominerade USA och Storbritannien hos mig också…

  Jag har precis tipsat Camilla (Camillas boklåda) om böcker av indiska författare, så jag kopierar den kommentaren rakt av:

  Indien-boktips ger jag gärna! 🙂 Här kommer några böcker av indiska författare som jag läst och tyckt om.

  ”Vem vill bli miljardär?” av Vikas Swarup
  ”The Sari Shop” av Rupa Bajwa (vet inte om den finns på svenska)
  ”Narmadas sång” och ”Klättra och kana” av Gita Mehta (jag tror att hon har skrivit fler böcker, men jag har bara läst de här två. Den sistnämnda är inte skönlitterär.)
  ”Dagar i Mahuldiha” av Anita Agnihotri.

  Jag har skrivit mer eller mindre om allihop i min blogg, om du vill läsa lite om vad de handlar om. Enklast är nog i så fall att göra en sökning i bloggen. Den ordning jag har räknat upp böckerna här ovan är även den ordning jag rekommenderar dem, alltså jag tyckte bäst om den översta osv.

 7. Hej! Jag hittade ingen mailadress till dig. Kanske att jag läste slarvigt? Nå ja. I dag läste jag ut boken Syskonkärlek av Katarina von Bredow. Ett tips. Det står massor om den på nätet redan så jag behöver nog inte skriva mer.

  Ha det gott

 8. Tack, tack för alla tips! Perfekt verkligen. Nu har jag en lång härlig lista på böcker som jag ska läsa för att vidga mina vyer lite. Och Maria – jag borde ju verkligen veta att du läser indiska böcker. 🙂 Men jag slutade skriva upp böcker på min attläsalista för ett tag sen för den blev för lång… 😀 Det är dags att börja göra det igen trots längden på listan.

  Anna – man kan maila mig på malin-7@hotmail.com

 9. Jag har läst:
  Titel: ”Vindens skugga”
  Originaltitel: ”La Sombra del Viento”
  Författare: Carlos Ruiz Zafón

  Orginalboken är skriven på spanska, men jag har läst översättningen som jag tyckte var bra 🙂 Hoppas att även den kan vara ngt för din ”att-läsa-lista”.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s