Freedom Writers

Det här är en av de bästa filmer jag någonsin sett. Jag har nog aldrig gråtit eller blivit så berörd av en film som jag blev av den här. Den är stark, gripande och så fruktansvärt medryckande. Har du inte sett den så måste du göra det.

Filmen baseras på en sann historia och boken The Freedom Writers Diary. Läraren Erin Gruwell, som spelas av Hilary Swank, kommer ut på sitt första lärarjobb till en skola där rasmotsättningarna är starka. Hon ska undervisa en förtaårsklass i engelsk litteratur men eleverna har inget större intresse av skolan eftersom de känner att det inte spelar någon roll. De har viktigare saker i sitt liv. När Erin inser att de aldrig ens har hört talas om Förintelsen väljer hon att börja undervisa dem i ämnet. Hon tar med dem på en väldigt gripande utställning och de får läsa Anne Franks dagbok. Eleverna inser att det finns fler ute i världen som har det tufft och att man faktiskt kan göra något med sitt liv ändå. Man kan förändra sitt liv.

Det kanske låter banalt och förutsägbart och det kanske påminner om Farliga sinnen och Michelle Pfeiffer. Men nej, så är det inte alls. Den här filmen är större. Jag ska genast lägga en beställning på boken och läsa de här tonåringarnas berättelser om sina liv. Deras berättelser ger verkligen perspektiv på tillvaron. Den här filmen visar hur viktigt det är för en människa att känna att man blir trodd på. Att det finns människor i närheten som verkligen tror på det man gör och att man har en framtid.

Vill du läsa mer om filmen och se trailer kan du klicka här. Det finns även fakta om organisationen Freedom Writers här där man kan läsa om verklighetens tonåringar från filmen och hur det har gått för dem sen. Metoden har även spridits och numera finns det fler lärare som arbetar som Erin Gruwell.

Se den här filmen! En uppmaning.

7 tankar på “Freedom Writers

  1. Tack så mycket för filmtipset! Farliga sinnen var inte dålig heller men det var lite för mycket Hollywood över den filmen. Hilary Swank har jag alltid tyckt om.

    Jag grät floder när jag såg ”Gråta med ett leende” som visas på tv ikväll. Det är en kvalitetsfilm och jag kan varmt rekommendera den!

  2. Tack för tipset! Jag har läst om filmen och har den på min ”att-se-lista” men har inte tagit tag i saken ännu. Nu när jag har läst din recension och uppmaning så lär jag se den ganska snart. Ska bli spännande att se om jag också tycker om den.

  3. Bra att du tar upp denna film Malin. Jag tycker alla borde se den här. Den har allt och man gråter tårar. Jag uppskatar att du ger lite filmrecensioner också för oss som inte bara läser böcker.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s