Bokfemman vecka 4

Förra veckans Bokfemma måste ha varit rekord i antal deltagare! Härligt att ni var så sugna på att köra igång igen efter uppehållet.

Inför veckans tema hade jag lite huvudbry. Jag har flera teman liggande på lager, men jag hittade inget som jag kände lockade. Men så när jag stod och mockade i stallet igår, där de bästa idéerna alltid kommer, slog det mig vilket ämne vi skulle ha den här veckan. Ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat och som är anledningen till att jag älskar att läsa. Och att jag inte har haft det innan är ju snudd på skandal. Fy skäms på mig!

Berättelser och intriger i all ära, men det som är främsta anledningen till mitt bokmaleri är just – skriften. En bok kan ha hur bra story som helst men blir ändå inte min favorit om inte språket är med. Och tvärtom för den delen. Om språket är så där sprudlande levande kan det få mig totalt på fall, även om storyn i sig är svag. Värst var det när jag var yngre. Då satt jag med penna och papper i handen när jag läste och fyllde flera sidor med citat ur böckerna jag läste. Sedan var det bara att gå tillbaka och läsa dessa citat och låta språket flöda fram. Jaja, lite töntigt, jag vet. 🙂

Veckans tema är, som ni kanske har listat ut, språk. Men som vanligt tänkte jag att ni får tolka temat lite hur ni vill. Jag själv kommer att välja 5 böcker där språket har fått mig på fall. Man kan ju välja författare också. Eller helt enkelt andra språk. Ibland kan ju läsning på bokens orginalspråk vara en upplevelse. Eller varför inte välja böcker om språk? Och om man inte vill hylla böcker kan man ju istället dissa och välja de 5 sämsta. Din Bokfemma – du bestämmer.

Temat för veckans Bokfemma är språk. Nämn 5 böcker med ledordet språk.

 • Pride and Prejudice av Jane Austen. Äntligen får jag ha med den här boken på Bokfemman igen! Den här boken ska man läsa på engelska förstås så den får vara med den här veckan dels för Austens fantastiska, humoristiska och fängslande språk, men också för det engelska språket i sig.

 • Onåd av J. M. Coetzee. Jag är egentligen en sucker för lite mer poetiskt språk, men den här boken fick mig att tänka om. Klockrent, utan krusiduller lyckades han fånga mitt intresse. Inte ett ord för mycket någonstans.
 • I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. En gång hörde jag någon beskriva Johannas språk som ”rinnande vatten”. Och det är verkligen på pricken. Johanna fixar att vara rolig, trovärdig och fängslande på en och samma gång. Hon har ett unikt och träffsäkert språk som är väldigt typiskt just för henne. Det märks också i hennes krönikor, som hon tyvärr har slutat skriva. Och det roliga är att när jag läser hennes texter kan jag både se och höra henne. Det är verkligen så hon, på något sätt.

 • Norwegian Wood av Haruki Murakami. En ny kärlek från min sida. Så vackert språk och det är nästan så jag skulle ta och lära mig japanska bara för att kunna läsa boken på dess ursprungliga språk. Om det är så här vackert på svenska – vad är det då inte i orginalspråket?

 • Romeo and Juliet av William Shakespeare. Eller vad som helst av Shakespeare. Den här kanske skulle stå först egentligen, men, men. Om man inte fascineras av dessa pjäser och deras ordvitsar och charm vet jag inte vad man ska göra. Det blir inte bättre så här i mitt tycke.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av böcker för ordet språk?

46 tankar på “Bokfemman vecka 4

 1. Hmm, låter klurigt, ska fundera på saken, men tänkte bara påpeka att det inte alls är nördigt att skriva upp citat, jag gör det själv 😛 Och så vet jag faktiskt åtminstone en annan som också gör det 😀

 2. Magix – åh, vad skönt att höra att man inte är ensam! 🙂 Då finns det fler språknördar där ute. 😀

  Camilla – språkporr kanske? 🙂

  Hermia – för mig var svårheten att bara välja fem…

  Nnika – nämen, då kanske jag kan få hyra in på mig på din lista så jag kan ta med en bok till? 😀

 3. Knepigt knepigt – men kul kul! Nu har jag gjort min lista, men jag lovar att jag kommer att komma på de riktiga höjdarna senare!

 4. Nu är min bokfemma på temat språk publicerad. Och så kommer jag på att Jeanette Winterson naturligtvis borde ha funnits med på den. Men nu fick hon ändå stå över den här gången.

 5. Åhejåhå, nu har jag suttit och ”bokfemmat” hela dagen, men ÄNTLIGEN har jag publicerat mina fyra senaste listor för veckorna 50, 51, 3 och 4 … Får nog vänta någon dag med att surfa runt och kolla in alla andras listor för just nu vill jag inte se åt böcker … 😉

 6. Lite klurig den här veckan. Ska börja och se vad jag kommer på 🙂

  Jag har nog inte skrivit här varje vecka, utan bara på min lilla sida. http://sarnhammar.se/maria/bok/bokfemman.asp

  Du har också fått en award av mig, såg att du redan fått den nedan. Motiveringen är att jag blir inspirerad av din blogg och alltid läser den först av alla bokbloggar 🙂

 7. Jag är ju inte med i bokfemman, men man får lämna en kommentar ändå va? En bok jag ofta tjatar om just för det vackra språkets skull är The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald. Svärfar, som är konstnär, har t o m komponerat en Gatsby-tavla åt mig. På den kan man läsa ett citat ut boken, den allra sista meningen: ”So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.”

  En annan bok vill jag också tipsa om. Det är den enda kursbok någonsin som jag har skrattat åt, Fult språk av Lars-Gunnar Andersson.

 8. Oj, den här bokfemman är som att släppa ut en kanin i grönsakslandet. Det blir oerhört svårt att välja bara fem titlar. Måste tänka efter.

 9. Det blev en blandad kompott från min sida. Men jag lyckades i alla fall avhålla mig från att ta med Marquez. Fast det var svårt.

 10. Tada, lyckades knåpa ihop min lista lite tidigare denna vecka.

  Malin, du måsta ha ett sjätte sinne, för just tankar kring språket i litteratur är något som jag tänkt mycket på under ett tag…

 11. Nu finns en bokfemma att kolla så här på onsdagsmorgonen! Hoppas pch tror att jag varit åtminstone LITE originell i mina val!

 12. Svår femma den här gången!
  Har till slut lyckats lista 5 böcker som genom sitt språk gett mig knottror, av lite olika anledningar!

  Kram
  /Ango

 13. Härligt med så många språklistor den här veckan! Jag hinner inte kommentera till alla personligen tyvärr, varken här eller på era bloggar. Men jag läser allas listor och får nya tips till min snart oändligt långa att-läsa-lista.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s