Bokfemman vecka 5

Den här veckans Bokfemma kan kanske bli svår för en del, beroende på vilka intressen man har. Däremot är det ett ämne som ligger mig själv väldigt varmt om hjärtat. För min egen del ligger läsning och film lika nära till hands. Jag älskar att läsa men jag älskar också att se på film och jag ser helt klart fler filmer än jag läser böcker. Sen kan jag inte skriva om alla filmer här på bloggen för det skulle bli för mycket tycker jag. Film är lite mer privat för mig av någon anledning. Jag håller hellre tankarna inom mig där.

Temat för den här veckan kommer alltså att vara film, eller rättare sagt filmatiseringar. När man läser en bok fångas man av beskrivningarna och målar upp en inre bild av både karaktärer och miljö. Om (eller när) boken sedan filmatiseras kan det bli krockar. Antingen lyckas de fånga känslan av boken som man själv fick genom läsningen eller blir det precis tvärtom. Man känner inte ens igen boken i filmen.

I flera fall har filmerna bara förstärkt intrycket av boken för min del. Vissa förändringar får man kanske leva med. Allt kan inte finnas med från boken. Men det är själva känslan från boken som är det absolut viktigaste att fånga. Personligen har jag några favoriter där jag känner att boken och filmen hör ihop som ett. Och det är just dessa böcker/filmer vi ska resonera kring den här veckan.

Om du behöver hjälp att komma ihåg vilka filmer som blivit böcker kan du titta in på Based on the Book där du kan välja att leta via filmens eller bokens namn.

Veckans tema är filmatiseringar. Nämn dina fem favoriter av filmatiseringar av böcker.

 • Pride and Prejudice av Jane Austen. Japp. Ytterligare en gång på listan! Men nu pratar jag alltså inte om den senaste versionen för den vägrar jag se. Det ska vara den förra filmatiseringen som gjordes som en serie i 2 delar med den absolutely gorgeous Colin Firth som Mr. Darcy. Allt annat går bort! En fantastisk filmatisering som verkligen fångat bokens charm och humor. Skådespelarna är perfekta i sina roller.

 • About a Boy av Nick Hornby. Jag tror faktiskt att jag såg filmen först och sen blev så kär att jag var tvungen att läsa boken. Och så lånade jag ut boken till någon men har inte fått tillbaka den. Jag kommer inte ihåg vem som lånade den heller. Jag kan förstå att denna någon behöll boken för den är helt underbar och filmatiseringen likaså. Jag vet inte hur många gånger jag har sett filmen och jag brukar visa den i skolan varje år. Den är bara så charmig och rolig. Me love!

 • Message in a Bottle av Nicholas Sparks. Jag läste boken och grät floder och när filmen kom tvekade jag. Skulle de lyckas förmedla den starka känsla som boken gett mig? Svaret blev ja utan att tveka. Kevin Costner, Robin Wright Penn och Paul Newman gör alla tre sitt för att få fram stämningen. Det är så starkt och så sorgligt och jag gråter floder även till filmen.

 • The Horse Whisperer av Nicholas Evans. När boken kom blev den snabbt en av mina absoluta favoritböcker. Jag grät mig igenom första delen och avslutade boken på samma sätt. Jag var dönervös inför filmen. Tänk om de skulle paja en av mina största läsupplevelser? Men med Robert Redford, Kristin Scott Thomas och Scarlett Johansson i rollerna kunde det inte gå fel. De ändrade förvisso slutet så det blev lite sämre, men det kan jag bortse från eftersom de lyckades med allt annat. Det är en storslagen film som berör och griper tag, precis som boken gjorde.

 • The Silence of the Lambs av Thomas Harris. Tyvärr är det bara den första filmen som är en bra filmatisering. I övrigt tycker jag böckerna är mycket bättre än filmerna. Men del ett med Jodie Foster och Anthony Hopkins är så äckligt spännande och tom bättre än boken ibland. Första gången jag såg filmen var jag ensam hemma och var tvungen att stänga av ljudet ibland för att klara av att se den. Ett mästerverk.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av filmatiseringar av böcker?

Jag valde att fokusera på själva stämningen i böckerna och hur väl de lyckats förmedla den i filmatiseringen. Man kan ju också välja att se det från andra håll: enbart karaktärerna, miljön eller själva storyn. Valet är fritt! I efterhand kan jag konstatera att de fyra första filmerna också tillhör mina absoluta favoritfilmer oasvett om de är baserade på bok eller inte. Det kanske är så att de allra bästa filmerna faktiskt är baserade på böcker? Och det är väl därför i stort sett alla bästsäljande böcker så småningom blir film, mer eller mindre bra sådana…

46 tankar på “Bokfemman vecka 5

 1. I seem to be first =). Och du menar väl miniserie i 6 delar, när det gäller Stolthet och fördom? Den var iallafall i 6 delar när den gick på tv…

  Förresten, ett roligt tema vore vilka böcker man skulle vilja se filmatiserade!

 2. Ja, den jag har är i 6 delar men så hittade jag på nätet att det stod att den var i 2 delar. Jag vet inte vilket det var från början så jag slog till med 2 delar. Det spelar ju inte så stor roll – serie är det iaf. 🙂

  Jodå, det kanske kommer som tema… ;-P

 3. Kul ämne! Är också klar med min. Var också tvungen att lägga till Stolhet och fördom på min lista.

 4. Det var inte lätt att välja… Påminns också om bra filmer av allas andra inlägg, t ex About a Boy. Men en egen lista blev det.

 5. Det här var kul men svårt. När jag satt och funderade kom jag visserligen på massor med bra filmer som bygger på böcker. Problemet var bara att jag oftast inte hade läst böckerna. Men nu har jag fått ihop en femma i alla fall.

 6. Vilket inspirerande tema det var den här veckan! Min bokfemma ligger uppe på konsonantmylla nu, och jag valde också att ta med den enda rätta versionen av Stolthet och fördom. 🙂

 7. En mycket svår bokfemma trodde jag tills jag botaniserade i min läsdagbok. Mycket kul – uppmärksammade mig på de bra böcker som blivit filmer som jag faktiskt sett och läst!

 8. Det här komme bli lätt. Tre av mina absoluta favoritfilmer är filmatiseringar av tre av mina absoluta favoritböcker.. De andra två blir knivigare.. återkommer..

 9. Jag måste hålla med om att Stolthet och Fördom filmen är underbar. Absolut älskar den med Colin Firth som Mr Darcy.

  Jag är en av de som föredrar boken framför filmen och hade därför lite svårt med detta ämne. Jag kom bara på två böcker, så jag skriver inget inlägg om bokfemman i veckan, men jag kommer kolla runt lite och se vad ni andra skrivit. Kanske får jag lite tips! 🙂

 10. Lite svårt, men kul! Nu är jag äntligen klar. Inser dock att jag glömde Ronja Rövardotter!?! Oförlåtligt, jag vet! 🙂

 11. Det fanns fler än jag trodde! En lista finns på min blogg nu, kunde nog krafsat ner fem till när jag tänker efter…

 12. Oj, så svårt! Höll knappt på att få ihop 5 filmer alls … men nu finns då äntligen min lista utlagd på sajten …

 13. Ar forsta gangen jag ar med nu och vilket roligt amne som kom upp nu! Har tankt och tankt, men nu sa ar listan publicerad iallafall.

 14. Blir jag sist att kommentera tro? sent om sider kommer en lista från bokidioten, även om jag fuskat: jag har gjort 4 listor på temat böcker och film.

 15. Nädå bokidioten, du blir inte sist, men jag kanske blir det 🙂 Jag fick fundera ett tag på det här temat men nu har jag fått ihop en lista med i alla fall fyra punkter.

 16. Veckan är nästan slut, men jag kom i spurten! Nu har jag en lista på fem böcker i filmformat som jag gillar!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s