Bokfemman vecka 7

Bättre sent än aldrig heter det ju… Jag får be om ursäkt för förseningen. Som sagt, mucho viktigt möte igår som tog upp mina tankar större delen av dagen. Allt gick i alla fall superbra så nu kan jag fokusera på att leverera den kära Bokfemman i stället.

Och det har tagit tid att skriva den här veckans Bokfemma eftersom min internetuppkoppling strular och bara stängs av hela tiden. Jag hatar Tele 2…

Jag skrev ju igår att det skulle bli ett lite svårare ämne, men det beror egentligen på intresse, om man läser sånt här eller inte. För min egen del var det svårt eftersom jag egentligen vill fylla min lista med en enda författare, en man vars verk jag avgudar och har totaldille på. Jag bryr mig inte om det verkligen är han som har skrivit verken eller om det är flera stycken. Bra är de och mina favoriter är de både för det fantastiska språket och för innehållet.

Vem mannen är? Shakespeare…

Och nu vet ni ju veckans tema då! Pjäser. Och som vanligt tolkar ni temat hur ni vill. De bästa, mest intressanta, konstigaste, mest sevärda, mest läsvärda osv. Ni kommer säkert på andra varianter. För min egen del blir det mest läsvärda eftersom jag hellre läser än ser pjäser. Eller så är det så att jag helt enkelt inte har fått den där magiska upplevelsen på en teater än.

Veckans tema är pjäser. Nämn din topp 5 inom ämnet.

 • Much Ado About Nothing av William Shakespeare. Min absoluta favorit av alla. Så otroligt härlig, kvick dialog och humor. Jag är även förälskad i filmatiseringen av Kenneth Branagh där han själv spelar tillsammans med bl.a. Emma Thompson, Robert Sean Leonard, Keanu Reeves, Denzel Washington m.fl. Helt underbar!
 • Romeo and Juliet av William Shakespeare. Jag behöver väl knappast motivera?
 • Twelfth Night av William Shakespeare. Här är det framför allt handligen som jag gillar. Härliga förväxlingar och så där väldigt typiskt för Shakespeare där karaktärerna ofta misstar sig och detta sedan får stora konsekvenser.
 • Ett dockhem av Henrik Ibsen. En kompis och jag fick i uppgift att göra ett arbete om Ibsen under gymnasiet och det var då jag fick upp ögonen för just Ett dockhem. Extra bra blir pjäsen just för att Strindberg sedan skrev en motpjäs till den. Jag fascinerades av att en teaterpjäs kunde väcka så mycket uppståndelse.
 • The Glass Menagerie av Tennessee Williams. Att så mycket handling och symbolism kan rymmas i en så kort och enkel handling med så få karaktärer. Jag älskar verk där man kan diskutera symbolism och handling i evigheter efteråt. När man sedan läser dem igen är det som att läsa en helt ny berättelse.

Egentligen borde listan bestå av en massa gamla grekiska dramer också, men istället för att glömma de bästa får alla vara bubblare här nedanför. Ingen nämnd ingen glömd.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av pjäser?

29 tankar på “Bokfemman vecka 7

 1. Ja, du varnade ju oss igår att det skulle vara en svår Bokfemma och just nu siter jag som ett frågetecken, hur ska jag lyckas få ihop en bokfemma denna vecka?

  Men samtidigt är det ju roligt med utmaningar och för en gångs skull kommer jag ha nya böcker på min lista!

  Tack Malin!

 2. Ajajaj, det här kan bli svårt även om jag läst mycket pjäser och sett en hel del bra. Skulle nog också gärna sätta Shakespeare på alla 5, hehe, men har många andra jag vill lyfta fram så.. får se vad det blir.:) Kul idé!

 3. Bookhousegirl – ibland är det härligt att få lite utmaningar också! 🙂

  Bokidioten – skönt att höra att man är saknad. 🙂 Lycka till!

  Bokomaten – härligt med en Shakespearefantast till. Man kanske kan ha en Bokfemma som heter bara Shakespeare?

 4. Svår beslutsångest här. Men jag har en blandad kompott av favoriter på min lista. Mestadels nattsvart, men så ser mina favvisar ut.

 5. nu är jag klar! Svårt, och jag inser att jag sällan läser några pjäser frivilligt nu för tiden. Det kanske är synd?

 6. Litet svårare ämnen = utmärkt!! Keep ‘em coming! 🙂 Man får mer tillfälle att tänka efter och komma ihåg, och så blir listorna befolkade av annat än ”det gamla vanliga”…

  (Jag hoppade på femman ganska sent, så får jag fråga: brukar du ta emot förslag på femma-ämnen? Det kanske är fler än jag som har mer eller mindre obskyra ämnen de vill ha andras input på…)

  Jag fick ihop fem – och lust att läsa om en massa gamla kurslistor!
  http://laziestgirlintown.blogspot.com/2008/02/bokfemman-drama.html

 7. Lazy – japp, ni får mer än gärna föreslå ämnen! Det är bara kul med förslag. Man blir ju lätt insöad på sitt eget så att säga. Maila eller lämna förslag här i rutan.

 8. Nämen vad pinsamt. Förra veckan var jag med för första gången, och nu denna vecka måste jag redan hoppa över bokfemman. Jag vet ingenting om pjäser! Har aldrig läst nån! Känner mej lite obildad nu, men jag hoppas på ett lättare ämne nästa vecka ;-).

 9. Vilken rolig Bokfemma!! Trots att jag ”heter” Hermia finns inte något Shakespeare hos mig. Roligt att se att det finns desto mer av honom hos dig, Malin!

 10. Det svåra var att välja bara fem! Och Shakespeare var aldrig aktuell, eftersom jag knappt läst några av hans pjäser, bara sett dem.

 11. Spännande val som fick mig att tänka till lite extra och satt mycket och funderade på pjäser som jag vill läsa. Men trots det fann jag faktiskt en del som jag tycker riktigt bra om!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s