Bokfemman vecka 8

Veckans tema är baserat på en bok. En bok som jag håller på mig just nu och som rörde upp så otroligt många känslor i mig att övriga böcker till listan bara bubblade fram hur lätt som helst. Det är ett ämne som ligger mig väldigt varmt om hjärtat eftersom det ligger så nära samt att det är ett ämne som skulle behövas tas upp till ytan mer. Något som boken jag läser just nu verkligen gör. Det är en bok som jag hade velat läsa för flera år sedan egentligen, men då fanns den ju inte ens.

Som vanligt kan ni tolka temat hur ni vill. Ni kommer att få ett enda ord av mig igen, men min tanke är att man också kan tänka i motsatser när det gäller ordet. Veckans ord är sorg. Och sorg för de flesta innebär oftast död, att förlora någon närstående. Men sorg kan också innehålla tröst, hopp, liv och kärlek. Men som sagt, sorg behöver ju inte betyda död. Sorg kan innehålla så mycket och det är också väldigt personligt. Något som betyder sorg för det ene behöver inte betyda det för någon annan. Så tolka på så mycket ni kan eller tolka det helt enkelt bokstavligt och lista böcker med sorg som handling eller tema.

Veckans tema är sorg. Nämn din topp 5 som du tycker berör begreppet sorg.

 • Ett magiskt år av tänkande av Joan Didion. Det är den här boken som startade allt. Genom tips från någons blogg fann jag den här boken och den berör så starkt att det gör fysiskt ont i kroppen. För första gången någonsin lyssnar jag på en bok utan att somna och just lyssnandet gör den bara starkare. Det känns ännu mer personligt och ännu starkare att höra orden än att läsa dem själv. Efter att bara ha lyssnat igenom 2 av 6 skivor kan jag säga att detta är en av årets starkaste läsupplevelser. Och då är det ändå bara februari än.

 • I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. Den här boken speglar det där konstiga med sorg: att hur ledsen man än är över något går livet vidare parallellt med sorgen. Man skrattar, älskar och lever trots att man samtidigt sörjer. Och det är helt ok att göra det. Det är det bästa med den här boken. Sorg betyder inte att precis allt i livet är svart. Övriga livet fortsätter som vanligt och det är en tröst i det.

 • Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Det finns något så tröstande i den här boken. När någon man älskar dör går de vidare till en annan värld, där man kommer att återse varandra efter döden. Livet fortsätter efter döden.

 • Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom. Den här boken rymmer både sorg och kärlek. Det är en sorg i sig att Mitch inte tar sig tid att besöka sin gamla lärare förrän han får veta att han bara har en kort tid kvar att leva. Han har inte tagit sig för att göra det tidigare trots att han hade lovat det. Men alla människor får inte möjligheten att ta farväl och verkligen samtala om allt viktigt innan det är försent. Den här boken förmedlar just hur viktigt det är att leva livet medan det är här, medans vi kan och att ta vara på alla stunder med våra närstående.

 • Du är hos mig ändå av Suzanne Sjökvist. Jag har haft med den här boken innan men den är väl värd att vara med igen. En antologi full av berättelser av barn och ungdomar som mist en förälder. Det är otroligt sorgligt och gripande att läsa alla berättelser men det är också väldigt hoppfullt. Många av de som berättar har också en stor känsla av hopp och glädje inför livet. De vill verkligen leva livet fullt ut eftersom de vet att man inte alltid har lång tid här.

Jag hade kunnat ha med många fler böcker på listan den här veckan, särskilt om man får in begreppet hopp inom temat också. En bok som i alla fall hamnar på sjätte plats, precis utanför listan, är P.S. Jag älskar dig av Cecelia Ahern. En bok som verkligen behandlar ämnet att förlora en närstående men att sen ta sig upp och leva vidare. Riktigt bra bok i ämnet.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av böcker inom begreppet sorg?

29 tankar på “Bokfemman vecka 8

 1. Hej Malin och övriga, jag vill och är med denna vecka. Ungdomsböcker blev det från mig. Kanske något för dig Malin? Sorgligt att bokfemman snart går i graven, men jag ser fram emot nästa utmaning!
  Signe

 2. Jättetråkigt att du ska sluta med bokfemman. Gillade verkligen veckans ämne och fick ihop en lista med böcker som hör till mina absoluta favoriter.

 3. Den här veckan var det visst lite blandat – en del tyckte det var lätt och en del fick slita lite. 🙂

  Nog för att det är tråkigt att sluta med Bokfemman, men allt måste ju ha ett slut. Jag tror inte att vi skulle uppskatta det lika mkt om vi höll på i flera år till. 😀

 4. Det är jättetråkigt att bokfemman ska sluta. Den kommer verkligen att bli saknad.

  Min bokfemma(eller boktrea) är nu färdig. Det var ett roligt, men svårt tema den här veckan. Det känns som att det borde vara enklare, men när jag väl satt mig ner och tänkte igenom det så tog det stopp. Trots det så lyckades jag ändå smyga in Harry Potter…

 5. Synd att du ska sluta med Bokfemman!
  Min femma blev klar för flera timmar sedan men även denna gång höll jag på att glömma bort att skriva om det här… 😛

 6. så, jag fick ihop en lista till sist men jag grubblar fortarande på vilka som jag kanske borde haft med ist…
  men det gäller ju att se till o hänga på så länge du orkar fixa bokfemma

 7. Min bokfemma är klar till slut! Spännande, intressant och gripande ämne denna gång! Känns lite ledsamt dock att bokfemman är på väg mot slutet, kommer att sakna den!

 8. Jag tyckte det här var ganska svårt, men det är så kul med dina bokfemmor att man upptäcker vad det är man läser på ett annat sätt. Tråkigt att du ska sluta, jag har ju också precis kommit igång med dem. Fick ihop en femma i alla fall:)

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s