Efter attentatet av Yasmina Khadra

Yasmina Khadra är en pseudonym för Mohammed Moulessehoul. Eftersom han var yrkesmilitär krävde hans arbetsgivare att en militär kommitté skulle läsa och censurera hans böcker innan de gavs ut. Han vägrade tillåta det och hans fru föreslog att han i stället skulle publicera böckerna i hennes namn. Sedan fortsatte han använda hennes namn som pseudonym.

Efter attentatet handlar om Amine som arbetar som framstående kirurg på ett sjukhus i Tel Aviv. En dag skakas sjukhuset av skalvet från en bomb som detonerar bara några kvarter därifrån. Snart väller det in skadade och de opererar på löpande band. Väl hemkommen stupar han i säng men väcks genast av telefonen där hans polisvän beordrar honom att komma tillbaka. Frågande anländer han bara för att upptäcka att de vill att han ska identifiera kvarlevorna av hans egen fru. Det är hon som var självmordsbombaren. Chockad försöker han nu ta reda på saninngen. Han vägrar tro på att hans fru utan hans vetskap har kunnat bli en självmordsbombare. De levde i hans ögon ett bra liv, hade mycket pengar och många vänner. Han kan inte förstå vad som drivit henne till detta. Men hans eftersökningar uppskattas inte av omgivningen och det är inte lätt att få fram sanningen.

Det är en otroligt dramatiskt bok att läsa och väldigt välskriven. Dessutom får man flera gånger en knäpp på näsan av de fördomar man faktiskt har. Amine blir hårt utsatt av omgivningen, av hans grannar tex, eftersom alla är övertygade att även han är inblandad i attentatet. Ingen tror att Amines fru har kunnat genomföra ett sånt attentat utan hans vetskap. När man själv läser om ett sådant attentat tänker man främst på de som fallit offer för bomben och deras familjer. Men den som utför det har också en familj som drabbas. Den här boken ger en nyans till den bilden. Och det är det som gör den så intressant.

Den här boken finns på Adlibris bokrea för 59 kr. Ett tips inför årets bokrea!
Annons

2 tankar på “Efter attentatet av Yasmina Khadra

  1. Efter attentatet har jag också läste. Det var verkligen en stark bok som engagerade. Tyckte också perspektivet var intressant, att man följer maken som inte förstår det som hänt och inte alls är inblandad. Intressant även att ta del av dina tankar!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s