En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

En halv gul sol är en riktig tegelsten men trots det känns den aldrig tung att läsa. Den är otroligt fängslande och svår att släppa ifrån sig. Jag säger bara en sak – läs den här boken! Det är en fantastisk upplevelse som man inte borde vara utan.

Boken utspelar sig i Nigeria och handlar främst om tvillingsystrarna Olanna och Kainene. De är extremt olika både som personer och till utseendet. Olanna är den vackra, kvinnliga systern som alla vill umgås med medan Kainene är lite mörkare i sin framtoning, svårare att komma inpå och mer inriktad på att göra affärer. Olanna flyttar, trots sin familjs motstånd, in till Odenigbo som är mycket politiskt aktiv och de får efter ett tag dottern Baby. Kainene träffar engelsmannen Richard som faller handlöst för henne och efter lite tvekande blir de ett par. Hos Odenigbo bor också Ugwu som arbetar hos dem som deras tjänare men som blir som en familjemedlem. Odenigbo anser att utbildning är viktigt och Ugwu får lära sig att läsa och skriva, något som han visar sig ha en naturlig fallenhet för. I Olannas och Odenigbos hem är det alltid aktivitet med många gäster. De diskuterar politik och landets utveckling. Olanna och Kainene kommer från ett välbärgat hem och lever båda två bra liv och saknar inget.

Men snart bryter kriget ut i Nigeria. Till en början verkar det långt borta men helt plötsligt är det över dem och de tvingas bevittna fruktansvärda händelser. De tvingas flytta från sina hem och kämpa för att hitta mat. Människor i deras närhet dödas och Ugwu tvingas, liksom alla män, gå ut i strid. Ingenting är sig längre likt.

Det är en mycket stark och uppriktig bok. Den skildrar både det lugna, sköna livet under fredstid och den hårda verklighet som ett krig innebär. Det är svårt att skriva om den här boken för allt man säger känns så futtigt i jämförelse. Orden räcker inte till. Läs den så märker ni varför.

2 tankar på “En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s