Bokfemman vecka 10

Inför den här veckans tema har jag funderat och funderat och så funderat lite till. Men jag behöver ytterligare en veckas funderingar för att få ihop en femma så det temat som har upptagit mina tankar kommer inte förrän nästa vecka istället. Det är ett ämne som en av er har skickat till mig och som blev en riktig tankenöt, en trevlig sådan ska jag tillägga. Så bered er på ett lite funderande ämne nästa vecka!

Den här veckan fick jag alltså ta ett annat ämne i stället och då tog jag ett annat tips från er, ett ämne som jag faktiskt funderat på tidigare men inte riktigt vetat hur jag ska formulera det. Det kommer att bli väldigt fritt den här veckan och förmodligen rätt spretigt men jag tror att det också kommer att bli grymt intressant att läsa era olika infallsvinklar i ämnet. Så nu hoppas jag att ni är många som hänger på veckans tema!

Temat för den här veckan kommer att vara favoritämne/tema. Alla har vi säkert något, mer eller mindre obskyrt, favoritämne som vi gärna återkommer till i böckerna vi väljer att läsa. Jag vet att jag i alla fall har ett ämne som får mig att nappa åt mig boken i hyllan på tre röda. Säkert är ni fler därute som har ett ämne eller tema som ni bara inte kan motstå. Och nu tänker jag inte i termerna kokböcker, virkning eller sånt.

För egen min del är detta ämne bilolyckor eller ridolyckor. Om jag läser att en bok innehåller en bil- eller ridolycka i någon form vill jag läsa den omgående. Och sen gråter jag alltid floder när jag väl läser den och eftersom jag vet att jag kommer att göra det förstår jag inte varför jag väljer att frivilligt genomlida det. Men det gör jag i alla fall och efteråt känns det faktiskt skönt, lite renade sådär kanske. Och nej, jag njuter inte av olyckor men eftersom jag själv varit med om en svår biloycka kan jag tänka mig att jag gärna läser om det för att bearbeta mina egna upplevelser. Att jag läser om ridolyckor har väl att göra med att jag själv har häst och har haft det i större delen av mitt liv. Man är väl alltid rädd att man själv någon gång kanske ska råka ut för en sån olycka.

Veckans tema är favoritämne/tema. Nämn din topp 5 av böcker som innehåller ditt favoritämne/tema.

 • The Horse Whisperer av Nicholas Evans. Hallå, den här slår ju två flugor i en smäll – både bil- och ridolycka. Klart som korvspad att den här boken är en av mina absoluta favoritböcker. Och ja, jag gråter floder varje gång jag läser boken eller ser filmen. Jag älskar allt som har både med boken och filmen att göra.

 • Efter kraschen tog jag mig samman, bredde jag ut mina vingar och flög iväg av Joyce Carol Oates. Den handlar om en tjej som mister sin mamma i en bilolycka och hennes väg tillbaka till livet. Otroligt gripande och hemsk läsning skrivet med ett helt fantastiskt språk.

 • Viskar ditt namn av Kristin Hannah. Hon hamnar i koma efter en ridolycka och hennes familj sitter vid hennes sida. Hennes man sitter vid hennes sida pratar med henne för att få henne att reagera och kanske vakna upp. Inte förrän han nämner en annan mans namn reagerar hon.

 • Palomino av Danielle Steel. Nu var det många, många år sedan jag läste den här och jag misstänker att jag inte alls skulle tycka om den om jag läste den nu. Men då var den en av mina favoritböcker och jag har fortfarande starka bilder i huvudet från filmen som är baserad på boken. Hon sitter där på hästryggen, förlamad, men försöker att inte visa det för mannen hon älskar som hon inte träffat efter olyckan och som inget vet om den. Jag hittar inte boken här hemma, misstänker att den fortfarande ligger nerpackad. På nätet hittar jag i alla fall att filmen gjordes 1991 så boken är säkert från 80-talet. Filmen kom alltså under min högstadietid med andra ord. Det kanske säger en del. På den tiden var ouppneålig kärlek temat nummer 1 för mig och fanns det dessutom hästar med i bilden – ja, då kunde det inte bli bättre.

 • Jag kommer inte på namnet på den boken som jag har tänkt ha här. Det står helt still i huvudet just nu… Kanske kommer jag på det senare och då får jag återkomma. Men så fort jag börjar få upp tråden försvinner namnet ännu längre bort…

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av favoritämnen/teman?

27 tankar på “Bokfemman vecka 10

 1. Nu är vi också klara! Kom även in och rösta: Who would win in a fight – ninjas or pirates?

 2. Spännande med så olika teman än så länge! Den här veckan kan man nog hitta många roliga och annorlunda tips på olika håll.

  Evans – jag gillade Viskar ditt namn skarpt, men jag gillar Hannahs övriga böcker också iofs.

 3. Så där. Nu är jag också klar. Mitt tema blev cirkus/tivoli. Eftersom jag redan hade använt mitt absoluta favorittema: mentalsjukhus någon gång när det var paus i bokfemman.

 4. Oj så svårt detta var! Jag har gjort en extremt långsökt variant, kanske alldeles fööör långsökt. Hoppas att det inte gör något 😀

 5. Ja nu har jag hoppat ombord på bokfemme-båten igen. Min bokfemma blev otäckare än vad jag visste om mig själv.Nu finns den till begrundan.

 6. Via Bokmoster har jag också presterat en bokfemma denna vecka.

  Hon berättade att det är din idé så då måste jag ju anmäla den här också. Och hittade mängder av nya bokbloggar …

 7. Å så har jag faktiskt gjort en femma den här veckan. Kanske sist av alla men…

  Mitt tema blev berättande romaner, kom in och titta!

 8. Så nu äntligen är jag i fas med bokfemman igen! Mitt tema blev efter mycket funderingar följande:

  Feministiska äventyrsböcker magiska hjätinnor!

  Välkomna in och kika… 😉

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s