Bokfemman vecka 11

Som jag skrev förra veckan tänkte jag först ha ett annat ämne då. Ett ämne som en av er mailade och tipsade om. Och detta ämne har varit i mina tankar i snart 2 veckors tid nu. Trots det kan jag inte presentera en femma för er idag utan det blir en nedbantad version. Jag kommer helt enkelt inte på 5 böcker i kategorin. Men jag hoppas att ni kan fylla listan lite!

Att det är svårt ämne är jag inte ensam om att tycka. När jag gjorde lite research på nätet för att få inspiration till ämnet hittade jag mest artiklar om den där tävlingen som Expressen och Forum utlyste men som blev utan vinnare. Här kan du läsa mer, och här, och här.

Reglerna för boken var följande:
Romanens handling ska utspelas i Sverige under ett år i början av 2000-talet
Persongalleriet ska spänna över flera generationer
Det ska inte vara en deckare

Det ska förekomma en kärlekshistoria – gärna en okonventionell sådan
Minst ett av de tio budorden ska överträdas


Japp, temat för veckans Bokfemma är alltså svensk samtidsroman. Ni behöver inte följa kriterierna som finns här ovanför men det där med att det inte ska vara deckare tycker jag personligen är en rätt viktig detalj. Vi har ju redan haft deckartema här på Bokfemman dessutom. Det roliga är att när jag själv hade skrivit ner 2 av mina egna val upptäckte jag att det fanns en bok som behandlar ämnet och som har valt just 2 av de böcker jag har med på min lista. Kolla här.

Veckans tema är svensk samtidsroman. Nämn din topp 5.

 • Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri. Det här var den första boken som poppade upp i mina tankar. Den kanske inte passar in på kriterierna här ovan, men jag tycker definitivt att det här är en svensk samtidsroman. Dessutom gör språket att den platsar här. Den visar också flera olika generationer och deras roll i Sverige.
 • I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. Den här boken kom också upp i tankarna på en gång. Den känns väldigt vardaglig och ger en bra bild över hur många familjer lever idag. Nu menar jag inte just cancern, men allt det andra runt omkring. Det är definitivt flera generationer i boken och en kärlekshistoria finns också med.
 • Louise Boije af Gennäs. Jag fuskar lite här och väljer en författare. Jag tycker att både Stjärnor utan svindel och Ingen människa en ö kan platsa in. Det beror ju lite på vad man lägger i begreppet svensk samtidsroman. För mig känns det som om de borde vara med på ett hörn i alla fall.
 • Kajsa Ingemarsson. Det här är nog mitt svagaste kort men någonstans på ett hörn borde hon ändå få vara med här. Inte högst upp på listan och kanske egentligen inte på en topp 5, men jag gillar henne så hon får en plats här.
 • Och sen tar det slut. Det finns säkert en hel massa böcker som borde ha sin plats här men jag är helt tom i huvudet och kommer inte på fler. Jag får luska runt på era listor sen och komma på vilka böcker jag har glömt som borde ha varit med även på min lista.

Nu är det din tur! Vilken är din topp 5 av svenska samtidsromaner?

Åh, vilket svårt ämne… Fast det är kul när ni skickar tips för då får ju jag tänka till lite också. Annars blir det ju lätt att jag väljer ämnen som jag själv tycker är lätta.

Och kom ihåg att lämna en liten kommentar i kommentarsrutan här när ni är färdiga! De sista veckorna är det många som inte har gjort det men som ändå har deltagit och då hittar inte vi andra er. Vi (eller jag i alla fall) vill ju läsa allas listor! Det är ju det som är det roliga med Bokfemman – att få lite nya tips.

14 tankar på “Bokfemman vecka 11

 1. Min femma är uppe, äveno mjag tänjde lite på gränserna med 200-tal för samtidsroman, hehe… Inte färdig med förra veckans än, men den tycker jag är ganska rolig så den kanske kommer upp efter denna veckas..;)

 2. Bokomaten – ja, om du skriver om 200-tal har du verkligen tänjt på gränserna! 😀 Det skulle vara en svår bokfemma förresten – att skriva om 200-talets böcker. 🙂

 3. Min lista är klar, men det var ett svårt tema denna vecka. Har nog tänjt en del på gränserna =)

  //Kerstin

 4. Såg att nästan alla böcker jag redan tänkt på var med på tidigare lämnade bokfemmor (se ovan) så jag försökte lite till, men såg sen att jag kanske misslyckades på regeln med flera generationer. Men ändå…..här är min bokfemma = dorasbokprat.blogspot.com

 5. ”I taket lyser stjärnorna” är en underbar bok, så bra och så sorglig! Jaktsäsong är väl inte direkt stor litteratur men smårolig.

 6. Puh. Det här var inte lätt och det tog sin tid. Inte blev det riktigt fem heller. Men nu finns den ändå på plats.

 7. Nu är även jag med, även om min bokfemma tycks vara en vecka efter men någon gång, ska jag komma ifatt… 😉

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s