En desertörs bekännelse av Joshua Key

Det här är en oerhört grym och hemsk bok som knappast lämnar någon oberörd. Den visar en sida av Irak-kriget som är okänd för de flesta. Det är många gånger skrämmande läsning och det är svårt att förstå att det verkligen kan gå till så som det beskrivs i boken.

Joshua Key väljer att gå med i amerikanska armén för att kunna försörja sin fru och deras två barn samt ett tredje på väg. Han blir lovad att inte behöva åka på utlandstjänst i krig. Trots dessa löften blir hans allra första uppdrag att åka till Irak. Där ska han bekämpa terrorister, men han upptäcker snart att de enda de krigar mot är civila. De enda terrorister de kommer i kontakt med är de själva som inte drar sig för att mörda civila, barn såväl som kvinnor. De länsar hem, våldtar och skjuter prick på skolbarn. Ingen stoppar dem och ingen pratar om att det de gör är fel.

Vid sin första permission hem till USA bestämmer han sig för att desertera. I stället för att återvända till Irak flyr han med sin familj till Kanada. Det är ett beslut som går emot hela hans person. Han är uppfostrad till att vara patriot, att alltid stå upp för och hedra sitt land. Men upplevelsen i Irak hotar att ta död på honom och för att kunna överleva väljer han att desertera.

Det går inte att uttrycka i ord känslorna man har efter att ha läst en sån här bok. Jag läste ut den för någon vecka sen men har inte ens kunnat samla ihop några tankar till en recension. Vad man än skriver känns det så futtigt och så obetydligt. Jag kan bara säga att när jag först hörde talas om boken kände jag direkt att jag ville läsa den och det ångrar jag verkligen inte. Mer än så kan jag inte uttrycka om boken.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s