Shantaram av Gregory David Roberts

Att hålla 940 sidor bok i handen är en upplevelse. Och lite krångligt. Man kan inte ligga på rygg och läsa och att hålla i boken när man sitter upp kräver lite teknik. Trots att det är en riktig tegelsten till bok läser man den förvånansvärt snabbt. Det är väldigt få ställen i boken som känns överflödiga. Kanske att slutet kunde ha kortats ner lite. De sista 200 sidorna blev det en del skummande faktiskt. Det var inte lika intressant som övriga boken, men så utspelade det sig inte heller i Indien i slutet, vilket var den största behållningen med boken i övrigt.

Enligt GDR själv är detta bara en del av vad som så småningom ska bli fyra delar. Detta är då del två. Hjälp, tänker jag genast. Hur mycket finns det egentligen att berätta om hans liv om dessa 940 sidor bara är en fjärdedel? De övriga delarna lär dock dröja för han har fullt upp med filmatiseringen av boken. Johnny Depp är inblandad i filmen som ska komma någon gång senare i år. Den kan nog bli en upplevelse att se!

Boken är alltså Gregory David Roberts egen berättelse. Han kom snett i sitt liv och hamnade i fängelse efter beväpnade rån i början av 1980-talet. Han lyckades rymma trots att det var ett av Australiens mest välbevakade fängelser. Han begav sig till Indien och Bombay. Genom hela boken skildras hans liv i Indien och de människor han möter där. Och det är verkligen stor spridning på hans olika sysselsättningar. Han öppnar en sjukvårdsmottagning i slummen där han också bor ett tag. Han arbetar för maffian som pengatvättare och förfalskare av pass och slutligen åker han till Afghanistan under ledning av en maffialedare. Han hamnar också i indiskt fängelse där han får utstå både tortyr och svält. Han blir blixtförälskad i den vackra Karla. Och han finner en stark vänskap i flera människor. Dessutom lär han sig tala flera olika språk, lär sig den indiska kulturen och sederna. Kort sagt lever han ett helt liv, eller egentligen lever han mer än ett liv om man jämför med vad andra människor hinner med under sina liv.
Det är en fascinerande bok och han är verkligen en speciell man. När jag sökte på nätet och hittade bilder av honom blev jag däremot nästan rädd. Han ser oerhört hård ut och jag skulle definitivt inte vilja möta honom i en mörk gränd. Men med tanke på det liv han levt och vad han har sett och upplevt är det kanske inte så konstigt om han ser hård ut.

Låt inte bokens tjocklek avskräcka er för det är helt underbar läsning. Det är inte den bästa boken jag har läst men den är en upplevelse. Jag ska helt klart se filmen och se alla dessa människor och miljöer få liv.

7 tankar på “Shantaram av Gregory David Roberts

 1. Jag stod och höll i den här på bibblan idag, men lade tillbaka den. Får bli sommarprojekt istället!

 2. Film sa du? Med indiska miljöer? Den måste jag se! Och innan dess måste jag läsa boken. Jag ska bara komma mig för. 940 sidor är ju ändå 940 sidor, fast jag har hört flera gånger nu att det inte bör avskräcka en när det gäller den här boken. Jaja. Jag blev bara ännu mer nyfiken på boken efter din berättelse, så snart kanske jag till och med tar tag i saken. 🙂

 3. Nina – jag har hållit i den många ggr och sen lagt tillbaka den. Den är rätt avskräckande… 🙂

  Maria – japp, film på gång. Och den måste man ju absolut se! Den kan nog bli riktigt bra som film, även om de får ta bort en hel del från bokens alla händelser. De kan knappast ha med allt! 🙂 Och ja, läs boken också, trots alla sidor! Den är förvånansvärt lättläst.

 4. Mmm, den här boken är fantastisk! Jag har oxå hittat bilder av Roberts där han ser riktigt hårdkokt ut och kontrasten till den kärleksfyllda skildringen av Indien och de människor han möter gör boken (och Roberts som person) än mer spännande tycker jag!

  Jag påbörjade Salman Rushdies ”Midnattsbarnen” ganska snart efter Shantaram, men var fortfarande för hög på Shantaram för att kunna få in någon annan bok. Så Rushdie får allt vänta lite 🙂

  Kul att du gillade den oxå!

 5. Camilla – det är lite kul att en man med det utseendet kan skriva så mjukt och vackert. Man förväntar sig liksom inte det av en man som ser ut som han. 🙂

 6. Pingback: Böcker A-Ö, tolfte bokstaven « *Malin*

 7. Pingback: Shantaram – Gregory David Roberts | Den lilla boklådan

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s