Bokenkät

Den här enkäten cirkulerar på de flesta bokbloggar och jag har äntligen tagit mig tid att göra den. Kommer ursprungligen från Mats Strandberg.

1. Vilken bok läste du senast?
Senaste boken som jag läste ut var Skrivet i eld av Simon Beckett.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Jag har lånat några ungdomsböcker på skolbibblan. Vet inte riktigt än vilken som ska påbörjas först. Förmodligen blir det Au Pair av Melissa de la Cruz. Jag är fortfarande inne i min lightlit-period. Jag hoppas jag kommer ur den snart och kan börja läsa mer seriös litteratur. Men det blir nog inte förrän efter tentan…

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Det är förmodligen fler kvinnliga författare. Jag tänker inte på om det är manlig eller kvinnlig författare när jag väljer böcker, men förra året var första gången jag skrev ner precis allt jag läste och det visade sig vara fler kvinnliga författare som lästes då. I år satte jag som mål att läsa fler böcker av manliga författare, men det är svårt att välja böcker utifrån kön. Jag väljer hellre efter handling som intresserar och lockar.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Om det är en seg bok tänker jag nog så för att den ska ta slut. Om det är en spännande bok som inte vill släppa kan det också bli så man tänker. Då räknar jag efter om jag hinner läsa ut den innan jag ska tex gå och lägga mig. Men jag kollar alltid hur många sidor en bok är innan jag börjar läsa. Jag vet inte varför, men jag tror att det är för att jag ska kunna planera in läsningen och hur lång tid det tar att läsa ut den

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex. omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Bloggar är ett bra sätt att hitta nya böcker. De flesta tips kommer faktiskt från mina bokklubbar. När de har intressanta böcker brukar jag gå och låna dem på bibblan. Det är nog inte så mina bokklubbar vill att jag ska använda dem egentligen… 🙂 Topplistor kollar jag aldrig på, tips från vänner är rätt sällan eftersom det är få i min närhet som läser. Ibland kollar jag i bibblans nyhetsställ och jag brukar rådgöra med skolans litteraturpedagog titt som tätt också. Tyvärr är det väldigt sällan jag beger mig till en bokaffär och suktar bland böckerna. OM jag väl gör det är det egentigen så jag helst väljer mina böcker. Läsa, känna, titta och välja. 😀

6. När blir en bok för lång?
När man känner att nä, nu räcker det. Det har inget med antal sidor att göra. Det är mer känslan av malande som kommer smygandes under läsningen.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Ja, egentligen. Förr läste jag mer på engelska än svenska men nu är det nästan bara på svenska. Jag kan inte ens komma på ett bra skäl till varför det har blivit så. Nu när jag läser spanska är det dock lite jobbigt att läsa böcker på engelska parallellt med spanskaboken. Jag vill fokusera på spanskan så mycket som möjligt.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Jag är nog nästan tvärtom. Om jag har läst en bok som jag älskar vågar jag nästan inte rekommendera den. Jag tycker det är så tråkigt om den personen sedan dissar boken helt. Det är ju min bok liksom. 🙂 Däremot kan jag pusha för en del gamla klassiker som jag tycker att man borde läsa, som tex Pride & Prejudice. Den är nummer 1 bland alla böcker!

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Ja, det finns så många bra böcker därute som man aldrig kommer hinna läsa så varför slösa värdefull tid på en dålig/tråkig bok? Om jag känner att det tar emot att läsa en bok, att jag hela tiden undviker den – då är det adjöss och good bye.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Det är väldigt blandat faktiskt. Jag vet inte om jag saknar någon genre. Det är ju rätt tunt med deckare men de finns ju ändå där, några i alla fall. Jag tror att de flesta människor skulle kunna hitta något att läsa ur min bokhylla. Nu är ju iofs allt inte uppackat ur lådorna efter flytten förra året, men ändå. Jag lånar ut böcker titt som tätt iaf!

5 tankar på “Bokenkät

  1. Pingback: Böcker « Tjafs blogg

  2. Hm, länken hamnade visst här automatiskt. Precis som du så är jag ganska ny på wordpress, så jag har inte riktigt lärt mig hur det funkar än. =)

  3. Tjafs – ja, visst var den lite kul? Jag gillar bokenkäter! 🙂 Och det där med att lära sig WordPress verkar vara ett evighetsprojekt…

    Snöfrid – härligt med lite likasinnade! 😀 Och tack för berömmet! Jag gillar den ”nya” bloggen riktigt mycket faktiskt.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s