Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

Den här boken är nästan helt nyutkommen och är väldigt spännande uppbyggd. Hela boken är nämligen en hög post it-lappar. Till och med sidorna i boken är gula för att man verkligen ska få känslan av att läsa dessa post it-lappar.

Boken handlar om 15-åriga Clare och hennes mamma. De lever båda två hektiska liv och tiden räcker inte riktigt till för att hinna träffas som man borde i en familj. En stor del av deras familjeliv levs genom post it-lappar som de skriver till varandra på deras kylskåpsdörr. Clare har fullt upp med att vara tonåring med killar och kompisar, men får också ta ett stort ansvar för hemmet och är den som handlar. Mamman jobbar som läkare och har ofta jour och hinner inte riktigt med vardagen som hon borde.

Genom hela boken får man följa deras samtal genom dessa lappar och många gånger säger det man kan läsa mellan raderna mer än själva lapparna. Efter ett tag ändras tillvaron för de båda när mamman upptäcker en knöl i bröstet. Hon försöker att inte dra in Clare i sjukdomen och Clare försöker fortsätta leva sitt tonårsliv samtidigt som hennes oro lyser igenom. Det är oerhört sorgligt och starkt och dessa små lappar förmedlar så enormt mycket känsla. Hela boken genomsyras av budskapet att man måste prioritera det som är viktigt i livet för en dag kan det vara försent. Som läsare blir man ibland oerhört frustrerad över att de alltid lyckas gå om varandra och att de verkar leva två helt parallella liv där de aldrig lyckas mötas. Så är det ju för många i vårt stressade samhälle.

Trots att boken alltså enbart består av små lappar är innehållet starkt och medryckande. Boken påminner lite om Johanna Thydells I taket lyser stjärnorna, tematiskt sett. Jag blev djupt berörd av boken och det är ju en väldigt smart bok att sätta i händerna på en ungdom som inte gillar att läsa. Det är korta texter, mycket handling och den fångar verkligen intresset. Jag gillar det annorlunda greppet i boken och jag kan verkligen rekommendera den vidare.

4 tankar på “Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers

  1. Pingback: Böcker A-Ö, nionde bokstaven « *Malin*

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s