Om böcker och läsvanor

Det var ju ett bra tag sedan det handlade om böcker i den här bloggen. Så pass länge sen att jag nästan skäms när jag ser att många bloggare lägger min blogg i kategorin bokblogg. Jisses vad besviken någon som letar bokbloggar måste bli när de klickar på länken och hamnar här! Men idag var jag faktiskt på skolbibblan och norpade en ny bok så nu ska det bli läsa av här hemma. Dessutom ska jag ju läsa ut en spansk bok tills nästa vecka så en recension blir det definitivt då! Äntligen lite böcker igen…

Jag hittade i alla fall en riktigt rolig bokenkät som ursprungligen är ungersk tydligen och eftersom det är ett språk jag inte kan ett jota av tog jag enkäten här i stället.

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Helt ärligt var det John Ajvide Lindqvists Hanteringen av odöda som jag fick sluta att läsa eftersom jag mådde så illa av den. Urk… 

2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Svårt att svara på eg. Olika böcker påverkar olika starkt beroende på var man befinner sig i livet när man läser dem. Jag försöker ofta läser böcker som jag tror kan hjälpa mig bearbeta känslor eller händelser som påverkar mitt liv just för stunden. Och då menar jag inte självhjälpsböcker. En skönlitterär bok kan också väcka tankar och få mig att förstå livet bättre.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Ja, flera av Dean Koontz’s böcker har fått mig att se mig om över axeln flera gånger för att försäkra mig om att ingen står bakom och lurar…

4. Vad använder du som bokmärke?
Det som finns till hands just då. Papperslappar, kvitton, riktigt bokmärke eller vad jag hittar. Eftersom jag ofta har flera bokprojekt igång samtidigt funkar det sällan att ha ett bokmärke i alla. Så många bokmärken äger jag inte. Ibland viker jag hundöron, om det är någon pocket jag inte bryr mig så mycket om.

5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
När jag var inne i min riktiga slukarperiod i våras läste jag en kvart vid frukosten, en stund när jag kom hem från jobbet och sedan innan läggdags. Och så på helgerna blev det förstås ännu längre stunder. Favoriten är att lägga sig i sängen och läsa, nyduschad efter att ha varit på gymmet innan och kört ett riktigt hårt pass.

6. Vad var den första bok du läste?
Ingen aning faktiskt. Jag slukade Pixieböcker när jag var liten och där är det flera som sitter kvar i minnet än.

7. Vad är bättre, pocketpärm eller inbundet?
Jag älskar lyxen, lukten och känslan av en inbunden bok. Det slår inget. Men. Jag köper nästan alltid pocket numera eftersom jag inte kan motivera att köpa en inbunden för flera hundra när en pocket kostar 37:- på Adlibris. Ibland unnar jag mig en inbunden, men det mesta blir pocket. Det är ju smidigare att läsa också.

8. Vilken bok läser du nu?
Jag lånade Johan Theorins Nattfåk idag. Och så läser jag Mia Törnbloms Självkänsla nu samt Elin Sundells Styrketräning för henne.

9. Och vilken sida är du på?
Sidan 15 i den första och i mitten någonstans på den andra. Den tredje påbörjade jag nyss. Det kommer recensioner av alla här framöver!

10. Brukar du lämna ”kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Vilken hemsk fråga. Böcker är heliga och inget som kan förstöra dem får vara i närheten. OM det inte är en billig skräppocket man läser på stranden då tex. Det är enda undantaget. Och lånar jag ut böcker räknar jag med att få tillbaka dem i samma skick.

11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Japp. Jag är tyvärr en riktig titelslukare. Älskar vackra, talande titlar och kan köpa en bok enbart för det vackra namnets skull. Den säger oftast en hel del om författarens språkbruk i boken. Omslaget påverkar också, men titeln väger tyngre.

12. Sidantalet, då?
Nope. Den enda gången det kanske spelar in är när jag väljer från min egen bokhylla och om jag då vill läsa något kort och enkelt. Annars läser jag lika gärna tjocka som tunna böcker.

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Omg. Never ever!

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Harry Potters
första eftersom jag skrev D-uppsats i engelska om den. Flera hästböcker läste jag som tonåring om och om igen. Pride & Prejudice har jag läst både på svenska och engelska flera gånger. Annars tycker jag inte att jag har tid att läsa om böcker. Det finns så många bra olästa därute som väntar först.

15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Inte vad jag kan komma på. Kanske fått en bok på tårna någon gång?

16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Jag är manisk och blir kääär i många av mina böcker. Jag har böcker som jag inte ens vill låna ut… Däremot har jag faktiskt slängt ut böcker, men då har det varit sådana som jag faktiskt avskytt så in i norden att jag inte stått ut med att se dem stå i bokhyllan bredvid mina älsklingar. Jag vet, jag är helt skadad… Jag hamnade i en diskussion med en kille en gång ang. detta. Han pratade om att den dagen han flyttade till hus skulle han ha ett stort bibliotek och där skulle han sitta och läsa samtidigt som han drack konjak och rökte cigarr. Jag belv helt förfärad över det här med cigarrök i samband med böcker… Vi hade en djup diskussion om detta och kom fram till att vi aldrig kunde ha ett gemensamt bibliotek i alla fall. Hahaha… 😀

17. Tar du med dig boken du läser på toa?
När fy!!! Vatten, fukt osv. Aldrig!

18.  Just det, läser du i badrummet?
Nääää, se ovanstående.

19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ ska köpa/ köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Bloggen fungerar ju som en slags läsdagbok (eller gjorde…). På datorn har jag skapat dokument för lästa böcker och en att-läsa-lista som jag fyller på regelbundet efter tips. Dessutom har jag skapat en önskelista på Adlibris där jag lägger till böcker regelbundet så när jag blir sugen på att göra en beställning har jag redan flera böcker inlagda att bara klicka i. Snabbt och smidigt.

Färdig! Åh vad kul att få tänka om böcker igen! Nu blir jag lässugen…

2 tankar på “Om böcker och läsvanor

  1. Åh, pixiböcker! Jag läste Tommy tuffing om och om igen när jag var liten. Jag har kvar den än idag, även om den är lite medfaren 🙂

    Den här listan gjorde jag för ett tag sedan men jag antog utmaningen om 8 saker.

  2. Hanna – jag tror tyvärr min pappa slängde (!) min pixisamling… 😦 Jag hade mängder av dem o så bara slängde han dem… De hade varit lite roliga att kunna bläddra igenom. Jag har jättestarka minnen av många av dem, särskilt en där en tjej skulle göra en egen smörgås för första gången. 🙂 hahaha… Vilket minne man har.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s