Innan jag dör av Jenny Downham

innanJag visste att den här boken skulle få mig att sitta och gråta efter att jag hade läst den. Man vet ju slutet redan innan man börjar läsa och eftersom jag tillhör kategorin blödig människa så var det oundvikligt. Jag t.o.m. varnade T när jag närmade mig slutet så han inte skulle bli orolig och undra varför han hade en hulkande flickvän i soffan.

Boken handlar om sextonåriga Tessa som har leukemi och som får beskedet att slutet är nära. Vad gör man då? För hennes del innebär beskedet att ta vara så mycket som möjligt på den sista tiden hon har kvar. Hon gör upp en lista med saker hon vill hinna med innan hon dör. Det är mångarätt galna saker och de är inte alltid lagliga… Men de står för något för henne. Det är viktigt för henne att hinna med listan och trots att det medför mycket smärta och gråt för hennes orolige pappa kör hon på.

Det är självklart en sorglig bok, men den innehåller också väldigt mycket hopp och glädje. Den handlar om familj, vänskap, kärlek och livet i både smått och stort. Språket i boken är fängslande och man kan inte sluta läsa. Helt plötsligt är man på sista sidan och inser vad som komma skall. Det är ruskigt bra, helt enkelt.

Boken kan läsas både av ungdomar och vuxna. Det är en bok som får en att tänka till och att värdesätta det man själv har i livet. Jag kan verkligen rekommendera den här boken, men ha näsdukar i beredskap. Och att ha någon man älskar att krama efteråt är rätt så skönt också.

5 tankar på “Innan jag dör av Jenny Downham

  1. Helt fantastisk bok! kunde inte sluta läsa. Jag grät som en gris när jag läste dom sista 10 sidorna… haha. Man kan inte låta bli.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s