Vad skulle du ha valt? av Annika Thor

vad skulle duDet här är första boken i mitt letande inför litteraturprojektet i höst. Jag stod och kollade lite på den själv innan litteraturpedagogen tipsade om den.

Nu väljer jag att skriva av baksidetexten rakt av: Måste man välja mellan bästa vännen och flickvännen? Hur gör man det i så fall? Jesper vill inte svika Abbe, men helst av allt på jorden vill han ändå vara med Annie.
      Allt ställs på sin spets den där höstkvällen när löven har fallit och träden spretar med sina grenar som svarta skeletthänder, när låtsasskräcken förvandlas till verklig panik. Men hur skulle Jesper kunna veta att samtalet från Abbe som han tryckte bort var så viktigt, att det handlade om liv och död?

Oh my god, vilken bok säger jag bara! Jag fullkomligt slukade den och kunde knappt sluta läsa. Den är bara på knappt 200 sidor och rätt lättläst text så det gick fort att sluka den. Språket, stämningen och känslan hon bygger upp är outstanding. Jag har fallit handlöst för den här boken och det är definitivt en bok som jag kan tänka mig att jobba med i helklass. Där finns hur mycket som helst att plocka av och diskutera.

Teman som kan diskuteras är:

 • Grupptryck – Att våga stå emot. Våga vara sig själv och inte flyta in i massan. Flyta med och t.ex. börja festa för att ”alla andra” gör det eller våga stå emot?
 • Vän vs. pojk-/flickvän – Måste man välja?
 • Civilkurage – Våga säga ifrån när någon gör fel. Våga säga nej. Att stå upp för det som är rätt även om ”alla andra” tycker tvärtom.
 • Grupper – diskutera olika grupper både i skolan och samhället i stort. De coola och populära som alla vill vara. De som är utanför. De som är annorlunda. Klädstilar för att passa in. Vilka olika grupper finns och hur ser man att någon tillhör en grupp? Varför bildas grupper? Positivt och negativt med grupper? Osv…
 • Bagage/bakgrund – Alla har en bakgrund, ett bagage som man bär med sig och formar en som person. Hur kan en person formas av sin bakgrund? Att döma människor utan att veta varför de är som de är eller gör som de gör.

Jag har även skrivit ner flera olika citat ut boken som speglar personerna och som man kan diskutera utifrån. I boken sker också en fruktansvärd händelse där man verkligen måste ta ställning – vem gjorde fel? Varför blev det som det blev? Hur skulle man själv ha agerat? Eller som titeln på boken själv frågar – vad skulle du ha valt?

Det går att hitta massor i boken som underlag både för diskussioner och div. skrivarbeten. Här övanför är bara några korta exempel. Jag ska rota lite i mitt material på jobbet och se vad mer man kan koppla till detta för det här är en bok jag skulle vilja jobba med i skolan. Det är också en tacksam bok att välja då den är relativt kort och lättläst. Man behöver alltså inte vara så läsvan för att klara av boken men samtidigt känns den inte barnslig och för enkel för de som är just läsvana.

En bra start inför mitt läsprojekt alltså! Men än så länge har jag en hel hög till att välja bland så vi får se vilken/vilka böcker jag väljer till slut. Man skulle ju också kunna använda olika böcker i de båda klasserna, just för att få testa lite olika. Själv tycker jag också att det är så tråkigt att ha två klasser i samma klasser och bara jobba med samma, samma hela tiden… Och vi som har diskuterat på skolan att vi ev. ska jobba just så. Att bara ha en årskurs som man undervisar. Shit, jag skulle dö av tristess…

Om någon av er som läser här har läst boken får ni gärna komma med andra tips och idéer! Och har ni inte läst boken så kan jag varmt rekommendera att läsa den. Ämnet berör oss alla människor.

Annons

4 tankar på “Vad skulle du ha valt? av Annika Thor

 1. # Jag heter (eller kallas)… Jessica
  # Jag läser här för att… jag började och kan inte sluta
  # Och har gjort det sen du hade din förra blogg
  # Det här vill jag läsa mer om…hur ditt litteraturprojektgår. Det verkar vara en inspirerande höst.
  # Det här vill jag också säga…lycka till med huset. Det kommer bli kanon!
  Ha en jätteskön sommar!
  Kram Jessica

 2. Perfekt för mig att du gör halva mitt jobb. 🙂 Tänkte utse en ny bok för gemensam läsning till mina IV-elever till hösten. Har kört ”Kort kjol” två omgångar men är lite trött på den just nu. Den här verkar onekligen vara ett bra alternativ!

 3. Marie – kul att kunna hjälpa till! 🙂 Den här boken skulle jag verkligen kunna rekommendera till en IV-klass. Tyvärr finns den nog inte i pocket än bara. Själv får jag nog vänta med att använda den tills pocketen kommit ut, annars blir det för dyrt att köpa in.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s