Ser mitt huvud tjockt ut i den här? av Randa Abdel-Fattah

ser mitt huvudDen här boken lånades inför mitt kommande litteraturprojekt. Nu är det några veckor sedan jag läste den så vi får se hur mycket jag kommer ihåg…

Boken utspelas i Australien och handlar om 16-åriga Amal som en dag bestämmer sig för att börja bära slöja på heltid. Ett beslut som medför en hel del konsekvenser för både henne själv och hennes omgivning. Hon brottas dessutom redan med de fördomar som finns om muslimer och hon får ständigt frågor om terrorism och hennes syn på det. Något hon är skittrött på. Samtidigt försöker hon leva ett helt vanligt tonårsliv med sina kompisar.

Jag brukar se mig själv som en öppen människa med få fördomar men när jag läste den här fick jag flera gånger huka mig för alla snytingar som kom haglandes över mig. Ooops… Jag hade visst fler fördomar än jag själv visste om… Det är en riktig eye opener. Man tvingas tänka till och inser att man har en massa fördomar som man inte ens visste om att man hade förrän man fick det så svart på vitt i den här boken.

Boken innehåller en stor portion humor. Särskilt i början skrattar jag högt flera gånger åt Amals roliga kommentarer. Hon har även en väldigt kul relation till sin grekiska granne. Tyvärr försvinner det roliga ett tag i mitten av boken och jag känner mig nästan lite lurad eftersom den började så roligt. Jag hade gärna velat se mer av det.  

Jag vet inte om det här är en bok som jag hade valt som gemensam läsning i en klass. Jag kan definitivt rekommendera den, men den saknade vissa bitar samt kunde vara lite seg att läsa ibland. Den fångar inte riktigt läsaren och jag tror att mina mer lässvaga elever skulle få svårt att motivera sig att läsa vidare. Tyvärr, måste jag säga för där finns en hel del intressanta ämnen att diskutera. Jag skulle mer kunna tänka mig att använda den som en gruppbok med några mer lässtarka elever att diskutera och jobba med.

Det stora temat i den här boken är som ni kanske redan förstått fördomar. Även Amal har fördomar som hon får jobba med. Och eftersom det är en ungdomssbok kommer ämnen som grupptryck, gruppformer, föräldrar och vänskap upp också. Det finns mycket att plocka om man vill jobba med den här boken. Vi har den här boken på engelska på skolan också och jag kan tänka mig att en del elever skulle klara att jobba med den på engelska.

Lite kul att läsa här att Randa Abdel-Fattahs favoritbok är Stolthet och fördom och att hon är väldigt svag för Mr Darcy. Jag förstår preciiis vad hon menar …

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s