Ingen återvändo av Douglas Foley

ingenNär vi ändå är inne på litteraturprojektet kan jag fortsätta med en bok i samma anda som Kort kjol. Jag gjorde misstaget att läsa den här boken precis innan jag skulle sova. Jag hade stora sömnproblem den natten och när jag väl somnade drömde jag mardrömmar. Böcker med sådant här starkt innehåll ska definitivt inte läsas innan sänggående …

Boken utspelas i Hongkongs trakter och handlar om ett gäng tonåringar, ca 17 år, som tillsammans med ett par lärare ska ge sig ut på en kanothajk. Samma dag de ska åka visar det sig att lärarna har blivit sjuka och de meddelar att resan är inställd. Ungdomarna som sett fram emot en veckas ledighet från skolan väljer att åka iväg ändå. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig. Nick och kompisen Andy anses som lite av töntar och när de åker på utflykten tillsammans med tre av skolans ledarkillar bäddar det för problem. Dessutom följer två tjejer med, och båda är tillsammans med två av de populära killarna. Paren ser fram emot att spendera lite tid tillsammans utan vuxnas översyn. Resan förvandlas snart till en mardröm och en av tjejerna utsätts för en brutal gängväldtäkt.

Det här är definitivt en av de grymmaste böcker jag någonsin har läst. Våldtäkter är självklart alltid vidriga, men här skildras det så äckligt att jag själv blir illamående. Här är det inget snack om vem som är skyldig, men frågor om grupptryck och gruppdynamik är utmärkta diskussionsämnen. Den är skriven ur en killes perspektiv, medan Kort kjol är ur en tjejs så att ställa de här böckerna mot varandra kan ge ett större perspektiv. Här får man däremot inte följa så mycket vad som händer efteråt. Eller rättare sagt, det är en helt annat infallsvinkel om vad som händer efteråt.

Douglas Foley berättar själv en del om boken här. Läsvärt.

Boken är lättläst och är en riktig sträckläsarbok. Det är definitivt en bok som passar att läsa i helklass. Återigen är det sociala spelet närvarande och här skildras än tydligare vad det kan ställa till med.

Rekommenderas! Men som sagt, läs den inte innan sängdags och försök läsa någon upplyftande bok direkt efteråt. Jag mådde fysiskt dåligt efter att ha läst den.

Annons

1 tanke på “Ingen återvändo av Douglas Foley

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s