Kort kjol av Christina Wahldén

kortYtterligare en bok inför projektet.

Boken handlar om 16-åriga Myran som precis gått ut första året i gymnasiet. Hon och hennes kompis ska fira. Efter en blöt kväll blir kompisen dålig och tvungen att gå hem, men de två klasskompisarna som är med dem vill att Myran följer med dem hem för lite efterfest. Eftersom de är klasskompisar känns det tryggt och Myran följer med. Men efterfesten spårar ur och de båda killarna utsätter Myran för en fruktansvärt grym våldtäkt.

Boken skildrar övergreppet närgående  och efterspelet med polisanmälan, läkarundersökning, förhör och rättegång.  För Myrans del har hennes trygghet försvunnit. Hon tar på sig en del av skulden, hon är rädd och undrar om det syns på henne att hon har blivit våldtagen.

Det är en grym bok, men den är samtidigt hoppfull. Den är lättläst och relativt kort men ändå med mycket innehåll. Det är en bok som passar de flesta oavsett läsvana. Dessutom innehåller den ett ämne som är viktigt att diskutera och fundera över. I boken blir Myran dömd av en del skolkamrater som tycker att hon fick skylla sig själv eller att hon var med på det. En del väljer att tro på killarnas version. Killarna är dessutom förvirrade. De har fått lära sig att tjejer vill ha det brutalt så som det visas i filmerna, så varför polisanmäler Myran dem? Det finns många vinklar att se det från. Det är en bra bok att diskutera om ett ämne som tyvärr är ständigt aktuellt.

Det här är definitivt en bok jag kan rekommendera. Till alla, oavsett ålder och kön, pga ämnet och de tankar och frågor den lyfter fram.

Annons

6 tankar på “Kort kjol av Christina Wahldén

  1. Min favorit! Läser den varje år med mina IV-elever och det fungerar varje gång. Dessutom blir det bra diskussioner.

  2. Har bara läst den i år 8, men mina IV-elever kanske också kan uppskatta den. Har inte vågat mig på någon gruppläsning ännu.

    • Lilla O – om du redan har läst den med åttor innan har du ju säkert också material att använda. Jag skulle definitivt testa den med IV. Precis som Marie skriver här ovan är det nog en bok som passar bra där.

  3. Hej jag sitter här och funderar… Jag har läst kort kjol och skriver en liknande novell under genren psykologisk kriminalroman så min fråga är: Är kort kjol en kriminal roman eller vad skriver jag egentligen? Tacksam för svar då jag ska lämna in min skriv uppgift om 2 dagar :S Tack!

    • Kriminalroman för mig är mer en deckare, så jag tycker nog inte att det passar in på den här boken. Psykologiskt drama – definitivt. Den bygger dessutom på verkliga händelser.
      Lycka till!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s