Solar plexus av Marie-Chantal Long

solarYtterligare en bok inför litteraturprojektet och ytterligare en bok där det sociala spelet mellan tonåringar skildras.

Tove är 14 år och bor med sin mamma och pappa. Hon hade tidigare en storasyster också, men hon dog och lämnade efter sig en trasig familj där mamman har blivit sjuk av sorg. Pappan är den som håller uppe och familjen och ingen tänker på att kanske även Tove har det jobbigt. Tove med sitt röda toviga hår som hela tiden jämförs med storasyster Maja som hade vackert blont hår och var så glad och omtyckt. Tove själv är mobbad av drottningarna på skolan, som stänger in henne i skolans källare. Trots alla skyltar över skolan som handlar om att alla blir sedda där, att mobbing är bannlyst osv. Inte ens lärarna ser eller gör något. Hon känner sig helt osynlig. Tills hon så en dag äntligen får en vän. En vän som ser henne och tycker om henne, trots att hon ”bara” är Tove.

Boken är supertunn och väldigt lättläst men den känns så otroligt innehållsrik. Återigen är det skolans vardag som skildras och ännu en gång blir jag helt matt när jag läser om de tafatta lärarna på skolan (eller för den delen alla vuxna i hennes närhet). Är det så här även i verkligheten? Jag vågar inte ens tänka tanken.

Det är en perfekt bok för klassläsning. Kanske att läsvana elever tycker att det känns töntig just för att den är så tunn, men det finns väldigt mycket att diskutera i boken. Boken handlar mycket om ensamhet och utsatthet. Hur vet man vem man ska vända sig till om man mår dåligt? Hur ser man på någon i ens närhet att den personen mår dåligt? Det finns mycket att hämta ur den här boken. Det är en fördel att den är tunn eftersom alla kan läsa den relativt snabbt. Många läsovana elever har problem när böckerna är för långa då det kan göra att de glömmer vad boken handlar om. För dem kan läsningen vara så ansträngande att handlingen och all symbolism inte orkas med. Här är det kort tid mellan läsning och diskussion. En sådan här bok kan man kanske t.o.m läsa i klassrummet och diskutera kapitel för kapitel för att analysera vad som har hänt och vad man tror ska komma att hända.

Det här är en av mina favoriter av de böcker jag har läst inför projektet faktiskt.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s