Arbetets döttrar av Solveig Olsson-Hultgren

arbetetDet här är en lite annorlunda ungdomsbok än vad jag är van vid. Och då menar jag det på ett positivt sätt.

Boken utspelas 1903 och 15-åriga Elin är huvudpersonen. Hon jobbar på ett pappersbruk i Småland och samtidigt som hon skickar pengar till sin familj för att kunna försörja dem, drömmer hon om kärlek. Hon väljer mellan den snälla Gusten från den fina familjen hemma i byn, och den lite mer vilda Johannes som också jobbar på pappersbruket men som har större drömmar än så för sin framtid. Även Elin har andra drömmar; hon vill bli konstnär.

På bruket startas en fackförening upp och Elin bli invald i styrelsen. Hon ser att många av kvinnornas rättigheter åsidosätts och hon gör vad hon kan för att även arbetets döttrar ska få sin talan hörd.

Det är inte världens mest spännande bok, men den är ändå intressant. Elins tankar skiljer sig inte från moderna tonåringars, men hon lever i en helt annan situation. Intressant också är språket som innehåller många gamla småländska uttryck. Som läsare får man stor inblick i hur livet var på den tiden och jag slås av hur långt utvecklingen har gått bara de senaste 100 åren. Människornas drömmar och förhoppningar skiljer sig inte så mycket åt, men förutsättningarna och deras livssituation är som natt och dag.

En lättläst och läsvärd bok som jag kan rekommendera vidare. Den ger definitivt perspektiv på tillvaron. Det här är andra boken i en serie, men kan läsas fristående utan problem.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s