Själförsvar av Igor Ardoris

Förra året kom Igor Ardoris och föreläste för oss pedagoger på min förra skola. Han sa många bra saker som jag antecknade under föreläsningen. När jag sedan i höst fick syn på hans bok i skolbibblan ville jag läsa även för att påminna mig om vad han hade pratat om.

Själförsvar heter boken och det handlar mycket om mental träning. En hel del av det han säger är sådant som T och hans kollega pratar om när de håller sina Hälsoklasser på jobbet. Det är också en av de bitar i livet jag är ruskigt dålig på. Jag är duktig på att se alla bra sidor hos andra människor men hänger upp mig väldigt mycket vid negativa tankar om och kring mig själv. Jag är aldrig nöjd med varken det jag presterar eller hur jag ser ut. Efter att ha läst den här boken blev det ännu tydligare att det här är ett område jag måste jobba vidare med för att må bättre i mig själv.

Jag kan inte gå in på allt han skriver här, men jag har valt ut några saker som jag fastnade för.

 • Man kan jämföra människan med ett träd. Vi ser bara 1/3 av människan, dvs själva trädet, medans 2/3 är dolt för själva synen och finns i rotsystemet.
 • Vägen till andra går inifrån och ut.
 • Många vill hellre utveckla andra än sig själv.
 • Ingenting stagnerar. Antingen förbättras det eller försämras det.
 • Vi har ofta lättare för att säga vad vi inte vill ha än vad vi vill ha.
 • Det är viktigt att formulera för sig själv vad man vill ha och sedan vad man ska göra för att komma dit.
 • Att vara emot något försvagar en. Då fokuserar man på det negativa. Var i stället för något, för det som är positivt.
 • Det spelar ingen roll hur väl vi lyckas i det yttre om vi inte har det i det inre. Prestationen handlar om inifrån och ut.
 • Nuvarande situation + Resurser = Önskat tillstånd
 • En tanke kan jämföras med en ficklampa i ett mörkt rum. Det vi tänker på för stunden är det vi fokuserar på, därför är det viktigt med positiva tankar.

Många av de här korta påståendena antecknade jag under föreläsningen och de kom igen under läsningen av boken också. Det var bra att läsa och bli påmind. För min egen del måste jag lära mig att tänka mer positivt om mig själv, att inte fastna i de negativa tankarna eller bara se felen hos mig själv. T och hans kollega brukar säga att det är bättre att ligga på en 2:a (på en skala om hur hälsosamt man lever) och se mot 10:an, dvs sträva efter att komma dit, än att vara en 10:a och vara vänd mot 2:an. I det sista fallet ser man bara det man inte gör, eller det man gör fel. Man lägger fokus på det negativa. I det första fallet blickar man i stället framåt och strävar mot ett sundare liv och det kan bara bli bättre.  

Även om det ibland var för mycket om idrott och prestationer inom det området gav boken och föreläsningen mig mycket att tänka på. Om man vill läsa mer om det här kan man förutom att läsa boken också gå in på hemsidan där det finns både videosekvenser att titta på och mp3-filer att ladda ner.

Annons

1 tanke på “Själförsvar av Igor Ardoris

 1. Hej!
  Som fd lärare kanske du också kan vara intresserad av Igors Målmedvetet Lärarskap, med lite mindre idrottstermer och mer skolexempel.
  Bra blogg förresten.
  Fredrik

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s