Pratar alla bara jobb hemma?

Jag har en fundering. Häromdagen träffade jag en kompis pappa som var så enormt negativ till att jag har bytt jobb. Join the club, liksom. I alla fall. Han frågade mig: ”jaha, vad ska ni prata om hemma nu då? Jag vet andra par som jobbar ihop och de säger alla samma sak: vi har inget att prata om när vi kommer hem.” Jag blev helt paff. Jag var tvungen att diskutera det med T när vi kom hem. För vad menade han? Pratar alla par bara jobb när de kommer hem? Är det så? Innan när vi hade olika jobb var vi noga med att inte prata jobb hemma. Vi pratade av oss en stund när vi kom hem och sedan var det slutpratat om jobb  för resten av kvällen. Då ville vi prata om annat, mer givande. Nu när vi jobbar på samma jobb kör vi med samma princip. T:s kollega A har ju sin fru på jobbet också och de har en deal att prata max 15 min jobb när de kommer hem.

Så, min fråga till er som läser här blir då: pratar ni mycket (bara) jobb hemma? Har ni några bestämmelser om en viss tid eller hur gör ni?

Jag blev bara så fundersam efter hans uttalande. Först tänkte jag att han kanske menade att man pratar med varandra så mycket under dagen att alla samtalsämnen är slut när man kommer hem, men det verkade inte alls vara så han menade. Jag påpekade ju till och med för honom att T och jag bara ses på lunchen och så kanske någon minut då och då under dagen. Han var fortfarande lika neggo dock. Jag måste säga att jag är smått chockad över hur många det är som engagerar sig så i mitt karriärbyte. What’s the big deal? Och alla, och jag menar verkligen alla, avslutar alltid med att säga: ”jaja, du kan ju alltid gå tillbaka till läraryrket. Du har ju både din utbildning och din erfarenhet kvar.” Folk vägrar verkligen ta in att jag inte trivdes att jobba som lärare, att jag inte har någon som helst tanke på att gå tillbaka och att jag trivs kanon på nya jobbet. Det är väl jättebra att jag har hittat ett jobb som jag trivs med?

19 tankar på “Pratar alla bara jobb hemma?

 1. Vi pratade också om det här häromdagen faktiskt 🙂 Visst blir det lite jobbsnack, men samtidigt går det rätt snabbt, för om man har ngt att ventilera vet Micke förutsättningarna och sen är det liksom färdigpratat. Vi konstaterade att vi pratar inte mycket jobb hemma! Såg ditt inlägg nedan också, skitskönt att lämna jobbet på jobbet. Tacka vet jag 40 timmars arbetsvecka 🙂 Grattis till nya jobbet!

  • Är han också lärare? 😉

   Det är klart att man måste få prata jobb, det är ju ändå många timmar man tillbringar där, men det gäller ju att vara medveten om när man gör det och hur ofta. Hitta balansen. Men att man inte skulle ha ngt att prata om på kvällen fattar jag fortfarande inte. Vad menade han egentligen? Ett förhållande bygger väl inte på jobbet?

   Tack! Jag är sååå nöjd med mitt beslut! 🙂

   • Han jobbar på samma skola ja 🙂

    Om man inte har något att prata om på kvällarna handlar det kanske inte om att man jobbar på samma jobb utan andra saker. Då kanske det faktiskt är tur att de jobbar på samma jobb så de iaf har det att snacka om 😀

    • Hahaha… Helt rätt! Om de skulle byta jobb så skulle de ju inte ha något att prata om alls! Eller skulle de helt enkelt tvingas prata om annat. Om livet t.ex. Men ve och fy för att göra det… 😉

 2. Shit, vilka sorgligt negativa människor du har runt omkring dig. Jag vet inte vem jag ska tycka mest synd om, dig som måste lyssna på dem eller de som inte har roligare liv än att klanka ner på dem som lyckas göra något kul..!

  Jag känner många som bara kan prata jobb. På jobbet, hemma, på fester. Jag brukar avfärda dem som tråkiga personer jag inte har något gemensamt med. Har man saker gemensamt behöver man inte prata bara jobb. I synnerhet inte om man jobbar på samma ställe! Då vet man ju vad som händer ändå.
  De gånger jag pratar jobb med nära och kära är om det hänt något speciellt, något kul eller jobbigt men det är ju sällan relaterat till jobbet utan snarare till personerna där.

  För övrigt tycker jag att det är jättebra att du har ditt läraryrke och din utbildning, inte för att du ska kunna gå tillbaka till det utan för att du säkerligen gjort minst ett par elevers skolgång lite bättre under din tidigare karriär. Det är något du kan vara stolt över 🙂

  Kram på’re pinglan!

  • Jag vet, vad tror du att jag själv har tänkt? Puh… Jag är helt chockad över alla kommentarer hit och dit. Nu är tack och lov kompisen själv (vars pappa jag skrev om) väldigt positiv till mitt byte, iaf inför mig säger hon så. Mina absolut närmaste vänner vars åsikter är de enda jag bryr mig om, har enbart varit positiva. Mina f.d. kollegor likaså. De är ju själva i yrket och vet hur mkt det sliter på en. Det är mest folk som finns på lite längre håll som gnäller och kommenterar, och de borde ju verkligen inte bry sig egentligen. Jag förstår inte att de orkar… Fast det kanske är samma personer som pratar jobb dygnet runt med allt och alla? 😉

   Jag hoppas verkligen att jag lyckats få några elever att få en bättre skolgång… 🙂 Och det är ju tack vare just eleverna jag stannade i yrekt så pass länge. Det är ju yrket med dess stress och förhållandena kring det som gjorde att jag slutade, inte eleverna.

   Kram, kram

 3. Vi har samma yrke, men pratar väldigt lite numera. Det räcker att prata skola på jobbet. Däremot pratar jag och mamma mycket jobb, hon är min mentor. Håller med mamma, vad många negativa människor. Jag tycker mest att du är modig, jag jobbar helst utan make!

  • Det där kan jag helt hålla med om. Man har vissa människor som man pratar mycket jobb med, men då kanske det handlar mer om hur man ska utvecklas och mer om att se framåt än att älta och mala? Det är ju skillnad på jobbprat och jobbprat.

   Ja, det är ju speciellt att jobba ihop med den man lever med. Samtidigt är det speciellt när man har eget företag och det är så pass litet. Oavsett om jag jobbar där eller inte är jag ju med och driver det, fast utan kunskapen. Nu kani stället jag vara med och driva på ett helt annat sätt och dessutom få en helt annan förståelse. Deras företag är ju också ett sätt att leva och det var också så T och jag träffades. Vi lever med jobbet, fast utan att prata om det en massa hemma kanske man kan säga. 🙂

 4. Men så mycket negativt. Jag beundrar istället de som tar tag i sin situation och vågar förändra och eventuellt byta karriär.

  Visst pratar vi jobb hemma och jämför lite grann eftersom vi har liknande arbetsuppgifter, olika typer av IT-support. Vi har inga tidsgränder eller så men vi pratar naturligtvis om annat än jobb också.

  Jag skulle inte ha något emot att jobba med min man. Det har vi gjort ett par år på ett extraknäck som vi hade när vi pluggade. Fungerade jättebra!

  Lycka till på nya jobbet. Det låter kanon!

 5. Vi pratar nog aldrig jobb här hemma! Kanske om det har hänt nåt speciellt som man vill prata av sig om. Nej, det är verkligen toppen att du har bytt jobb till nåt nytt, för huvudsaken är ju att man trivs! Ta hand om dig o lyssna inte på så mkt skit! Kram på dig

  • Och det är ju det som man alltid har känt när man har träffat er: att ni har så mycket att prata om. Båda ni två är så synkade och det märks att ni inte bara sitter tysta och bara glor på varandra om kvällarna alt. pratar om jobb hela tiden. 🙂

   Tack och kram!

 6. Om man gör något bortom det folk förväntar sig av en kan omgivningen bli upprörd. Det kan t.ex. handla om avundsjuka – varför får hon förverkliga sig själv om inte jag får – eller om osäkerhet – om det är sådär lätt att bryta upp från en sorts tillvaro och kliva in i en annan, vilka krav ställer det på mig att göra något åt min egen situation? För vissa människor är det så svårt att se andra lyckas att man inget hellre vill än att de ska misslyckas, eller åtminstone dras ner till den bittra/pessimistiska nivån där de själva befinner sig.

  • De flesta som har gnällt är just personer som förmodligen aldrig kommer att byta jobb/karriär. Deras kommentarer beror kanske på avundsjuka, men samtidigt på total oförståelse då det ligger så långt utanför deras egen verklighet. Och precis som du säger får det säkert en och annan att börja fundera över sin egen situation. Och då blir det jobbigt…

 7. Men herregud! Kan inte folk bara låta en bestämma själv vad man vill jobba med. Och vadå inget att prata om när man kommer hem? Skulle det bero på att man har samma arbetsplats det? Hur menar han egentligen? Vi har ingen regel om hur mycket jobbsnack vi tillåter oss hemma. Oftast sköter det sig själv. VI har ju olika jobb men det brukar bli så att man pratar lite om dagen när man kommit hem, eller över middagen. Och sen går man över till annat. Men om det skulle dyka upp nåt i hjärnan, från arbetsdagen, ja men då säger man väl det. Och den andra lyssnar! (Oftast är det jag som håller låda förstås… hihi) Prata om allt möjligt är väl vad man strävar efter – spelar väl ingen roll vad man pratar om, bara det kommuniceras. Nä, jag tycker att dom som ger dig såna kommentarer måste ha väldigt tråkiga egna liv. Och har en väldigt negativ syn på människans vilja och hälsa.

  Nu blev det babbligt, bäst jag går och lägger mig! Ville bara säga: Bry dig inte i vad andra tycker. Gör det du vill och mår bra av. Så det så!

  Ha en härlig torsdag på ditt nya, roliga, inspirerande och ”nära-till-hemma-jobb!
  kram

 8. Jag säger som många övriga kommenterare. Man pratar jobb med sin respektive när man har behov av det. Så enkelt är det 🙂 Och detta bör väl gälla vare sig man jobbar inom samma bransch/samma företag eller om man inte gör det.
  Konstig kompis pappa du har.. Pratar hans bekanta om så mycket privata saker på sitt jobb så de inte har något att prata om när de kommer hem, eller vaddå? Låter snett isåfall tycker jag. Jobb är jobb och hemma är fritid.

  • Konstig och konstigt, helt klart. Det han sa säger nog mer om hans liv än någon annans. Vad jobbigt det skulle vara att prata en massa privata saker på jobbet och sen bara en massa jobb när man kom hem.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s