Supermat av Helena Nyblom

Med tanke på mitt förra inlägg, om att vår mat ska vara vår medicin så är det precis vad den här boken säger. Både den och den här boken som jag läste förra året går grundligt igenom olika livsmedels positiva effekt på vår hälsa. Jag älskar sådana här böcker. För mig och T är det här helt naturligt tänkande och så som vi försöker leva. Vi äter t.ex. ingen pasta eller liknande till våra måltider. Vi äter antingen bara grönsaker eller lite quinoa till. Vi äter så mycket ekologiskt vi kan. Vi dricker inte läsk eller saft. Om vi köper godis blir det chokladöverdragna nötter eller ren choklad, mörk sådan. Vi försöker undvika tillsatser, halv- och helfabrikat, sockerstinna produkter och näringsfattig mat. Och vi ser det inte som om vi missar eller saknar något. Tvärtom. Maten vi äter känns ren, smakrik, god och mättande. Man blir pigg och stark av den.

Man blir vad man äter, har man ju hört ett antal gånger. Och det är ju helt sant. Människan är idag den sjukaste biologiska varelsen, med husdjuren på en andra plats. När T och hans kollega håller sina Hälsoklasser pratar de om att vi numera äter artfrämmande kost. De ställer alltid frågan: ”varför matar vi inte sälar med gräddbakelser eller giraffer med falukorv?” Och saken är att många av oss skrattar när vi hör en sådan dum fråga. Men varför tycker vi att det är ok att vi själva äter det? Våra kroppar är knappast byggda för den sortens mat. Ändå är det mycket sådan just artfrämmande mat som vi stoppar i oss, utan att egentligen tänka oss för. Jag läste i någon bok en bra kommentar: att vi har aldrig spenderat så mycket pengar på kokböcker eller tillbringat så många timmar framför tv:ns matlagningsprogram som idag. Ändå spenderar vi allt mindre tid i köket med att laga mat. Det ska gå fort och enkelt och då blir det gärna halv- och helfabrikat som används för att skynda på matlagningen.

Jag tycker att det T och hans kollega säger om val är så himla bra. Varje val vi gör är ett vägval som väljer vilken väg vi tar. Alla gör vi våra egna val. Mat ska däremot aldrig handla om ”får inte, ska inte”. Med kunskap kommer man långt och gör lättare de val som främjar vår hälsa. För visst skulle vi aldrig hälla i diesel i en bensindriven bil? Det är ju helt fel bränsle för maskinen. Men idag har vi dålig koll på vad som är rätt bränsle för våra kroppar. Många av oss saknar den kunskapen.

Vill man lära sig mer om mat och dess påverkan på vår kropp kan jag verkligen rekommendera den här boken. Förhoppningsvis ger den inspiration att göra hälsosamma val bland de livsmedel som finns.

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s