Träna med Kettlebells av Linus Johansson

Förra året introducerade T mig för Kettlebells, ett träningsredskap jag aldrig tidigare hade använt. Kettlebells är egentligen inget nytt fenomen, men det är först nu de är riktigt heta. Just nu är funktionell träning på var mans läppar och där passar Kettlebells alldeles utmärkt. Funktionell träning innebär att man går ifrån den statistiska traditionella styrketräningen där man tränar en isolerad muskel i taget, enbart för att bygga upp just den. I funktionell träning aktiverar man flera leder och muskler i varje rörelse och målet är att man ska få en funktionell styrka, d.v.s. en styrka man har nytta och användning av i verkliga livet. Det är alltså inte stora muskler som är målet, utan styrka och rörlighet i kroppen. Det är rolig träning, det är lite mer action med rörliga övningar där både kropp och knopp får jobba. Man blir svettig och man känner att man har aktiverat hela kroppen.

I den här boken ges en bakgrund till vad kettlebells är och man får tydliga instruktioner och bilder på övningar man kan köra. I slutet finns också flera olika program som man kan köra, där övningarna har satts ihop beroende på vad man vill fokusera på. Det är en mycket grundläggande bok som passar perfekt om man inte är så insatt i kettlebells och vill lära sig mer om det.

Kettlebells är perfekta att ha hemma, även om en del gym numera även kör pass. Du behöver bara en enda kettlebell för att köra igenom hela kroppen. Det enda man behöver är ett ställe där man kan tappa en kettlebell utan att förstöra hela golvet… De kettlebells vi har hemma väger 8 och 12 kg så tappar man dem kan man få härliga märken i golvet. Fast jag har (än så länge) aldrig tappat dem. Man har ju ett väldigt stadigt grepp om dem när man kör och man kastar ju inte direkt dem fram och tillbaka. Fördelen med kettlebells är också att det bara krävs några minuter för att få sig en rejäl genomkörare. En stor fördel med kettlebells är också att man jobbar med dem en bit ifrån kroppen vilket gör att man måste tänka på sin bålstabilitet för att kunna hålla emot. Det är alltså perfekt core-träning och träning för hållningen i övrigt. Och en bra hållning vet väl alla är a och o för en sund kropp?

Vill du testa själv? Här finns tips på några enkla övningar att börja med.

Det finns flera bra videos på youtube som visar övningar med kettlebells. Linus Johansson har själv lagt ut flera, baserade på boken. Här kommer en av dem:

För er som inte har testat att träna med kettlebells måste jag uppmana er att göra det! Tänk sedan när våren kommer och man kan träna utomhus. Då är ju en kettlebells helt outstanding! Och roligt är det också!

Annons

3 tankar på “Träna med Kettlebells av Linus Johansson

  1. Oh, det där har jag missat. Perfekt för mig som tycker ‘vanlig’ styrketräning är för statisk och som för tillfället inte har råd med något Friskis-kort! Problemet är ju det där med golvet då… Jag är så otroligt klantig (stackars tår!) men snart kan man ju vara ute förstås. Roa grannarna och så 🙂

    • Då är ju kettlebells perfa! Och det är klart att man måste dra sitt strå till stacken med att roa dem… 🙂 Du kan också skaffa en typ av yogamatta som skydd till golvet. Finns billiga på nätet.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s