Styrketräning för kvinnor av Joan Pagano

Det här är en av de böckerna vi köpte in till klinikens bibliotek och det var en bok som jag såg fram emot att läsa. Styrketräning är ju ett av mina största intressen och jag älskar att få tips på nya övningar eller bara nyttig repetition i ämnet.

Boken handlar om styrketräning för kvinnor, ingen surprise där med tanke på namnet. Det är först en inledning om varför man ska styrkesträna, vad man ska tänka på, målsättning o.s.v. Många kvinnor är ju rädda fär styrketräning för att de tror att de kommer att få gigantiska muskler bara pang bom sådär. Den myten försöker hon slå hål på i inledningen. I övrigt får jag känslan av 80-tal när jag läser det inledande kapitlet. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som jag reagerar på, men det känns bara väldigt ”dammigt” och förlegat och allmänt tråkigt.

Sedan är resten av boken helt enkelt olika övningar (med och utan redskap samt i maskin) och i slutet även några program där hon valt ut övningar och satt ihop dem till olika program. Övningarna är indelade efter muskelgrupper, med foton och korta instruktioner om hur de ska utföras. Och det är där jag tycker att boken brister. Bilderna är inte alls särskilt förklarande, särskilt inte om man aldrig har tränat innan. Texterna är alldeles för korta och jag tyckar att hon flera gånger fokuserar på lite konstiga förklaringar. Hon nämner inte en del tekniska detaljer som jag tycker är viktiga för både själva utförandet och för säkerheten. Det är för lite info för att kunna utföra övningarna rätt, helt enkelt.

Jag förstår inte riktigt heller vem som är målgruppen? Jag fick inte ut något av boken alls, och en någorlunda van tränande tror jag skulle tycka likadant. Om man är nybörjare är det för lite info för att man verkligen ska kunna använda den. Nej, det finns helt klart bättre böcker för kvinnor som vill styrketräna, oavsett om man är helt nybörjare eller om man är van och vill få lite fler tips på bra övningar. Jag har andra böcker i ämnet som jag ska recensera här framöver så jag återkommer i ämnet. Men som sagt, skippa den här boken! Vill du få tips på bra övningar rekommenderar jag varmt sidan Dinträning som jag nämnde i går. Den ger mycket mer än den här boken.

Annons

4 tankar på “Styrketräning för kvinnor av Joan Pagano

 1. Synd att den inte gav dig något, när du sett fram emot att läsa den!

  Ja, den stora fördelen med att pendla är just läsningen. Man får inte till den där läsningen på morgonen när man inte pendlar.

  • Ja, men så är jag ju extremt kritisk mot träningsböcker just för att jag har jobbat som instruktör i så många år. Jag vet vad jag letar efter liksom.

   Jag saknar verkligen morgonläsningen. Tyvärr är jag inget fan av ljudböcker annars hade det ju varit ett alternativ i bilen.

  • Ja, det kan man. Men. Många av våra patienter går inte på gym, men eftersom vi har hälsoklasser där vi pratar om vikten av att träna/röra på sig vill de väldigt gärna ha tips på övningar de kan göra hemma. Därför försöker vi ha träningsböcker i vårt bibliotek som de kan låna för att lära sig mer. De får ju även träningsprogram av oss.

   Sen ingår det inte alltid tillgång till tränare på alla gym. Man brukar få en genomgång i gymmet, men många gym har ju också personliga tränare som man får anlita för att få mer individuellt träningsupplägg.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s