Mycket mer än så av Sarah Dessen

Den här boken är ett recensionsexemplar från Rabén & Sjögren och jag vill bara säga ett stort tack för att jag fick den här fantastiska boken! Jag är rädd för att jag hade missat den om jag inte fått den hemskickad. Usch vilken hemsk tanke. Tänk om jag hade missat den här godbiten?!

Auden är huvudpersonen. Hon är superduktig i skolan och har höga mål i livet. Men där hon lyckas i livet lyckas hon inte lika bra med vad många tycker borde ingå i en ”normal” tonårings liv. Hennes föräldrar är båda två akademiker på hög nivå och de har aldrig riktigt behandlat henne som ett barn. Deras skilsmässa sitter fortfarande som en tagg i Auden, som delvis har tagit på sig skulden för den. Hennes bror Hollis är hennes raka motsats. Han har tillbringat de senaste åren med att planlöst resa omkring i världen, festa, byta tjejer efter humör och bara leva livet helt enkelt. En present till henne från en av hans många resor väcker plötsligt frågor inom henne. Hon känner rastlösheten komma och det känns som om hon behöver göra något drastiskt. Hon väljer att packa väskan för att tillbringa sista sommaren innan college hos sin pappa, hans nya fru och deras nyfödda dotter Thisbe.

Sommaren i Colby hos pappan blir en helt ny upplevelse för Auden. Inget var eller blev som hon trodde. Hon får lära sig det sociala samspelet mellan jämnåriga och framför allt träffar hon Eli. De två gör tillsammans upp en plan att hon ska ta igen allt det hon missat under sin uppväxt.

Det här är en helt underbar bok! Audens sökande mot den uppväxt hon aldrig haft blir inte till någon töntig tonårsrevolt. Hon är fortfarande sitt gamla, skötsamma jag och det känns uppfriskande att hon behåller sig själv samtidigt som hon faktiskt också gör upp med sitt förflutna. Man följer hennes resa med stort intresse och Sarah Dessens språk leder berättelsen så enkelt framåt. Det är bara så skön läsning. Luta-sig-tillbaka-och-bara-njuta-läsning.

Den här boken har så många olika bottnar. Vänskap, kärlek, familj, fördomar, rädslor, hopp. Listan kan göras lång. Men framför allt blir jag så glad av att läsa den. När jag slog igen boken hade jag en sådan härlig känsla i magen. Det kändes som om jag hade tillbringat sommaren där vid havet ihop med Auden och de andra. Och ja, jag saknade dem när sista sidan var läst.

Tyvärr har jag inte längre möjlighet att kolla hur böcker tas emot av tonåringar, en förmån jag hade i mitt förra jobb. Jag hade definitivt velat sticka den här boken i handen på några elever för att se vad de tyckte om den. Det hade varit spännande. I stället får jag nöja mig med att säga till alla bloggläsare att läsa den. Tonåring såväl som vuxen. Läs!

Själv vill jag gärna läsa mer av Sarah Dessen!

Annons

8 tankar på “Mycket mer än så av Sarah Dessen

  1. Läste just Someone like you som var min första av Dessen, Mycket mer än så lånade jag i fredags och två andra Dessen är beställda. Definitivt en ny favorit och jag ska testa på elever snarast!

    Sköt om dig nu! Förresten hjälpte ackupressurarmband mot mitt illamående, skitfula, men bra. Finns på apoteket http://bit.ly/anp1jZ

    • Jag bara måste läsa mer av Dessen. Du får skriva om vad dina elever tyckte sen!

      Tyvärr hjälper inte Sea-band på mig alls… 😦 Jag köpte dem tidigare i somras och de verkade inte hjälpa något. Jag hade på dem ändå i några veckor men tröttnade då jag inte märkte något resultat.

  2. Pingback: Mycket mer än så av Sarah Dessen | Lottens Bokblogg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s