Komma över av Ingrid Olsson

När den här boken damp ner i min brevlåda var det första som slog mig att den har ett otroligt vackert omslag. Jag är ju egentligen väldigt svag för snygga omslag, men brukar av någon anledning aldrig ge någon credit till illustratören. Skäms på mig… I det här fallet symboliserar omslaget boken väldigt träffsäkert, men jag tycker också att den symboliserar alla böcker i stort. Att läsa en bok är ju lite som att öppna dörren in till någons värld, någons lägenhet. Klockrent! Och illustratören heter Jonas Lindén, så får han lite credit för väl utfört jobb. Visst är omslaget snyggt?

Boken då? Jo, den handlar om Jeppe som precis har blivit dumpad av sin flickvän Emma. Helt plötsligt står han där lagom till sommaren utan sommarjobb och ett bokstavligt talat råtthål till lägenhet där han tvingas bo till överpris. Skammen är för stor för att berätta om hans situation för föräldrarna. Kompisen Juggo försöker dra med honom ut på diverse partaj för att han ska komma över Emma och börja träffa lite nya tjejer.

Men att komma över sin första stora kärlek är inte lätt, särskilt som känslorna och hoppet vägrar släppa taget. Han föredrar att sitta i sin sunkiga lägenhet, som trots allt innebär en stor dos frihet och självkänsla, och lyssna på smäktande kärleksballader och sörja i sin ensamhet. Sakta men säkert börjar han ändå ta steget ut i världen igen och lära känna lite nya människor. Det är inte lätt, för varje gång han tycker sig finna lite mer fotfäste lyckas Emma alltid kontakta honom, vilket drar tillbaka honom in i deras minne. Det är tryggt och hemvant och svårt att stå emot. Det är inte lätt att komma över någon man har älskat, oavsett vem som lämnade vem.

Det är hög igenkänningsfaktor i den här boken. De flesta har väl någon gång brutit med någon, antingen genom att dumpa eller att bli dumpad, och det är inte alltid helt lätt att bara klippa banden och börja om. Det jag gillar med Jeppe är att han är en helt vanligt kille och jag tycker det är skönt att få läsa en killes perspektiv på hur det är att bli dumpad. Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej, det gör lika ont att bli dumpad. Och man måste få sitta hemma och tycka lite synd om sig själv ett tag, slicka såren och bara sörja, innan man ger sig ut i världen igen. Känslan av skam över att bli dumpad, och att jämföra sig med sitt ex:s ”nya”. Det är många träffande faktorer i den här boken. Man kan inte annat än att tycka synd om och tycka om Jeppe. Man vill att han ska komma ur sin depp och träffa en ny kärlek. Om man gör det eller inte tänker jag dock inte avslöja här…

Boken är rätt lättläst och passar perfekt för både tjejer och killar i tonåren. Det går nog att göra en hel del diskussionfrågor till den här boken och att t.e.x använda under temat kärlek. Ibland kan det ju vara svårt att hitta bra böcker i det temat då de kan bli lite väl sötsliskiga, men för den här boken kan man få en liten annan inriktning.Jag tycker att den skulle passa bra i gruppdiskussioner eller liknande. Ett boktips med andra ord för er som fortfarande jobbar som lärare!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s