Slänga, skänka, sälja eller spara?

Min T är egentligen en väldigt snäll sambo, men han har liiiite svårt för alla mina böcker. Problemet är att vi inte har någon plats alls för att ens ha en bokhylla här hemma. Vårt hus är inte stort och det är många fönster och dörröppningar vilket gör att vi faktiskt har väldigt få ”hela” väggar så att säga. Vi har verkligen inte en enda vägg där vi kan ha en bokhylla! Hemska tanke… Jag har just nu i stort sett alla mina böcker nedpackade i flyttlådor och det blir ju några stycken om man säger så. *harkel*. Och så har vi en superliten bokhylla (liknande IKEA:s lack-serie) där jag har pressat in ca 100 olästa böcker att plocka av i stället för att gräva bland alla lådor varje gång man blir lässugen. Ja, och sen ligger det ju X antal olästa böcker på bordet bredvid min säng, och så har jag några böcker i soffbordet i vardagsrummet. Ja, de finns lite överallt i det här huset. Och T har verkligen anammat termen ”bokköpstopp”, men det har faktiskt funkat rätt ok eftersom jag har fått en hel del recensionsex skickade plus att jag ju redan har X antal olästa böcker hemma i gömmorna. Och så har han faktiskt sett mellan fingrarna då jag har köpt böcker på second hand. Som tur är.

Men. Nu tycker han att det ska införas bokförbud helt och hållet. Alltså, inga nya böcker in alls förrän några gamla åker ut. Han har erbjudit sig att göra ett värmande bokbål här på gården. Jag tror att han skojar, men å andra sidan – vem skämtar om sådana hemskheter?! Vågar jag chansa på att han bara kommer med tomma hot?!

Fast jag förstår honom. Lite i alla fall. För det är rätt många böcker här hemma och jag kanske inte behöver behålla precis alla. Men frågan är vad jag ska göra med de böcker jag sorterar ut? Slänga? Skänka? Sälja? Och hur gör man när man ska välja vilka man ska spara? Ska man välja de man tyckt mest om, eller ska man välja klassikerna eller ska man välja de man tror att man kanske, kanske kommer att vilja läsa om?  Och någonstans inom mig när jag fortfarande den där drömmen att jag en dag, någon gång, någonstans kommer att få möjlighet att inreda ett helt rum med bara bokhyllor och böcker. Och ack vad jag kommer att gräma mig över alla böcker som jag då inte sparat. Eller? Och tänk om Mini kommer om några år (=många år) och frågar mig om jag inte har den eller den boken, och så måste jag svara att ”jo, jag har haft den men gjort mig av med den”? Fast då kanske jag kan skylla på T? 😉

Nä men allvarligt, behåller ni alla böcker alltid? Om inte, vad gör ni med dem ni väljer att inte behålla? Och hur sorterar ni ut?

Det må vara ett lyxproblem det här, men det är faktiskt lite jobbigt med alla dessa flyttkartonger som tar upp all plats. Jag håller med T om det. Men att göra sig av med en massa böcker… Det skär i hjärtat faktiskt.

13 tankar på “Slänga, skänka, sälja eller spara?

 1. Spara sånt som du tror att du kommer att ha nytta av på ett eller annat sätt, om det sedan betyder omläsning, utlåning eller som referens.

  Sånt som blir över skänker man bort till vänner eller (när de inte är intresserade eller har samma problem) någon loppis. Slänga är ont, däremot.

 2. Jag får väldigt många recensionsex och köper också en del egna böcker plus att jag alltid varit en samlare. Har typ 5 bokhyllor hemma och böcker lite varstans annars också. Jag har i alla fall gjort så att jag i stort sett bara sparar faktaböcker som jag vill gå tillbaka till, exempelvis sådana som rör mina yrkesroller. Skönlitteratur sparar jag sällan, för de finns att låna på biblioteket ifall man vill läsa om dem. Jag brukar sälja på Tradera, Bokbörsen och loppis där vi bor. Ibland lottar jag ut böcker på bloggen eller deltar i bokutbyten på nätet.

 3. Äh, jag skänker vidare, ofta till mamman. Hela tiden. Har inte så mycket böcker hemma heller eftersom jag just ger bort kontunuerligt. Eller lånar ut som inte kommer tillbaka.;)

 4. Oj oj oj! Fy vad hemskt! Jag har inte så mycket böcker, tycker jag, men enligt min sambo är det massor av böcker. Än så länge får de plats i bokhyllor, tack och lov. Vi har sån tur att bo i en tråkig lägenhet med många hela väggar. 🙂

  Jag skulle inte kunna välja så alldeles lätt om jag var tvungen att göra mig av med böcker. Jag skulle definitivt spara min favoritbok – Stolthet och fördom och min Lottabokssamling och Kittybokssamling. Resten skulle vara jättejättesvårt att skiljas från.

  Men kanske handlar det om målbild? Vilka böcker skulle du vilja ha i ett bibliotek? Kanske ser du då att en massa av böckerna inte ens skulle platsa i ditt bibliotek?

  Sen lär det finnas massor av kluriga lösningar för att få in böcker i sitt hus utan att det är i flyttkartonger. Eller så gör du bibliotek i uthuset? 🙂

  Ska du sälja böcker tipsar jag bara om att du kollar om det är säljbara titlar. Det är så segt att sitta med en internet-auktion på en bok som inte budas på.

  Lycka till!!!

 5. När vi flyttade in hade jag ett jättebibliotek med nio bokhyllor, sedan kom det två ungar och nu är mina böcker inknödda i ett litet kontor, men vi kör vägghängda hyllor och där får det plats en hel del. Min snälla make hängde upp några hyllmeter till för ett par månader sedan, mest för att slippa svära över alla bokhögar. En hel del böcker står i uthuset och jag skänkte nog ett hundratal till Röda korset förra året, men det är svårt att ge bort dem. Jag röstar för konsolhyllor i takhöjd i något rum. De stör inte och rymmer massor.

 6. Ja, det är sannerligen ett dilemma. I våra bokhyllor står böckerna i dubbla rader och på varandra och det är alltid för lite plats. Förut sparade jag ALLT, men har blivit bättre på att rensa. Nu kan jag i alla fall stå ut med att göra mig av med pocketböcker. OK böcker som jag gillade, men inte tror att jag kommer läsa om ger jag vidare till vänner och familj. Någon gång har jag tagit med mig en bunt och lagt på jobbet till de som vill ha. Andra böcker skänker jag till Erikshjälpen. Inbundna är det svårare med. Och så favoriterna. Och så alla kartonger med barn- och ungdomsböcker som står på vinden … (men nu plocker jag fram dem lite i taget till lilla T).

 7. Ni kan inte sätta upp enskilda hyllplan under taket i vissa rum då? Eller platsbygga bokhylla runt fönster och dörrar, kan ju bli väldigt mysigt och ombonat.

  Fats hur man än förvarar sina böcker så måste man ju rensa i något skede, såvida man inte lever i ett permanent köpstopp och aldrig får böcker i present.

  Jag försöker bli hårdare. Dels inte köpa böcker så lättvindigt, utan hellre låna på biblioteket. De böcker som stannar kvar när jag rensar ut är böcker som jag tyckt speciellt bra om på ett eller annat sätt, facklitteratur som jag vill ha till hands eller böcker som är svåråtkomliga om man inte äger dem själv. Klassiker tycker jag t.ex. inte att jag behöver spara bara för att de är klassiker – just de böckerna är så himla lätta att hitta i framtiden, antigen på bibliotek eller antikvariat. Då kan jag tycka att det är mera motiverat att spara gamla rödryggade wahlströmsböcker i serier som jag har ett speciellt förhållande till, för den sortens böcker kan man inte vara säker på att hitta på bibliotek.

 8. Låter jobbigt att inte ha plats för böcker. Själv har jag väldigt svårt för att slänga böcker, då är det ju bättre att skänka bort dem.

  Själv har jag sån tur att jag har fortfarande tomma bokhyllor som bara väntar på att fyllas med böcker 🙂

 9. Jag röstar för att ni sätter upp hyllplan på konsoler där det passar och får plats, förstår att alla inte har massa fria väggytor till vanliga bokhyllor. Och så är det ju så mycket mer personligt, mysigt och fint att ha det så! 😀 Och som Ika säger, platsbygga bokhyllor runt fönster/dörrar – det tycker jag är så vackert!

  Behåll de böcker du är sugen på att läsa och favoriterna som du tycker om att omge dig med i ”bokhyllorna” i huset och spara resten som du verkligen också vill behålla (till det framtida egna biblioteket! hihi) i några flyttkartonger i någon skrubb/på vinden.

  Böcker och läsning är ju ett av dina stora intressen så då tycker jag faktiskt att man måste få vara lite ”obekväm” med sin last och ta lite plats ;D

  När jag sorterar ut så lämnar jag oftast böckerna till någon loppis. Har tyvärr dåligt med läsande familj, släkt och vänner att ge bort till.. Och jag sorterar bara ut såna böcker som jag vet eller känner på mig aldrig kommer bli lästa, eller typ dussindeckare/chicklit som jag har läst och antagligen aldrig kommer läsa om.

  Har också några flyttkartonger med gamla barndomsböcker i källarförrådet.

  Åh, det är svårt att göra sig av med böcker..!

 10. TACK för alla kommentarer och kloka råd!

  Jag har nu bestämt mig för att jag faktiskt ska rensa ut bland mina böcker. Jag har inte bestämt HUR jag ska sortera ut, men jag tror jag får gå en del på känsla. Sortera ut sådant som jag inte har tyckt om eller tror aldrig kommer att vara till användning i framtiden.

  Ang. hyllor hade ju konsolhyllor varit ett bra alternativ, fast i vårt hus funkar inte det tyvärr. 😦 Vårt vardagsrum är det enda rum där det skulle vara tänkbart och vi har redan för mycket möbler där. Det skulle bara bli en kvävande känsla därinne. Kanske, kanske kan jag få göra i ordning ett av rummen i lillstugan så småningom… 😀 Däremot finns det ett litet utrymme i Minis rum för en bokhylla, så h*n kommer att kunna ha sina böcker därinne i alla fall. Det blir fint med en hylla med bara barnböcker!

 11. En bekant till mig har hyllor uppe vid taket i hela vardagsrummet, det ser himla bra & ger inte ett rörigt intryck.

  För ett par år sedan gav jag bort flera kassar med pocketböcker – jag ångrar mig än idag. 😦

 12. Känner igen dilemmat. Förr kunde jag inte göra mig av med en enda bok, men numera skänker jag gladeligen bort lästa böcker till vänner eller typ Stadsmissionen – och särskilt sådana som inte gav mig någon särskilt wow-känsla. Inte dem jag vill läsa igen, så klart, men ändå. (Detta efter att ha läst Rensa i röran, en bok jag aldrig vill skänka bort. :D)

  Min man däremot kan inte tänka sig att göra sig av med en endaste bok, och det är lite av ett problem tycker jag eftersom vi har sju Billyhyllor och en Expedithylla fullproppade med böcker som det är… 🙂 Det är ju skönt att göra plats för lite nya influenser att komma in ibland.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s