Innan du föder av Anna Wilsby

Jag fick först låna den här på MVC, men då man bara får ha deras böcker i 10 dagar gick jag till bibblan och lånade den. Till boken hör också en dvd där de visar de olika andningstyperna, avslappningsövningar samt olika sätt för pappan att massera för att underlätta avslappning och som smärtlindring.

Själva dvd:n är toppenbra för den är väldigt enkel och överskådlig och det var lätt att öva tillsammans med den på i bakgrunden. Boken är så klart mer djupgående. Kapitlen som handlar om andningstekniken kändes kalasbra och betryggande att läsa. Men sedan började jag få lite panik över resten. För det finns en hel massa olika avslappningsövningar som ”ska” göras, det är så otroligt mycket man ska tänka på när man ska andas rätt och inte nog med det så ska man också öva på själva krystandet för det ska ju också göras på ett särskilt sätt. Jag blir stressad när jag läser boken. Jag kan inte hålla allt det här i huvudet och jag orkar inte sitta och öva i 20 minuter varje dag som hon rekommenderar. Och hur ska jag komma ihåg att jag ska säga till barnmorskorna om vissa saker och att jag ska möta värkarna på det och det sättet? Puh…

T fick ta ner mig på jorden när jag läste slutet på boken och kände mig snarare totalt uppstressad än förberedd inför BF. Han ska läsa boken i julhelgen också eftersom jag vet att hans uppgift kommer att bli att hålla mig lugn och fokuserad, något han är absolut proffs på. Det finns ingen människa som kan få mig så lugn eller att må så bra, som min T. Bara att veta att han är där vid min sida gör att jag blir lugn. Det blir extra skönt att veta att han har läst boken och kan hjälpa mig med allt det tekniska. Han sa också till mig att det jag gör nu räcker bra. Jag övar ju mycket på avslappning och att använda andningen vid andra tillfällen. I går t.ex. hade bebisen ett extremt jympapass inne i magen och jag hade så sjukt ont på kvällen, men då övade jag på att andas rätt när bebisen körde runt som värst och att hantera smärtan utan att rynka ihop ansiktet eller att spänna mig. Då kändes det faktiskt lättare att hantera smärtan.

Som sagt, jag är väldigt tacksam över boken och framför allt dvd:n när det gäller andningstipsen och massagen, men jag måste nog tänka bort en del av vad jag har läst också. Nog för att det är bra att vara förberedd, men jag vill inte känna att jag måste ”plugga” och klara värsta tentan innan jag är redo för att föda barn. Det är ju trots allt rätt många kvinnor som har fött barn innan mig, och jag tror inte att alla har läst den här boken. De olika andningarna tar jag till mitt hjärta, men resten får nog förpassas till periferin. Dvd:n ska vi däremot öva flitigt på nu framöver.

Det är inte meningen att låta så negativ över boken för den har hjälpt mig och lugnat mig mycket och jag vill rekommendera den, och särskilt dvd:n, vidare. Förutom själva profylaxandningen gillade jag att man ska sätta upp målbilder, både inför själva förlossningen men även för tiden efteråt när man kommer hem med bebisen. Det är något som passar T och mig perfekt och vi har pratat målbilder här hemma för fulla muggar. Nu ska vi fokusera på andningsteknikerna, våra målbilder och avslappning. BF börjar ju närma sig med stormsteg. Om bara några dagar är det 8 veckor kvar till BF. Spännande…

Annons

6 tankar på “Innan du föder av Anna Wilsby

 1. Det ÄR bra att förbereda sig men samtidig så går det inte att planera att precis så här ska min förlossning bli (möjligen med planerat snitt) Man får läsa på vilka val det finns o så ta det som det kommer för jag tror att ju mer detaljplaner man har desto större risk att de inte går i lås o man blir besviken.
  Man måste sålla i all info som finns om graviditet o förlossning, speciellt som folk gärna vill underhålla höggravida med historier om mardrömsförlossningar… Men det kommer att gå fint!

  • Åh, det där med mardrömsförlossningar och för tidiga förlossningar som alla alltid vill berätta om… Det är nästan så man vill låsa in sig och slippa träffa människor innan förlossningen så man slipper höra allt som minsann kan gå fel. 🙂

   Ja, precis. Man kan ju vara hur förberedd som helst och sedan blir allt precis tvärtom ändå. Som tur är har jag T som säger precis som du. Annars skulle jag nog drunkna i all info som kommer från alla håll.

   Tack! Jag är inställd på att det kommer gå fint. Hur det än går, för ut kommer ju ungen alltid. 🙂

 2. Jag och min man har precis gått Annas profylaxkurs, 2×3 timmar där vi förmodligen gick igenom allt det där boken tar upp. Har inte läst boken, men vi fick ett kurshäfte med samma framsida.

  Så jag måste dela med mig av vad vi pratade om på avslutningen, att någon frågade ”När ska man hinna använda allt det här?” Kursledaren skrattade och sa ”Det kommer ni inte. Men jag är glad om ni kommer ihåg några tekniker som ni övat på och trivdes med.”

  Själv älskade jag verkligen den här kursen, nu känner jag mig redo att föda imorgon om det skulle vara så. 🙂 Det gjorde jag inte innan. Tycker det var superbra att de lyfte frågor om målbilder, oro och strategier för att hantera dem – och framförallt om Drömförlossningen! Det hade vi inte pratat om hemma.

  Och alla massagetekniker i all ära, det jag fastnade allra mest för var Belöningen! 🙂 Att min man hela tiden rör vid mig och i värkpausen stryker mig över kroppen, pussar mig och berömmer mig… 😀 Hur mysigt som helst ju, och när vi övat andningen har just det verkligen fått oss att känna oss som ett team.

  • Tack för ditt svar! Skönt att höra att ngn hade undrat samma som jag och att hon svarade som hon gjorde. Det lugnade mina tankar lite.

   Det är verkligen sååå synd att krusen inte finns här i närheten. Vi får fortsätta öva med dvd:n helt enkelt. Drömförlossning har vi pratat om, och målbilder. Det var oerhört skönt att göra. Det var något som passade oss väldigt bra.

   Det där med Belöningen får jag nog tänka över… Jag gillar inte när folk pillar på mig för mkt när jag är fokuserad eller har ont, så vi får nog göra en liten light variant där. 😀 Men massera mig får han hemskt gärna göra.

   Tack igen för kommentaren!

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s