En gång av Margaret Wild

Den här boken är speciell, mycket speciell. När man öppnar boken och snabbt bläddrar i den ser det ut som lyrik, med sina kort skrivna sidor som ibland bildar små mönster. Och även om boken vid en första anblick då ser lite tunn och innehållslös ut, ska man inte döma hunden efter håren. För oj,oj,oj vad stark den här boken är. Den levererar en hel del smällar rätt i magen.

Det är svårt att skriva vad den handlar om eftersom jag tycker att den först och främst levererar en känsla. Den innehåller i alla fall fyra personer som väl kan anses ha huvudrollerna: Bram, Al, Gabe och Helen. De tre första är kompisar som tillsammans arrangerar vilda, hemliga fester när det är FF i någon av de fina villorna. Gabe är den snygga killen som alla tjejer faller för, Al står för spriten och Bram är en olycksalig ung man med två korpar på axeln. De tre är alla väldigt olika varandra och lever väldigt olika liv, men har ändå något som håller dem samman. Helen kommer in senare i bilden. Hon är från födseln vanskapt i ansiktet, men har efter flera plastikoperationer fått ett ansikte som lättare ”smälter in”. Hon är stark, ser allas inre och har en stark framtidstro för sig själv. Men det finns fler personer i boken, och alla har de en alldeles egen och lika viktig historia att berätta.

Jag vill inte gärna avslöja något om handlingen eftersom den är väldigt speciell, och skulle jag nämna för mycket här skulle jag nästa sabba läsupplevelsen. Temat i boken är att se under ytan, att se bakom en människas fasad och se den verkliga människan och känslorna som gömmer sig där inne. Alla bär sina egna inre demoner, hur tuffa de än är på ytan. Allt är inte alltid vad det ser ut att vara utåt.

På baksidan av boken står det så här: ”Wild har en mästerlig förmåga att porträttera den smärta och de krafter som styr till synes irrationella handlingar och åskådliggör hur det som syns utåt inte alltid överensstämmer med det som utspelar sig innanför bröstbenen.” En mycket träffande beskrivning av den här boken.

Det här är en bok jag varmt rekommenderar vidare. Vill du veta lite mer kan du provläsa en bit ur boken här. Där ser du också det vackert formade språket. En ren njutning för både öga och sinne.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s