Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl

Den här boken har legat på min att-vilja-läsa-lista länge, länge. När jag sedan hörde en uppläsning av den i tv inför Kura skymning vaknade intresset igen.

Dina är skämmerskans dotter. En skämmare har väldigt speciella ögon. När de ser någon djupt in i ögonen ser de allt den personen gjort och skäms för. Skämmerskans blick gör att personen äntligen skäms för sina onda gärningar, något han/hon innan kanske har kunnat förtrycka. Dina har ärvt sin förmåga av sin mamma som jobbar som skämmerska. Dina själv håller precis som bäst på att lära sig hur sin förmåga fungerar. När mamman blir hämtad från hemmet för att fastställa en mans skuld blir även Dina inblandad. Snart hämtar de även henne för att pressa mamman. Det blir ett farligt äventyr med farliga maktkamper, magi och drakar.

Det här är fantasy och jag har lite, lite svårt för just fantasy. Det är inte riktigt min grej. Men, det är en välskriven bok och den är spännande. Tyvärr faller den inte i min smak ändå, men jag kan tänka mig att den når fram till ungdomar som gillar fantasy. Det som jag gillar med den här boken är skildringen av Dinas relationsproblem. Hennes gåva skrämmer folk, inklusive potentiella vänner. Ingen vågar se henne i ögonen av rädsla att få veta för mycket om sig själv och sina onda gärningar. Det är svårt för Dina att få vänner och i den ålder hon är ser hon inga som helst fördelar med att ha den gåva hon har. Hon är annorlunda och lider av det. Det finns ett djup i boken som jag tycker om. Det är inte bara en spännande äventyrsberättelse.

Det är en bok med spänning, mod, vänskap, magi och äventyr. Gillar man fantasy gillar man säkert den här boken. När jag jobbade som lärare hörde jag många elever lovorda just den här boken, så det verkar som om den går hem till målgruppen.

Annons

2 tankar på “Skämmerskans dotter av Lene Kaaberbøl

  1. Jag gillade också skämmerskans dotter! så roligt att du skrev en recension av den på din blogg. Gå gärna in på våran och läs om böcker.

    /Agnes

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s