Baddaren av Emma Hamberg

När man läser baksidetexten på den här boken börjar man nästan le, för det låter rätt gulligt med en simskola för vuxna. Vad kan den berättelsen ge? Men så står det ”vågar du se under ytan?” och då förstår man att det kommer att bli lite djupare än så.

Och ATT man hittar en massa dolt under ytan i den här boken! Det bara bubblar under ytan. Grundstoryn är Maja och Pelle, ett konstnärspar som bor i ett slott som ligger på en helt egen ö. Han är känd och framgångsrik konstnär och var tidigare Majas lärare. De blev kära, gifte sig och flyttade till slottet. Maja är mycket yngre än Pelle och har ännu inte lyckats slå igenom som konstnär. Sedan de flyttade till slottet känner hon alltmer hur hon liksom försvinner och skaparglädjen med den. Hon inser att hon måste göra något helt annat ett tag, något som bara är för henne. Så hon startar en simskola för vuxna.

Till simskolan kommer 19-årige sportkillen Alex som måste lära sig simma inför en eventuell ö-luff i Grekland. Kulturskribenten Karin som utåt sett lever ett riktigt glassigt liv, och som alltid är välklädd och tjusig. Och så Jens, trädgårdsmästaren som lever för sina perenner. Alla tre nappar på erbjudandet att tillbringa 2 veckor på slottet med all inclusive.

Ganska snart börjar det dock bubbla upp sprickor i fasaden hos alla inblandade. Och när man bor så tätt inpå varandra är det inte så lätt att dölja sina inre demoner. Och det är lätt hänt att det blir lite krockar här och där när olika personligheter ska samsas tillsammans på en och samma yta. Det blir lite Big Brother över det hela med konflikter, dolda tankar och känslor, smussel, trassel och allmänt invecklat. Boken presenteras som en relationssaga och det är det verkligen.

Det är rätt rolig läsning, lite småsmysigt. Jag gillar Emma Hambergs språk och sätt att skriva. Det är lättsam underhållning, en bok som skulle passa perfekt som avslappning i hängmattan i sommar. Eller varför inte redan nu, i soffan under en varm och mysig filt? Och att hela boken utspelar sig under allra varmaste, skönaste sommardagarna gör inte det hela sämre. Härligt med lite somrig läsning så här i vinterkylan och mörkret.

Och så ett plus till det urfina omslaget, som är lika fint även när man tar bort själva omslagspappret. Somrigt tuggummirosa. Finfint!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s