Råsmart familj av Ulrika Hoffer

Först kom den danska boken Kärnfrisk familj och nu kommer den svenska varianten Råsmart familj. Båda böckerna har likheter och förespråkar att man utesluter mjölkprodukter, vitt mjöl och socker från maten. Egentligen är det synd att sådana här böcker ens ska behövas, men tyvärr äter vi människor sämre än någonsin, rör på oss mindre än någonsin och är sjukare än någonsin. Och äter mer medicin än någonsin. Men blir vi friskare av det? Nope. Vi måste lägga om vår livsstil helt enkelt. Och det är egentligen inte alls särskilt svårt, särskilt inte om man tar t.ex. den här boken till sin hjälp.

Boken är till stor hjälp för den enskilde person eller hela familj som helt enkelt vill börja ta hand om sin hälsa, slippa alla förkylningar som avlöser varandra, sömnproblem, energibrist och allmän trötthet. Det finns ett tydligt tiostegsprogram där man successivt för in goda vanor steg för steg och det finns supersmarriga recept att hämta inspiration ifrån.

Personligen tycker jag att det är jätteintressant att mjölkdebatten har börjat komma igång. Aldrig någonsin har väl någon reklam lyckats etsa sig in i folks sinnen som slogan ”mjölk ger starka ben”. I stort sett alla kör ju med det argumentet. Men hur är det nu egentligen? Ger mjök starka ben? Hmmm… Läs det här och begrunda.

Precis som Ulrika Hoffer skriver i boken är det jättesvårt att få folk att lägga om sin livsstil till en mer sund sådan. Motståndet kan vara enormt. Om man själv väljer att äta hälsosamt och träna får man ofta gliringar som ”man måste ju unna sig något gott”, ”man lever bara en gång” eller ”usch vad tråkigt att aldrig få fika”. Men precis som hon också skriver i boken kan man leva sunt 80 % av tiden och fuska 20 %, eller 90-10 om man hellre vill det. Man väljer sin egen hälsa när man väljer hur man lever. Så är det helt enkelt. Äter man bra mat, tränar och tar hand om sin kropp kommer kroppen också att må bättre, vara starkare och friskare. Enkel matematik.

Vill du ha inspiration, tips och råd på hur du ska komma igång med ett sundare liv är den här boken perfekt! Ibland behöver man handfasta råd för att verkligen komma igång. Både den här och Kärnfrisk familj ger en bra grund att stå på. Läs även mer på Ulrika Hoffers sida för att få ännu mer tips och inspiration. Själv ska jag arbeta mig igenom alla hennes smarriga recept från boken. Hittills har det bara varit mumsigt, så det ska bli kul att få testa fler recept. Det är precis sådan mat som vi redan äter här hemma, men ibland behöver man ny inspiration så att det inte alltid blir samma, samma.

För min egen del tyckte jag att det var extra kul att det också fanns en hel del om graviditet och småbarn. Bra tips som jag definitivt har nytta av. Och så tyckte jag förstås att det var extra, extra kul att hon förespråkade att gå till t.ex. kiropraktor ”för att serva kroppen kontinuerligt”. Heja, heja! Kiropraktisk vård har varit en stor hjälp under min graviditet. Och det var den även före graviditeten. Jag har aldrig mått så bra som när jag började gå hos kiropraktorn.

Vi lär få se fler böcker av den här sorten framöver och ingen är gladare över det än vad jag är! Äntligen!

Annons

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s