Systerskap av Katerina Janouch

Det här är andra delen i serien om barnmorskan Cecilia Lund. Första delen är Bedragen och tredje delen Hittebarnet finns också redan ute.

Om du inte har läst första delen än och inte vill veta vad som händer i den ska du inte läsa vidare eftersom innehållet kommer att avslöjas en del i den här recensionen.

Böckerna i serien kan läsas fristående även om de bygger på varandra. Men det ger ju så klart mer för läsningen att läsa dem som en serie. I första boken var Cecilias man John otrogen och i den här boken kommer arbetet efter med att bearbeta det som hänt. De har bestämt sig för att skiljas och sälja huset, och de turas om att hjälpas åt med de fyra gemensamma barnen. Cecilia är inte alls säker på att skilsmässa är vad hon egentligen vill, men hon känner pressen från alla runt omkring; sina systrar, vänner, mamma m.fl. Alla verkar tycka att skilsmässa är enda lösningen, och Cecilia själv är för trött och för arg för att orka göra motstånd.

Förutom fokus på skilsmässan får vi också följa ett gäng yngre tjejer i Cecilias närhet. Tre tjejer som har blivit illa behandlade av killar och trötta på att tjejer alltid ska vara rädda om kvällarna och känna sig otrygga. De bestämmer sig för att göra något åt saken och att hämnas på killar som på ett eller annat sätt ger sig på tjejer. De är arga och de är hämndlystna och beredda att slåss för sin sak.

Precis som i de två andra böckerna är det här en bok om relationer. Jag gillar verkligen den här serien jättemycket, mycket just för att det känns så vardagligt och enkelt. Det är lätt att ta till sig och leva sig in i den här världen och dess karaktärer. Det är härlig sträckläsning när den är som bäst, utan en massa krusiduller. Precis som många andra påpekar i sina recensioner om den här serien, gillar även jag bäst när det handlar om Cecilia själv i hennes familj och på jobbet som barnmorska. Det är där styrkan i böckerna ligger. Bihistorian som alltid finns med i böckerna är just det – en bihistoria. Just i den här boken tycker jag nog dessutom att denna bihistoria drog ner boken något. Boken hade blivit bättre av att skippa den delen helt faktiskt.

Det ska bli minst fem delar i serien, enligt Katerina Janouch själv. Jag kommer definitivt att vilja läsa även kommande delar. Fjärde delen Tigerkvinnan kommer i augusti i år och den ska jag se till att norpa åt mig och läsa så fort den kommit.

1 tanke på “Systerskap av Katerina Janouch

  1. Pingback: Systerskap av Katerina Janouch | Lottens Bokblogg

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s