En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon

Ruth är en hemmafru som beskrivs som något av en jätte. Hon är lång, stor, fet och tydligen väldigt ful. Att hennes man gifte sig med henne beror egentligen enbart på att hon blev gravid och att det förväntades av honom. Men han har hela tiden gjort klart för henne att han måste få ha andra vid sidan om, eftersom hon ju inte duger för honom egentligen. De lever ett liv i förorten med två barn, husdjur och söndagsmiddagar. Maken påpekar gärna alla hennes fel och brister och skyller allt som går fel på henne.

En dag meddelar han att han tänker lämna henne då han blivit kär i en Mary Fisher. Mary Fisher är liten, kvinnlig, vacker och bor i ett Fyrtorn dit han flyttar. Hon har ofta flådiga fester och försöjer sig som författare av romantiska böcker. Något inom Ruth förändras i samband med detta. Hon känner något växa inombords och vägen mot att bli en tvättäkta hondjävul börjar. Hon bränner ner huset och lämnar barnen till maken och Mary Fisher. Sedan försvinner hon och startar en riktigt maffig hämndaktion mot maken och hans älskarinna. Hon har hela tiden koll på dem och deras liv, medan de är helt ovetandes om att det är hon som orsakar så mycket problem för dem.

Ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta åt den här boken. Det är ofta lika roligt som tragiskt att följa Ruths resa mot att bli en hondjävul. Det är lite läskigt hur hon så totalt lever för hämndbegäret och t.o.m. lämnar sina barn, men någonstans kan jag också förstå henne. Hon har blivit så totalt nedtryckt och dissad av både maken och andra i sin omgivning, ofta enbart p.g.a. hennes utseende. 

Boken är som sagt både rolig och tragisk att läsa. Den är rätt galen och udda vilket gör att läsningen blir underhållande och fängslande. Rekommenderas!

Det finns ju en filmatisering av den också och jag har säkert sett den för länge, länge sedan men eftersom jag inte kommer ihåg den kanske jag skulle ta och se om den igen.

Från Massolit förlag.

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s